Koruma Altıydayken Çöplük Oldu

Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan ve içme suyu olarak kullanılması nedeniyle koruma altında bulunan Eğirdir Gölü'nün kıyısı çöplük oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Nisan 2011 14:20
Koruma Altıydayken Çöplük Oldu

Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan ve içme suyu olarak kullanılması nedeniyle koruma altında bulunan Eğirdir Gölü'nün kıyısı çöplük oldu.

Ülkenin sayılı içme suyu kaynaklarından biri olan ve su kalitesinin tehlikede olduğu gerekçesiyle Isparta Valiliği ile TÜBİTAK tarafından yaklaşık üç yıl önce koruma eylem planı için harekete geçilerek, özel hükümler belirlenen Eğirdir Gölü'nün kıyısının çöp atıklarına maruz kaldığı belirlendi.

Koruma eylem planında yer alan özel hükümlere göre, yerleşim alanlarının atıkları ile zirai atıkların Göle karışmasının engellenmesi vurgulanırken, gölün Sanayi mahallesi kıyısının çöplük alanı olarak kullanılması, çevrecilerin tepkisine yol açtı.

Yaklaşık bir yıl önce ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle kapatılan hayvanat bahçesi ile gölde balık yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla oluşturulan havuzların, bugün çöplük alanı olarak kullanıldığı tespit edilirken, Eğirdir Gölü'ne yaklaşık 3 metre yakınlıkta bulunan çöplük alanında, evsel atıkların yanı sıra zirai ilaç atıklarının da bulunduğu ve bu atıkların sularının Göle aktığı görüldü.

Çevreciler, Eğirdir Gölü'nün Türkiye'nin gözbebeği olduğunu belirterek, bu nedenle koruma altına alındığını söylediler. Koruma çalışmaları kapsamında Göle yakın yapıların yıkıldığını, balık avcılığının yasaklandığını, Göle yakın alanlardaki yerleşim alanlarında zirai ve evsel atıklar için arıtma tesisleri yapılması yönünde kararlar alındığını vurgulayan çevreciler, belediyenin bu çalışmaları görmezden gelerek, göl kenarında çöp alanı oluşturduğunu iddia etti.

Çöp alanın yer aldığı havuzun Göle aktığını belirten çevreciler, içme suyu kaynağı da olan Göle çöplerin, ölü hayvanların pisliklerinin aktığını belirtti. Koruma altındaki bir alanda, adeta çevre katliamı yapıldığını ifade eden çevreciler, Çevre ve Orman Bakanlığı'na mektup yazacaklarını bildirdi.

-"BÖYLE OLAYA MÜSAADE ETMEYİZ"-
Isparta Valisi Memduh Oğuz, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, olaydan haberi olmadığını söyledi. Olayı gazetecilerden öğrendiğini söyleyen Oğuz, "Böyle bir şeye asla müsaade etmeyiz. Gerekli inceleme başlatıyoruz. Şu anda konuyu araştırıyorum" dedi.

-BELEDİYE BAŞKANI ÖZMERAL-
Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral ise böyle bir olay olamayacağını belirtti. Çöplük alanın ve Eğirdir Belediyesi'ne ait çöp arabasının çöpleri dökerken çekilen fotoğrafları gören Özmeral, "Olmuş olabilir ama bilgim dahilinde değil. Bundan sonra olmaması için tedbir alacağım" dedi.

Hayvanat Bahçesi'nin yanında bulunan balık yetiştirme havuzlarını, sinek olduğu gerekçesiyle doldurma çalışması başlattıklarını dile getiren Özmeral, bu olayın, doldurma çalışması kapsamında meydana gelmiş olabileceğini söyledi. Özmeral, olay yerinde inceleme yapacağını aktardı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum