Koskoca Isparta'da Yapacak Yok Mu?

Koskoca Isparta'da Yapacak Yok Mu?

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ağustos 2015 18:08
Koskoca Isparta'da Yapacak Yok Mu?

Isparta Valiliği koordinasyonunda ilimizin Sav Kasabası girişinde büyük bir prestij kaybına neden olan kötü kokuyla ilgili yapılan toplantı şimdilik sadece kağıt üzerinde.

Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu başkanlığında Isparta Belediyesi, Sav Belediyesi, Deri OSB Yönetim Kurulu ve DSİ Bölge Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda alınan kararlar bir mutabakat metnine bağlanarak imzaya sunuldu. Ancak ilimizin hatta insanlığın önemli bir sorunu olarak görülen kötü koku probleminin nasıl aşılacağına dair herhangi bir yol haritası yok, somut bir adım yok.

Valilik koordinatörlüğünde yapılan toplantıda da Sav bölgesindeki kötü kokuya neden olarak Deri OSB ve Isparta şehir arıtmasından çıkan çamur atıklarının bertaraf edilmeyerek bekletilmesi, atıkların açıktan akması ve derelerin ıslah edilmemesi gösteriliyor. Yapılan toplantıda ve Akdeniz'in konuya ilişkin haberi sonrasında DSİ Bölge Müdürlüğü, atıkların Karacaören istikametinde akıtıldığı derelerin ıslahına ve temizliğine başladı. Kokuya neden olan Deri OSB arıtmasının ve Isparta Belediyesi arıtmasının biriktirdiği çamur atıklarının bertarafıyla ilgili de henüz bir çalışma yok. Hem Deri OSB hem de Isparta Belediyesi Sıvı Atık Tesisi'nde yıllardır biriken çamur atıklarının lisanslı araçlarla başka yerlere taşınarak bertarafı gerekiyor. Ancak bunun için de depolama alanı oluşturulması şart. Isparta Belediyesi Şehir Arıtması'nda biriken atık çamurun 15 yıldır, Deri OSB'de de arıtmanın çalıştığı günden bu yana bölgede durduğu ve kötü kokuya neden olduğu öğrenildi.

Kötü koku sorununun kökten çözümü için ise gereken açıktan akan atık suların kapali sisteme dönüştürülmesi. Isparta'nın kötü kokudan kurtuluşu için şart gösterilen kapalı sistemin projendirme maliyetinin 5 milyon TL olduğu öngörülüyor. Ancak Isparta için, kamu, kurum ve kuruluşları için çok olmayan bu maliyeti üstlenecek, sorunu çözecek bir kurum temsilcisi bulunamıyor. Derelerin ıslahından sorumlu olan DSİ, temsilcisi aracılığıyla Valikte yapılan toplantıda açıktan akan derelerin kapalı sisteme dönüştürme projesini yapamayacağın açıkça beyan etti.
Açıktan akan derelere en fazla atık su bırakan Isparta Belediyesi kanadından da projeye ilişkin umut görünmüyor. Zira Belediye kapalı sistem projeye sıcak bakıyor ancak mücavir saha sorununu gerekçe gösteriyor. Atık suların aktığı derenin 390 metresi Isparta Belediyesi mücavir sahasında, 5560 metresi ise Sav Belediyesi mücavir sahasında. Belediye yönetiminin 390 metrelik bölüm için kapalı sistem yapabileceği, geri kalanının ise yapılamayacağını beyan ettiği bildirildi. Sav Belediyesi yönetiminin ise 5560 metre uzunluğundaki bölgede kapalı sistem projesini yapacak güca sahip olmadıklarını ifade ettikleri öğrenildi. DSİ, Isparta Belediyesi ve Sav Belediyesi'nin ortasında kalan projenin nasıl ve ne şekilde yapılacağı belli değil. Bu konuda ortak bir proje hazırlanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulması öneriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum