Köylere Hizmet Tehlikede

Isparta’da kapatılan 29 belde belediyesinin köy statüsüne dönüşmesiyle birlikte Özel İdare’nin iş yükü artacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ocak 2013 10:31
Köylere Hizmet Tehlikede

174 köye kısıtlı imkanlarla hizmet götürmeye çalışan kurumun ekonomik sıkıntı içinde olduğunu belirten MHP’li Mustafa Artan’a göre köylerde mağduriyet yaşanacak. CHP’li Lokman Kumcu’ya göre taşradaki vatandaş kaderiyle baş başa bırakıldı.

Büyükşehir Yasası ile birlikte nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyeleri kapatılarak köy statüsüne dönüştürüldü. Kapatılan beldelere içme suyu, asfalt, yol gibi temel hizmetler artık Özel İdare tarafından karışlanacak. Kapatılan belediye personelleri ise il özel idaresi personeli olarak işlerine devam edecek. Muhalif meclis üyeleri Isparta’da 29 belde belediyesinin köy statüsü kazanması ekonomik sıkıntılarla boğuşan Özel İdare’nin hizmetlerini aksatacak. Hatta hizmet götürülemeyecek Isparta’da Büyükşehir Yasası ile birlikte kapatılacak belde belediyelerin köy statüsü kazanıp, hizmetlerde Özel İdare’nin eline bakacak olması, ekonomik sıkıntılar içinde kısıtlı hizmetler sunabilen Özel İdare’nin bundan sonraki süreçte işlerini bir hayli zorlaşması anlamına geliyor.

CEVAP BEKKLEYEN SORULAR
MHP İl Genel Meclis Üyesi Grup Sözcüsü Mustafa Artan, “Şu anda araç parkuru ve kadrosuyla mevcut 174 köyün işleri görülmüyorken şimdi hizmet nasıl gidecek?” diye sordu. Artan, “Birincisi burada çalışan belediye personeli var. Bunlar Özel İdare’ye aktarılacak. İyi de Özel İdare’nin zaten personel sayısı fazla. Yeni gelen personel nasıl değerlendirilecek? Bunu bilmiyoruz. İkincisi Özel İdare ekonomik olarak sıkıntı içinde. İşçinin memurun parasını ödemekte zorluk çekerken yeni katılacak köylere hizmeti nasıl götürecek? Şu anda araç parkuru ve kadrosuyla mevcut 174 köyün işleri görülmüyorken şimdi hizmet nasıl gidecek? Oysa belde belediyelerin hizmet imkanları vardı. Gelir elde etme imkanları vardı. Şimdi bunlar Özel İdare’ye katkı sağlamayacağı gibi İdare kasasından masraflar karşılanacak. Buda sorun oluşturacak” diye konuştu.

HİZMETLER AKSAR
Hizmetlerin götürülmesi noktasında mutlaka sorun yaşanacağının altını çizen Artan, “ Bazı belde belediyeleri kilit parke taşı ihtiyacını karşılayabiliyordu. Belediye Başkanı Ankara’ya gidip hatır gönül işiyle ödenek almayı başarıyordu. Çevre Bakanlığı, AB hibelerinden yararlanıyorlardı. Şimdi Özel İdare’den kim Ankara’ya gidip de para koparmaya çalışır? Bırakın pay almayı bütçede olması gereken para yok. Kapatılan beldelerin de gelmesiyle içme suyu, yol, kanalizasyon, asfalt gibi temel hizmetler bundan sonra aksayacak. Belediyeyken imar planı yapabilirsiniz. Hadi şimdi Özel İdare’ye imar planı yapın deyin bakalım nasıl yapacak?” diye sordu. CHP İl Genel Meclis Üyesi Lokman Kumcu da, taşradaki insanların kaderiyle baş başa bırakıldığını öne sürdü. Kumcu, “Gerçi bu beldelerin kapatılmaması için CHP olarak mücadele veriyoruz. Ama köy haline geldiklerinde zaten şu aşamada ekonomik sıkıntı içinde olan Özel İdare’nin buralara hizmet götürmesi mümkün değil. Örneğin Gelendost Yaka beldesi. Buranı bir cm kanalizasyonu yok. Bu beldenin toplanan çevresel evsel atıkları var. Şimdi Özel İdare bu hizmetler için ne kadar etkili olabilir. Mutlaka ele kısa kalacak. Halka köy statüsüne dönüşmesiyle mahalle statüsü kazanması arasındaki farkı iyi anlatmak gerekiyor. İlçe belediyesine bağlı mahalle olduklarında o zaman belediye hizmetlerinden yararlanabilecekler. Ama köy olduklarında tıkanma söz konusu olacak. Şimdi 29 belde borcuyla, aracıyla personeliyle Özel İdare’ye devredilecek. Sizin 23.5 milyon değil 233.5 milyon liralık bütçeniz olsa bu işin altından kalkamaz. Anlayacağınız taşradaki insan kaderiyle baş başa bırakılıyor” dedi.

HEM PERSONEL HEM BELDE HALKI MAĞDUR OLACAK
Belediye İş Sendikası Şube Başkanı Cemal Kurt ise “Kapatılan belde belediyelerinden 100 kadar işçi Özel İdare’ye aktarılacak. Bunun için önümüzde bir yıl var. Tabi kapatılmasını hale istemiyoruz. Siyasiler biraz bu işi sıkı tutsalar aslında kapanmayabilir. Ama buralarda çalışanların mağdur olacağı kesin. Evlerini yurtlarını kent merkezine taşıyacaklar. Sadece işçiler değil o beldenin halkı da hizmet yönünden mağdur olacak” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum