Kredi Çekeceklere Müjde

Merkez Bankası'nın perşembe günü yaptığı 50 baz puanlık faiz indiriminin kredi faizlerine de yansıması bekleniyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mayıs 2013 12:03
Kredi Çekeceklere Müjde

Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlamadan Sorumlu Genel Müdür YardımcısıSerkan Özcan, "Merkez'in faiz indirimine bağlı olarak eğer rekabetten dolayı farklı koşullar ortaya çıkmazsa kredi faizlerinin 50 baz puan daha düşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Özcan, 2013 kredi büyümesi tahminlerini yüzde 20 ile uzun dönem ortalamasına yakın seviyeye yükseltirken, yüzde 4.6 GSYH büyümesi ve yüzde 6.9 cari açığın GSYH oranı beklentilerimizi koruduklarını belirtti. Özcan, kredi büyümesine ilişkin revizyonlarının altında yatan ana etkenin, son dönemde emtia fiyatlarındaki düşüş sonrası iyileşen cari açık görünümüne bağlı olarak, Hükümet ve Merkez Bankası (TCMB) tarafından kredi büyümesi konusunda daha esnek olunacağı sinyallerinin verilmesi olduğunu söyledi.

TİCARİ KREDİLERE DESTEK
Bu arada son dönemde esnafa ve ihracatçılara yönelik kredi teşvik politikalarının önümüzdeki dönemde ticari kredilerdeki artışı destekleyerek, sağlıklı büyüme kompozisyonuna katkıda bulunmasını beklediklerini dile getiren Özcan, ayrıca finansal istikrarın sağlanması amacıyla (kabul edilebilir cari açık ile dengeli iç ve dış talep), BDDK tarafından kredi büyüme kompozisyonunun KOBİ kredilerine kaydırılması için önlemler alınması gerekebileceği bilgisini verdi.

Serkan Özcan, hazinenin iç borç çevirme oranını düşürdükçe, güçlü sermaye akımları devam ettikçe ve mevduat büyümesi kredi büyümesinden yavaş olduğu sürece toptan fonlamanın (sermaye piyasası fonlaması) ve menkul kıymet ihracının hızlı bir şekilde artmasını beklediklerini söyledi. Her koşulda uluslararası fonlama piyasalarına bağımlılığı sınırlamak için mevduat büyümesinin sürekliliğinin önemli ve yıl içinde baz etkisiyle dalgalı bir seyir izlese de yıl sonunda mevduat büyümesinin yüzde 15 civarında olacağını tahmin ettiklerini belirten Özcan, TCMB'nin Mayıs'ta yaptığı 50 baz puan faiz indirimi ve daha gevşek likidite politikası ile birlikte Moody's'ten gelen not artırımı sonrası mevduat faizlerinde 35-40 baz puan düşüş beklediklerini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.