Kredi Kartı Aidatınızı Geri Alabilirsiniz

Türkiye'de bazı bankaların telefonla kendilerine ulaşarak kredi kartlarını iptal ettirmek isteyen müşterilerine ya kart aidatlarını iade ettiği ya da çeşitli avantajlar sağladığı belirtildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Ekim 2012 13:58
Kredi Kartı Aidatınızı Geri Alabilirsiniz

İnternethaber’de yayınlanan habere göre Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, kredi kartı aidatı tartışmalarına Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin son noktayı koyduğunu, bu aidatların haksız olarak alındığını söyledi. Mahkemenin, geriye dönük 10 yıllık ödenmiş aidatın iadesi gerektiğine dair karar verdiğini aktaran Dinç, vatandaşların bu konuda 10 yıllık aidatları da dahil olmak üzere tüm aidatlarını geri isteme haklarına sahip olduğunu ifade etti.

Kredi kartı kullananların, kartların ekstresi ile ilgili tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerine dikkati çeken Dinç, hakem heyetlerinin de Yargıtay'ın verdiği karar doğrultusunda tüketicinin 10 yıllık geçmiş aidatlarını hesaplayarak, faizleriyle birlikte iadesine karar verdiğini dile getirdi.

İTİRAZ HAKKINI KULLANIN
Birçok vatandaşın hakem heyetlerine başvurmadan önce ilgili bankaların çağrı merkezlerini arayarak ya kredi kartı aidatının ya da kredi kartlarının iptal edilmesini istediğini anlatan Dinç, şunları kaydetti:

''Bazı bankalar kart iptalini engelleyebilmek için müşterilerini kaybetmemek adına telefonla yapılan başvurulara olumlu yanıt veriyor. Kredi kartı aidatını iptal ediyor. Bankalar, hakem heyetlerine başvurulduğunda davayı kaybedeceklerini bildikleri için avukat ve diğer masrafları ödememek adına çoğu vatandaşı dava yoluna gitmeden ikna edip, aidat ücretlerini geri ödüyor. Bankalar tatlı karlarından vazgeçmek istemediklerinden, haksız olduklarını bile bile kart aidatlarını kesmeye devam ediyor. Ancak uyanık vatandaşlar haklarını arayarak, kesilen kart aidatı ücretini mahkemeye gitmeden geri almasını biliyor. Tüketici, anlayamadığı her türlü ödemeyle ilgili itiraz hakkını kullanmalıdır.''

Dinç, Türkiye'de kullanımda olan kredi kartı sayısının 50 milyonu aştığını belirterek, ''Yasal yollarla hakkını arayan sadece yüzde 1'lik kesim kart aidatı ücretini alabiliyor. Duruma itiraz etmeyen, hukuki yolları bilmeyen yüzde 99'luk kesim ise aidat ücretini ödüyor'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.