Kredi Kartına da Uyarı Konulsun

Prof. Dr. Nevzat Tarhan kredi kartı borçlanmaları nedeniyle çok sayıda kişinin mağdur olmasının ardından ilginç bir öneri sundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Ocak 2014 13:20
Kredi Kartına da Uyarı Konulsun

Kredi kartı borçlanmaları nedeniyle çok sayıda kişinin mağdur olması, uzmanların 'kredi kartıkullanma olgunluğu' sağlanması önerisini gündeme getirdi.

KREDİ KARTI İNSAN BEYNİNE ETKİ EDİYOR
Kredi kartı kullanımında insan beyninin işleyişine dikkat çeken Psikiyatr Nevzat Tarhan, dürtü bozukluğu olanların 'dur, düşün ve eyleme geç'i yapamadıklarını belirterek aceleci, sabırsız vehiperaktif davranışlar sergilendiğini ifade etti. Tarhan, kredi kartlarının üzerine tıpkı sigarada olduğu gibi uyarıcı yazılar yazılabileceğini söyledi.

Kredi kartı kullanımına bağlı olarak pek çok aile dramının ortaya çıkması yeni tedbirleralınmasına gündeme getirdi. Son olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Banka Kartları Ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'te yaptığı değişiklikle kredikartlarına en fazla 9 ay taksit zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda gıda, yemek ve akaryakıtharcamalarında taksitlendirme yapılamayacak. Yeni uygulama 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak.

SİGARA GİBİ UYARICILAR OLSUN
Yasal önlemler yanında uzmanlar bazı uyarıcı yönlendirmelerin de bu konuda bilinç oluşturabileceğini belirtti. Bu konuda en dikkat çeken teklif, aynı zamanda Üsküdar ÜniversitesiKurucu Rektörü olan Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan'dan geldi. Tarhan, tıpkı sigara paketleriüzerinde olduğu gibi kredi kartlarının üzerinde de uyarıcı ifadeler bulunabileceğini söyledi. 'Kredikartı kullanma olgunluğunun sağlanması gerekir.' diyen Tarhan, insanların günümüzdebütçelerine göre borçlanmadıklarını, ve bu nedenle de acil bir şekilde bütçe kültürüoluşturulmasının önemine işaret etti.

10 YAŞINDA BU KAVRAM ÖĞRENİLMELİ
Tarhan, 'Biz, çocuk 10 yaşına geldiğinde bütçe kavramının oluşturulmasını savunuyoruz. Eğer bütçeyi kullanmayı öğrenebilirse kişi, ileride kredi kartı kullanımını da kontrollü bir şekilde yapar. Bu küçük yaşta öğretilmeli. Para kullanmak zaman yönetimi gibi önemli ve de yönetilebilmeli.Sermaye iki türlü olarak bilinir. Biri kazanılan sermaye diğeri de tasarruf edilen sermaye. ParayıTasarruf etmek de bir birikimdir. Tasarrufu maalesef popüler kültürün etkisiyle kaybettik.' dedi.

KREDİ KARTININ PSİKOLOJİSİ
Tarhan, kredi kartı kullanırken insan beyninin nasıl hareket etiğini anlatırken 'Kişilik yapısındadürtü kontrol bozukluğu olanlar 'dur, düşün ve eyleme geç'i yapamıyor. Bu durum beynin ön bölgesinin gelişmemiş olmasıyla alakalı. Aceleci, sabırsız ve hiperaktif davranışlar gösterebiliyorlar. Bir istek uyandığında kişi o isteği ihtiyaç gibi algılıyor. Onu giderme, karşılamaarzusu uyanıyor. Ve kişi 'dur, düşün ve eyleme geç'i yapamıyor. Hemen eyleme geçerekalışveriş yapıyor.' diyerek kredi kartı kullanımının psikolojisini ortaya koydu.

Çözüm için ilginç bir tavsiyede bulunan Tarhan, kredi kartının sanal olarak parayı satın aldığınıbelirterek insanların bu nedenle paralarını cebinde sandıklarını dile getirdi. Tarhan, 'Kredi kartıkişinin borçlanmasına yöneliktir. Adı üzerinde kredi. Ödediği zaman bir karşılığı oluyor.

Kredikartı para değil kolaylıktır diye kredi kartlarının üzerine o nedenle yazılmalı. Nasıl ki sigarakutusunun üzerine sağlığa zararlı yazılıyor, benzer uyarılar kart üzerine de yazılmalı. Bu durumda beyindeki ödül ceza sistemi sağlıklı çalışmıyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişikişi sanal olarak görüyor ama gerçek. İnternete giriyorsunuz fon transferi yapıyorsunuz. Algıyönetimini bozuyor kredi kartı. Kişilere somut algı olmadan soyut algıyla zarar verdiriyor. İnsan o an sonunu düşünemiyor.

Sonuçları göz önüne almadan dürtüsel davranışa yöneliyor. Uyarıcı yazılar etkili olur. Hatta bu alanda kamusal spotlar da yapılmalı. Henüz olgunlaşmamış kişiyekredi kartı vermek doğru değil.' deye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.