Kredi Kartıyla Alıyorsanız Dikkat!

Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Talip Türcan, kurbanın akıl sahibi olması koşuluyla belirli bir gelire sahip her zengin müslüman tarafından kesilmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Eylül 2014 14:21
Kredi Kartıyla Alıyorsanız Dikkat!

Kurbanın sadece Allah rızası için kesildiğini belirten Türcan, "Dinimizde tanımlanmış kurban türleri dışında kurban kesmek, bu tür ibadetleri icad etmek bidattır. Bidat dinimizde haramdır" dedi.

Kredi kartıyla kurban alımında dikkat edilmesi gereken hususları da açıklayan Türcan, şöyle konuştu: "Kredi kartıyla yapmış olduğumuz alışverişlerdeki temel prensip kurban alışverişinde de geçerlidir. Kredi kartlarını hepimiz kullanıyoruz. Bunlar bir ödeme aracı, bir borçlanma aracıdır. Kredi kartıyla kurban aldığımızda eğer faize düşmüyorsak yani vadesinde borcumuzu ödüyorsak bununla kurban almakta bir beis yoktur. Ama faize düşüyorsak o zaman bu haram olur. Burada şunu da ayırmak lazım. Aldığımız kurban yine geçerlidir.Fakat ilave bir günah kazanmış oluruz. Kurbandan elde edeceğimiz sevabın yerine çok daha büyük bir günaha düşmüş oluruz. Bu makul bir müslümanın yapabileceği bir davranış değildir. Ama bir kimse faize de düşmüş olsa kesmiş olduğu kurbanın geçersiz olduğunu söyleyemeyiz. O borcundan kurtulmuş olur. Ama içine düşmüş olduğu günah çok daha fazladır. Bu karlı bir iş değildir."
Türcan, kredi konusuna değinerek "Bankaların kendi ticari kaygıları ayrı bir şey, dinin prensipleri ayrı bir şey. Dolayısıyla bir müslümanın faizli kredi alıp onunla kurban kesmesi caiz değildir. O kimsenin parası yoksa ya da borç da bulamıyorsa kurban kesmemesi daha iyidir. Çünkü içine gireceği günah çok daha büyüktür" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.