Kültürü Doku Var

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, Bediüzzaman Said Nursi'nin Isparta'da ikamet ettiği ve 1977 yılında tescillenen tarihi evinin bitişiğine daha önce verdiği 7 kat inşaat iznine ilişkin kararını iptal etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Nisan 2011 14:15
Kültürü Doku Var

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, Bediüzzaman Said Nursi'nin Isparta'da ikamet ettiği ve 1977 yılında tescillenen tarihi evinin bitişiğine daha önce verdiği 7 kat inşaat iznine ilişkin kararını iptal etti. Yeni bir koruma alanı sınırı belirleyerek evin bulunduğu sokağı koruma altına alan kurul, belirlenen yeni sınır içerisindeki mevcut imar planı kararlarını da iptal etti.

Isparta'da Kültür Eğitim Vakfı'nın mülkiyetinde olan ve her yıl yüz binlerce yerli yabancı turist çeken Bediüzzaman Said Nursi'nin kaldığı tarihi ve tescilli eve bitişik olan 169 numaralı parsele Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından verilen 7 kat yapı izni, Ispartalıların tepkisine neden olmuştu. Bölge Kurulu, Kültür Eğitim Vakfı’nın 7 kat iznin verilmesi ile tarihi yapıların silüetinin bozacağını gerekçe göstererek karara itiraz etmesi ve Isparta Valiliği’nin tarihi evin bulunduğu sokağın yılda yüz binlerce turist tarafından ziyaret edildiğinden tarihi dokunun bozulacağı yönündeki itirazlarını 30 Mart 20011 tarihinde yaptığı toplantıda yeniden değerlendirdi.

SOKAK KORUMA ALTINA ALINDI
Prof. Dr. Havva Işık başkanlığında toplanan kurul, Said Nursi’nin evinin de bulunduğu sokağın diğerlerinde olduğu gibi ‘Korunacak Sokak’ olarak korunmasına karar verdi. Kurul, aldığı kararda; “25 Mart Isparta Valiliği tarafından yazılan yazıda bahse konu parselin bulunduğu sokağın her yıl yüz binlerce ziyaretçi tarafından günübirlik olarak ziyaret edildiği, belli bir yoğunluk olduğu be nedenle yüksek katlı binaların bu yoğunluğu arttırarak ziyaretçi sayısını olumlusuz etkileyeceği anlaşıldığından, sokakta yer alan tescilli ve tescilsiz yapı parsellerinin parsel ölçeğinde değerlendirilmesi yerine Isparta kent merkezi içinde geleneksel sokak dokusunu sergilemesi nedeniyle 'Korunacak Sokak' olarak tescilli diğer sokaklar gibi korunması gerekliliği ve 1214 sokağın bütüncül bir bütün olarak değerlendirilmesi ve düzenlenmesi gerektiği ve alanda yapılacak uygulamaların bir bütün olarak yürütülebilmesi için sokak üzerindeki 50, 51 ve 52 envanter nolu yapılar ile 116 envanter nolu yapının koruma alanı sınırlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmıştır.” ifadelerine yer verdi.

Kurul, ayrıca tarihi evin bulunduğu sokağın her yıl yüz binlerce ziyaretçi tarafından günü birlik ziyaret ettiğinden, yüksek katlı binaların ziyaretçi sayısını olumsuz etkileyeceğinden görsel ve kullanım açısından koruma alanı sınırlarını oluşturulan yeni paftaya göre yeniden belirlenmesini kararlaştırarak, söz konusu kararı Isparta Belediyesi'ne gönderdi. Belediyeden yeni koruma alanı sınırı içerisindeki mevcut imar planı kararlarının da iptal edilmesini isteyen kurul, mevcut imar planı paftalarına yeni koruma alanı sınırlarının işlenmesini istedi.

VALİ OĞUZ: ISPARTA ADINA SEVİNDİRİCİ BİR KARAR
Kültür Eğitim Vakfı Başkanı Mustafa Kemal Uyar, kurulun daha önce vermiş olduğu kararlarının aksine son verdiği kararın sevindirici olduğunu söyledi. Çelişkili kararın düzeltilmesiyle yeni bir koruma alanı belirlendiğini ve 7 kat yapılaşmaya izin verilmediğini ifade eden Uyar, ayrıca Bediüzzaman Said Nursi’nin evinin bulunduğu sokağın diğer tescilli sokaklar gibi ‘Korunacak Sokaklar’ içerisine alınmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Isparta Valisi Memduh Oğuz da kararın Isparta adına sevindirici olduğunu belirterek, “Dünyanın neresinde olursa olsun yılda bir milyon yerli ve yabancı turistin gezdiği bir yer mutlaka koruma altına alınır. Kurulun, Isparta için doğru bir karar verdiğini düşünüyorum.” dedi.

19 Eylül 2008 yılında Isparta'daki 'tarihi eserlerin koruma alanı' ile ilgili bir sınır çalışması yapan kurul, bu çalışma sırasında Said Nursi'nin evinin yanı başındaki parsel koruma alanı dışında bırakmıştı. Ancak, 1977 yılında evin bitişiğindeki parsele yapılmak istenen bina aynı kurul tarafından durdurularak izin verilmemişti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.