Kuraklık Riski Kapıda Mı?

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Necip Duman, yağışların mevsim normallerinde seyrettiğini, bu yıl için herhangi bir kuraklık riski bulunmadığını bildirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Şubat 2014 12:02
Kuraklık Riski Kapıda Mı?

Türkiye'nin bazı bölgelerinde yağış miktarlarında düşüşler olduğu, İstanbul başta olmak üzere bazı bölgelerde kuraklık riski konuşulurken, Antalya bölgesi için rahatlatıcı açıklama geldi.

Duman, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bazı bölgeleri için kuraklık tehlikesinden bahsedildiğini, bu durumun Antalya bölgesinde yaşayanları da endişelendirdiğini dile getirerek, "Antalya havzasında kuraklık tehlikesi yok, yıllık yağışlar mevsim normallerinde gerçekleşmiştir" dedi.

Antalya havzasında yıllık ortalama yağış miktarının bin 100 kilogram olduğunu anlatan Duman, şöyle konuştu:
"2013 yılında aldığımız ortalama yağış bin 156 kilogram. Sadece aralık ayında bir sıkıntı yaşadık ve 73 kilogram yağış aldık. Almamız gereken yağış 288 kilogramdı. Bu ciddi bir azlık ama sadece aralıkta böyle oldu. Bölgede ocak ayları için yağış ortalaması 217 kilogram. 2014 yılının Ocak ayında ise 225 kilogram yağış aldık. Şubat ayına geldiğimizde ilk 19 günde 67 kilogramlık yağış gerçekleşti. Uzun yıllar ortalaması 116 kilogram. Daha 10 günümüz var. 24 Şubat Pazartesi gününden itibaren yağış bekliyoruz. Bir hafta sürecek yağışla ortalamayı yakalarız diye düşünüyorum. Dolayısıyla bölgemiz için kuraklıktan bahsetmemiz mümkün değil."

Duman, Batı Akdeniz havzası içinde yer alan Isparta, Denizli ve Muğla'da da herhangi bir kuraklık riskinin bulunmadığını vurguladı.

Sıcaklık ortalamaları da mevsim normallerinde Antalya bölgesinde şubat ayları için sıcaklık ortalamasının 15,4 derece düzeyinde bulunduğuna işaret eden Necip Duman, şu anda sıcaklıkların mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde olduğunu fakat 24 Şubat Pazartesi gününden itibaren sıcaklıkların da mevsim normallerine ineceğini bildirdi.

Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların uzanışı ve yeryüzü şekillerinin çeşitlilik göstermesi, farklı özellikle iklim tiplerinin ve yağış rejimlerini doğmasına yol açıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.