Kurban Bayramında Beslenme

Kurban Bayramında Beslenme

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Temmuz 2021 14:05
Kurban Bayramında Beslenme

Dini Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya toplayan, geniş sofraların kurulduğu günlerdir. Kurban bayramı da bu özel günlerimizden. Diğer bayramlarda karşılaştığımız şeker, tatlı ve börek gibi besinlerin yanına kırmızı et tüketimi de eklenmektedir. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B12. B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir.

Sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemleri bayramda da sürdürmeliyiz.

Özellikle obez ve şişman bireyler, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), mide hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmekte. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğu için yağsız veya az yağlı etleri tercih edilmeli.

Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli ?
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Kurban etleri hemen tüketmemeli, buzdolabında en az 1 gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketilmelidir.

Kurban Etlerini Nasıl Pişirmeliyiz ?
Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi tercih edilmemelidir.Izgara yapılacak etlerin; et ile ateş arasında 15cm fark olmalıdır. Ateşe yakın pişen etlerde kömürleşme, etin sert olması ve iç kısmının pişmeden kalmasına yol açarEtlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir

Kurban Etlerini Nasıl Saklamalıyız ?
Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 6 ay süreyle saklanabilir.

Derin dondurucuda saklanan et, oda ısısında bırakılarak değil buzdolabın dondurucu olmayan alt kısmında çözdürülmelidir. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır. Et ve sebzeler için ayrı kesme tahtası kullanılmalıdır.

Bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik oluşturmak için, diğer besin grupları olan ‘süt grubu’, ‘ekmek grubu’, ‘sebze grubu’ ve ‘meyve grubu’ ile aynı öğünde birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir.

Örnek Liste
SABAH:1 ince dilim ekmek1 yumurta2 parmak beyaz peynir3 zeytinDomates, salatalık, yeşillik

ÖĞLE:8yk kavurma1 id ekmek1 su b. ayranARA:4 yk sütlü tatlı veya 1 diş şerbetli tatlı

AKŞAM:1 el kadar et1 id ekmek1 su bardağı ayranYağsız salataARA:1 tane meyve

NOT: yatarken mutlaka 2 su bardağı su içine yarım limon suyunu ekle ve iç

Diyetisyen Türkan MEYDAN

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.