Kurban Keserken Günaha Girmeyin

Kurban keserken günaha girmek istemiyorsanız bu uyarıları dikkate alın. Diyanet ve TSE caiz kurban kriterlerini açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ekim 2012 13:26
Kurban Keserken Günaha Girmeyin

İşte madde madde o uyarılar;

*KASAP MÜSLÜMAN OLMALI :
Kurban kesecek kasap akli melekeleri yerinde ve hayvan kesiminin gerektirdiği koşulları tam olarak anlamış yetişkin bir Müslüman olmalıdır',
*Kurban kesecek kasabın helal kesim sertifikası bulunması tercih edilmelidir',
*Kesim yeri sadece helal kesim amacı ile kullanılıyor olmalıdır',

*EZİYET HARAM EDER :

Kurbanı kesecek bıçak keskin ve çelikten olmalıdır',
*Hayvana yönelik her türlü sersemletme ve beyin darbesi kurbanı haram kılar',

*BESMELE ŞART :

Hayvan kesimi esnasında kasap besmele çekmeli ve Allah'ın adından başka bir isim anmamalıdır.

BUNLARI YAPMAYIN

Diyanet İşleri Başkanlığı da Kurban bayramı nedeniyle internet sitesinde kurbana ilişkin merak edilen bir çok konuda açıklama yaparak sorulara yanıt verdi.

*ALINA KAN SÜRMEK:

Vatandaşlardan yoğun olarak gelen ’Kesilen kurbanın kanından alına sürülmesi dinimizde var mıdır?’ sorusuna, Diyanet İşleri Başkanlı, "Kesilen kurbanın kanının alına sürülmesinin dinle hiçbir ilgisi yoktur. Güvenilir kaynakların hiç birinde böyle bir bilgi mevcut değildir. Halkımız arasındaki uygulamalara başka kültürlerden girdiği anlaşılmaktadır” yanıtı verildi.

*KASABA ÜCRET VERİLMELİ Mİ? :
En fazla sorulan sorular arasında yer alan ’Kurban kesen kasaba ücret vermek caiz midir? sorusu ise, "Hayvanın kesim ameliyesi ibadet değildir. Bu yüzden kurban kesen kasabın ücret alması caizdir.

*ÜCRET KURBAN ETİ İLE ÖDENİR Mİ?
Vatandaşların sorularından biri de "Kurban etinin bir kısmı kesim ücreti olarak verilebilir mi?’ şeklinde oldu. Diyanet, "kurban etinden kesim işini yapan kişinin ücreti verilemez. Çünkü verildiği taktirde, kurban ibadetini yerine getirmek için gerekli maddi külfetin bir kısmı bizzat ibadetin kendisi üzerinden karşılanmış olur.

*KURBAN YERİNE PARASI DAĞITILSA OLUR MU?
Diyanet bu soruya şu yanıtı verdi : "Allah rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da müslümanın önemli vazifelerinden biridir. Zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardım etmek dinimizde farz kabul edilmiştir. Ancak, bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulması doğru değildir. Bu sebeple kesme olmadan hayvanı, sadaka olarak bir kişiye vermek kurban yerine geçmez. Aynı şekilde kurban bedelini de yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle, kurban ibadeti ifa edilmiş olmaz”.

*KURBANIN DERİSİ SATILABİLİR Mİ? : "Kurbanın eti, kısmen veya tamamen sahibi veya ev halkı tarafından tüketilebileceği gibi, ister zengin, ister yoksul olsun başka kimselere de hediye ve sadaka olarak verilebilir. Ancak, kurbanın eti, ve bağırsakları gibi şeylerinin satılması caiz değildir. Ayrıca kurbanların deri, et, yağ, baş, ayak, yün ve süt gibi parçalarının satılması da mekruhtur.

Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) ’Kim kurbanın derisini satarsa, kurban kesmemiş gibidir.’ buyurmuştur. Bu sebeple kurbanın derisi ya da etinin satılması halinde alınan bedelin sadaka olarak verilmesi gerekir. Kurban derisi, bir yoksula veya hayır kurumuna bağışlanabileceği gibi, evde namazlık, kalbur ve benzeri ev eşyası yapılarak kullanılmasında da bir sakınca yoktur.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.