Kurslara İlgi Yoğun

İl Kültür ve Turizm Müdürülğü tarafından açılan el sanatları kursuna ilgi oldukça yoğun oldu.

Yayınlanma:
Kurslara İlgi Yoğun

Kurslarla ilgili bilgiler veren İl Kültürk ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Yaygın Kültür Eğitim Faaliyetleri kapsamında Türk Süsleme Sanatları ve Geleneksel El Sanatlarımızı tanıtmak ve yaşatmak, aslına uygun olarak öğretip, yeni elemanlar ve ustalar yetiştirerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla Müdürlüğümüz bünyesinde 19 Ocak 2013 tarihinden itibaren Geleneksel Türk Süsleme Sanatlarından "Tezhip", "Minyatür" ve "Ebru" kursları açılmıştır.

Tezhip sanati, Arapça "zeheb" (altınlamak) manasına gelir. Altın ve toprak boyalarla kağıt üzerine yapılan bu zarif sanat, Türklerin islamiyeti kabulü ile gelişim göstermiş, kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'i en güzel şekilde süslemek amacıyla ise Türk sanatkarlarının elinde muhteşem eserler verilerek günümüze kadar ulaşmıştır.

Doğada bulunan bitki ve geometrik şekillerin stilize edilerek yorumlanması ilkesine dayanan tezhip sanatı; günümüzde hat levhalarının etrafını süslemede, dini ve sivil mimari eserleri tezyinlemek (süslemek) amacıyla kullanılmaktadır.

Minyatür sanatı; Fransızca "miniature" yani küçük anlamına gelmekte olup tasvir sanatıdır. Kökeni Orta Asya'ya kadar uzanan, ilk örneklerine Uygur bezeklik duvarlarında rastlanılan bu sanat alanı, kitaplarda konu anlatımı, tarihi belge niteliği taşıması ve açıklayıcı özelliklerinden dolayı özellikle edebi ve ilmi kitaplarda yer bulmuştur. Doğada bulunan canlıların ışık, gölge ve perspektif kullanılmadan yapılan tasvirleri esasına dayanır.

Ebru sanati, Farsca "ab-ru" kelimesinden gelip suyun yüzü demektir. İlk örneklerine 9.yy da rastlanan bu sanat, kitre ile hazırlanan su üzerinde toprak boyalarla yapılan kağıt süsleme sanatımızdır.
Geleneksel süsleme sanatlarımız, günümüzde seramik, kumas, deri, ahsap gibi malzemeler üzerine uygulanarak oldukça zengin uygulama alanı bulmuştur.

Tezhipte 16, Minyatürde 15 ve Ebru sanatımızda 22 olmak üzere degişik meslek ve yas gruplarından toplam 53 kursiyer 19 Ocak tarihinden itibaren kurslara başlamış olup, kurs sonucunda kursiyerlerimize sertifikaları verilecektir.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak "Bir Milletin Sanatı O Milletin Kimliği Niteliğindedir" düşüncesiyle yediden yetmişe geleneksel sanatlara gönül verenleri bir çatı altında buluşturmak hedeflenmiştir. Sanatseverlerin göstermis oldukları yoğun ilgi bizleri oldukça mutlu etmiştir. En küçük 13 ve en büyük 64 yas grubu arasında değişen, farklı meslek gruplarında hizmet vermiş ve hala vermekte olan sanat gönüllülerini tekrar kutlar, başarılarının dileriz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.