"Kutlayabileceğimiz Bayramlara Ulaşmak Dileğiyle..."

Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket KARAHAN, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı" sebebiyle bir basın açıklaması yayınladı

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ocak 2013 12:02
"Kutlayabileceğimiz Bayramlara Ulaşmak Dileğiyle..."

Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket KARAHAN, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı" nedeniyle yayımladığı mesaj:"212 sayılı yasa 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe girdi ve basın sektöründe çalışan meslektaşlarımıza o dönemde önemli kazanımlar sağlandı.

Bu önemli adımla birlikte 10 Ocak tarihi "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak ilan edildi.Kabul edildiği dönemde meslektaşlarımıza önemli sosyal güvenceler getiren ve çalışma koşullarında iyileştirmeler sağlayan yasa, daha sonra tırpanlanarak başkalaştırıldı.

Nitekim 1961 yılında sağlanan haklar meslektaşlarımızdan bir bir geri alındı.10 Ocak 1961 tarihinde ki konjektürün aksine, günümüzde gazetecilerin iş güvenliğinden ve çalışma koşullarının olumlu olmasından söz etmek ve bunu iddia etmek mümkün değil. Bugün gelinen koşullarda meslektaşlarımız sosyal güvenlikten yoksun, toplu sözleşmesiz ve geleceği belirsiz bir yaşama mahkûm edildi.

2008 yılında yapılan düzenleme ise, meslektaşlarımızın yıpranma hakkına da darbe vurdu. Gerektiğinde canını ortaya koyarak her türlü zor koşulda görev yapan meslektaşlarımızın yıpranma hakkı, tüm karşı çıkışımıza rağmen elimizden alındı.

Yasanın çıktığı günden bu yana yapılan değişikliklerle, kıvanç duyulması gereken bir bayram kalmadığından, basın çalışanlarının iş ve sosyal güvencelerinin teminat altına alınmasını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılıncaya kadar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 10 Ocak'ları bayram değil, "Dayanışma Günü" olarak değerlendireceğimizi belirtmek istiyorum.

Benim şahsi önerim; 212 Sayılı Yasa işlemez hale geldiğinden, 5953 sayılı,"Basında Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun"un, günümüz şartlarına uyarlanarak meslektaşlarımızın lehine yeniden düzenlenmesidir.

Önümüzdeki dönemde, 5953 sayılı kanunun ve yıpranma hakkının basın çalışanlarına yeniden verecek şekilde düzenlenmesi için mücadele edilmeli.Bu duygu ve düşüncelerle, tüm meslektaşlarımın 10 Ocak Basın Emekçileri Dayanışma Günü'nü kutlar, basın bayramını gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ulaşmak umuduyla, sağlık ve esenlikler temenni ederim. "

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.