Kuzey Irak İyi Bir Ticari Fırsat

Kuzey Irak Erbil’e giden ITSO Başkanı Başdeğirmen ve çeşitli sektörlerin temsilcisi oda üyesi 40 işadamı önemli gelişmelerle döndü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Eylül 2013 11:04
Kuzey Irak İyi Bir Ticari Fırsat

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın, yurtdışı fuar ve iş gezileri kapsamında düzenenen Kuzey Irak-Erbil ziyaretinde Ispartalı işadamları açısından önemli gelişmeler yaşandı. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya ve gıda-tarım, mobilya, inşaat ile çok sayıda sektör temsilcisinden oluşan 40 ITSO üyesi işadamı Erbil’de Erbil Uluslararası Genel Ticaret Fuarına katılıp, çeşitli ziyaret ve ikili iş görüşmeleri yaptılar. Sıcak ilgi ile karşılanan ITSO heyetindeki işadamları burada yaptığı görüşmeler sırasında ön anlaşmalar yaparak, ticari bağlantılarının ilk adımlarını attılar.

İlk olarak Erbil Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden ITSO heyetini Oda Başkanı Dara Jalil Al-Kayat ve Başkan Yardımcısı Soran A. Aziz ağırladı. Burada Erbil Türkiye Ticaret Ataşesi Sayer Erbil’in de katıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda Erbil Bölgesinin ticari yapısı ve yatırımlardaki fırsatlarla ilgili bilgiler alındı.

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Soran Aziz, Türklere duyulan ilgi ve güvenden bahsederek Erbil pazarının iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Erbil Ticaret ve Sanayi Odası’nın 15 bin üyesinin 3 bininin Türk yatırımcılara ait firmalar olduğu belirten Aziz, Erbil’in petrol hariç tüm ürünlerini dışarıdan ithal ettiklerine dikkat çekti.

Toplantıda, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen de Isparta’nın tarım, sanayi, madencilik ve mobilya faaliyetleri başta olmak üzere öne çıkan sektörleriyle ilgili geniş kapsamlı bilgiler verdi. Isparta’nın Kuzey Irak’ın ihtiyacı olan tüm ürünleri karşılama potansiyelinin varlığından bahseden Başdeğirmen, orada bulunan işadamlarını Isparta’ya davet ederek tesisleri ve üretim alanlarını yerinde görmelerini istedi.

İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILDI
Erbil Ticaret ve Sanayi Odası’nın organizasyonunda Iraklı işadamları ile ikili görüşmeler yapan Ispartalı işadamları kendi ürünlerini tek tek anlattılar. Ardından heyet, Erbil Uluslararası Genel Ticaret Fuarına gittiler. Fuarda yer alan Ortadoğu Ülkeleri firmaları, Irak Firmaları ve Avrupa’dan gelen firmaların stantları ziyaret edildi. Fuarda stant açan Ispartalı gül ürünleri ve Otel Ekipmanları imal eden firmalar ziyaret edildi. Özellikle inşaat ve doğal taş sektöründe iştigal eden firmalar ticari anlamda ön anlaşmalar yaptılar.

ISPARTA BU PAZARI DEĞERLENDİRMELİ
Erbil Türkiye Ticaret Ataşesi Sayer Erbil, bölgenin ticari yapısı hakkında bilgiler vererek, Yeniden yapılanma süreci yaşayan Erbil’in bölgede inşaat ile ilgili tüm metaryellere ihtiyaç duyduğunu belirterek şunları söyledi:
“ Bölgede inşaat ile ilgili başta mermer olmak üzere her türlü materyale ihtiyaç var. Bununla birlikte elma için büyük marketler ve toptan satıcılar ile irtibata geçilebilir. Almanya ve Türkiye’den birçok ürün ithal ediliyor ve bu pazara Isparta’nın da girmesini öneririz. Özellikle gıda sektöründe ciddi tüketimleri olup, gıdanın tamamı ise ithal edilmektedir.

Dünyanın en hareketli coğrafyalarından bir tanesi bu bölge. Bunun için bu bölgenin sizler gibi Türk işadamları tarafından ziyaret edilmeleri oldukça önemli. Bu bölgede yatırım ve ticarette sorun yaşamamak için bölgede tecrübeye sahip bir Türk yatırımcı ya da Erbilli bir yatırımcı ile aracılık yapması noktasında çalışmakta fayda var. Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgeye karayolu ve demir yolu yatırımı projeleri bulunmakta.

Bu açıdan bölge sizler için oldukça önemli. İnşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe çalışmalar yapılabilir, fakat satışlarımızı ihale almış işletmeler üzerinden gerçekleştirmemiz gerekmektedir. İhale almış firmalar Ekonomi Bakanlığı web sayfasında yer alan ülke masalarından ya da Orta Anadolu İhracatçılar Birliği’nden öğrenilebilir. Tarım makineleri sektörünü fuarlar üzerinden değerlendirebilirsiniz. Bunun yanında tarım ilaçlarının tedariki ise Devlet tarafından yapılmaktadır.

Bu bölgede ticaretimizi nakit üzerinden ya da Bankacılık sistemi kullanılarak yapılmalıdır. Bölgede iş yapmaktan çekinmeyin, fakat ticaretin kurallarını unutmadan yapmanızda fayda bulunmaktadır. Dondurma sektöründe burada çalışma yapılabilir. Bölgede kayıtlı 3.000 Türk firması ve 30.000 Türk çalışan bulunmaktadır. Türkiye’ye ait 5 adet banka şubemiz bulunmaktadır. Bölgede uluslararası ticarette ürün güvenliği ile ilgili SGS gibi uluslararası kriterler kullanılmaktadır.

Bölgede bazen bu kriterler için bürokratik sıkıntılar yaşanmakta, sıkıntıları aşmak için ise Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilmelidir. “ Daha sonra Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam’a nezaket ziyaretinde bulunan heyet bölgenin siyasi ve sosyal yapısı hakkında bilgiler aldı. Gruplar halinde ikili iş görüşmeleri ve Bölgedeki Türk Yatırımcılarla ve Banka Müdürleri ile toplantılar yapan Ispartalı işadamları finansal anlamda bilgiler aldılar.

ELMA’YLA ADIM ATILDI
Elma ihtiyacının çoğunu başka ülkelerden karşılayan Kuzey Irak’lı işadamları ikili görüşmeler çerçevesinde Gülbudak Tarım ve Okutanlar Tarım yetkilileri ile görüşüp ön anlaşma yaptılar. Önümüzdeki günlerde Isparta’ya gelecek olan işadamlarına üretim tesisleri yerinde gezdirilerek alışveriş yapılması sağlanacak.

Elmanın yanı sıra Mobilyacılık Sektöründe de oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Sektörün eksikliğinden yakınan Erbilli işadamları Isparta’ya davet edildi.

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası’nın Isparta heyetine son gün verdiği yemekte, ticaret anlaşmalarının yapılması için diyalogların ve karşılıklı ziyaretlerin artırılması konuları konuşuldu.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ziyaretleri boyunca, kendilerine sıcak ilgi gösteren Erbil Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ile Erbil Türkiye Ticaret Ataşesi Sayer Erbil’e, Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam’a teşekkür etti.

Ziyaretlerin ardından kısa bir değerlendirme yapan ITSO Başkanı Başdeğirmen, o bölgede Türklere verilen önem ve güvenin Ispartalı işadamları açısından artı bir değer olduğunu ve bunun ticarete çevrilmesi gerektiğini söyledi. Petrol haricinde herşeyi dışarıdan ithal eden Erbil’in Isparta açısından önemli bir Pazar olduğuna vurgu yapan Başdeğirmen, “Ülkemizin en büyük ihracat yaptığı ülkelerden biri olan Kuzey Irak önemli bir fırsat, bize ihtiyaçları var. Ziyaretimiz sırasında tarım ve inşaat sektörünün tüm kollarında bizim ürünlerimizle yakından ilgilendiler.

Özellikle elma konusunda önemli adımlar atıldı. Ticaret ve Sanayi Odası olarak, oradaki işadamlarını ilimize davet ettik ve potansiyelerimizi en iyi şekilde anlatacağız. İnanıyorum ki bu görüşmeler neticesinde önümüzdeki yıllarda Kuzey Irak’a ihracatımız artaracaktır. Biz her zaman şunu söylüyoruz. Isparta’nın dışına çıkmadan Isparta’ya hizmet edemeyiz. Üyelerimizin odamızın yaptığı tüm yurtdışı ve yurtiçi gezilere katılmalarını istiyoruz. Ayrıca yurtiçi iş ve fuar gezilerimiz ücretsiz olduğu gibi yurtdışı gezilerimizin bir kısmını da KOSGEB karşılıyor, üyelerimizin bu fırsatarı değerlendirmesi ticaretleri açısından kazançlı olacaktır.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.