LGP'de Yargı Freni

EPDK, LPG şirketlerini denetiminde 120 milyonluk üründe müsadere yapılmasına karar verdi

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Mart 2014 14:36
LGP'de Yargı Freni

Enerji Piyasası Düzenleme Ku-rumu’nun (EPDK) LPG dağıtım şirketlerine kestiği milyonlarca lira değerindeki ‘teknik kriterlere aykırı ürün bulundurma’ cezasında mahkemeden şok bir karar çıktı. Sektörde 120 milyon TL’ye karşılık gelen ürünün müsaderesi için açılan davalardan ilki sonuçlandı. Mahkeme, EPDK’nın müsadere talebiyle açtığı davada ret kararı verdi.

LİSANSLAR İPTAL EDİLDİ
EPDK, 2012 yılının Temmuz ayında LPG sektörüne (depolama, dolum, dağıtım şirketlerine) yönelik bir denetim gerçekleştirdi. Denetimlerde, aralarında LPG sektörünün önde gelen dağıtıcılarının da bulunduğu şirketlerin depo ve tanklarında teknik kriterlere aykırı (koku ya da LPG için aranan ölçütleri karşılamayan) ürün bulunduğu saptandı.

EPDK’nın yürüttüğü soruşturma sonunda bazı dağıtım şirketlerinin dağıtım, bazılarının da depo lisansı iptal edildi. Şirketlerinin depo ya da dolum tesislerinde 55 milyon litre düzeyinde ‘teknik kriterlere aykırı’ LPG tespit edildi. Şirketler, EPDK’nın konuyla ilgili soruşturması sürerken ‘teknik kriterlere aykırı’ olduğu belirlenen ürünü piyasaya sürdü. Bu ürünlerin satışı gerçekleştirildi.

EPDK, satış gerçekleştiği için müsadereyle LPG şirketlerinden yaklaşık 120 milyon TL’lik ürün karşılığı nakit tahsilatın yapılması için yargıya başvurdu. Bu kapsamda Türkiye genelinde LPG dağıtım şirketleri hakkında (Depo ve tankının bulunduğu) ayrı ayrı 60 dolayında dava açtı. EPDK’nın açtığı ilk davalardan biri sonuçlandı.

Sonuçlanan davada Sulh Ceza Mahkemesi, EPDK’nın davaya konu dağıtım şirketine yönelik müsadere talebini reddetti. Kararda, bu olayla ilgili açılan bir davanın bulunmadığına işaret edilerek, “Yani müsaderesi istenen şeyin suça konu olup olmadığının anlaşılamaması ve şayet bir müsadere talebi olacaksa o davaya bakan mahkemeden isteneceği yönünde açık hüküm olduğundan talebin reddine.” denildi.

EPDK kaynakları, mahkemenin kararının temyiz edileceğini belirterek, “Önemli bir karar. Ancak EPDK, bu kararı bir üst mahkemeye taşıyacak.” değerlendirmesini yaptı.

İŞTE O MADDE;
LPG mevzuatı, teknik kriterlere aykırı ürünler için müsadereyi emrediyor. EPDK’nın davasına dayanak olan LPG Piyasası Yasası’nın ‘yaptırım’lar maddesinde müsadere ile ilgili hüküm şöyle: “Kaçak veya menşei belli olmayan veya teknik düzenlemelere uygun olmayan LPG ile piyasa faaliyetinde bulunan lisans sahiplerinin lisansı iptal edilir. Teknik düzenlemelere uygun olmayan LPG mahkeme kararı ile müsadere edilir. Bu LPG’yi ikmal edenler zararı tazmin etmekle yükümlüdür.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.