Libya Organizasyonunu BAKA Kuruyor

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Libya’ya yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarıyla Libyalı işadamlarını bir araya getireceklerini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Nisan 2012 11:18
Libya Organizasyonunu BAKA Kuruyor

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, inşaat, gıda ve sağlık konusunda Libya’nın öncelikli beklentisinin Türkiye’den olduğunu söyledi

Libya’da yönetimin değişmesinden sonra ülkenin yeniden inşa edildiğine dikkat çeken Bilgili, Libya’nın sağlık, gıda ve inşaat sektörü yatırımlarında önceliği Türkiye’ye verdiğini belirtti. Özellikle Libyalı hastaların Türkiye’de tedavi gördüğünü kaydeden Bilgili, “Antalya’da 150 Libyalı hasta tedavi görüyor ve bu hastalar Libyalı yetkililer tarafından ziyaret ediliyor. Aynı zamanda sağlık turizmi ile ilgili Dubai’den bir işadamı arkadaşımız var. Onun aracılığıyla Türkiye’de 9 hastane ile anlaşma yapmış durumdalar. Tabi bu hastaların Isparta’da tedavisi yapılabilir ama konaklama sorunumuz nedeniyle bu zor. Arap ülkeleri arasında sağlık turizminden en çok kazanan ülke Ürdün, 1 milyar dolar gibi bir para dönüyor. Sağlık turizmi bizim bölgemizde de yapılabilir. Tabi bunun için öncelikle dil sorunun da aşılması gerekiyor” dedi.

Libya’nın yeniden imar edildiğine dikkat çeken Bilgili, “Bu ülkede acilen gıda, inşaat ve sağlık sektöründe yatırıma ihtiyaç var. Bu ihtiyaçları da Türkiye’den karşılamak istiyor. Dubai’den o işadamı arkadaşımız ‘Bu işi yaparsa BAKA yapar’ demiş. Bize de Libya’nın böyle bir teklifi var dedi. Resmi yazışma yaptık. Tabi biz Türk işadamlarının güvenlik konusunda garanti isteyeceğini söyledik. Devlet yetkilileri ne söz verilmesi gerekiyorsa verileceğini taahhüt ediyorlar. Antalya’da bir toplantı yapılırsa iyi olur dedik. Sadece bölge değil Türkiye’de Libya’da projesi olup yarım kalmış ya da bu ülkede çalışmak isteyen tüm işadamlarımıza çağrıda bulunacağız. Libya bizi Ulasal ajans olarak muhatap alıyor. 26 Nisan’da devlet yetkilileri ve Libya işadamların katılacağı bir toplantı organize edilecek” diye konuştu.

Yatırımda master planımız yok

Isparta’da yatırımcı çekmenin önünde başta gelen engellerden biri de yatırıma dönük master planlarının olmaması. Bursa’ya 22 Nisan’da 400 Arap turizm yatırımcısı geliyor. BAKA’da bu organizasyona katılacak. Ancak yatırımcılara Davraz dışında gösterebileceğimiz bir yatırım tahsis alanı yok.


Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, yatırım tahsis planlaması olmamı nedeniyle Isparta’ya yatırımcı çekmekte oldukça zorlandıklarını söyledi. Almanya örneğini veren Bilgili, “Almanya7da bir kalkınma ajansının internet sitesine girdiğinizde size yatırım yapmak istediğiniz alanı sorar. Yatırımın demiryolu, liman ve havalimanına uzaklığı, yatırım alanı sorulur ve sizin taleplerinize göre, ‘İşte yatırım yapacağınız alan’ burası diye gösterilir. Yani arazinin neresi hangi yatırım için tahsisli bellidir. Ama biz de bu yok. Yatırımcılarla görüşüyoruz. Zaten işadamını ikna etmek bir ki yıl sürüyor. Isparta’da yatırım tahsis alanı eksikliği had safahada. Turizm yatırımı çekeceğiz. Tren Garı Bölgesinde Gülpark yapılacak ama orası halen SİT alanından çıkarılamadı. Turizm alanı yapılacak her yer milli park sınırları içerisinde” dedi.

Organize tarım yapmak için Isparta’da yatırım alanlarını gösterin bir çalışma olmadığına dikkat çeken Bilgili, Konya Isparta Çevre Düzeni Planı’na göre hayvancılık yatırımı yapabileceğiniz 3 yer gösterildiğini iletti. Bilgili, “Havacılıkla ilgili yatırım yapılacak. En az 500 dönüm arazi olması gerekiyor ki siz yatırımcıyı çeker ve buna da teşvik var dilebilirsiniz” ifadesinde bulundu.

Bursa’da 22 Nisan’da 400 Arap turizm yatırımcısının katılacağı bir organizasyon düzenleneceğini anımsatan Bilgili, “Türkiye Araplar için güvenilir bir ülke. Kendileri de ülkemizde turizm yatırımı yapmak istiyorlar. Ancak Isparta için onlara gösterebileceğimiz bir turizm master planı yok. Davraz dışında gösterebileceğimiz yatırım

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.