Libyalı Basın Mensuplarına Isparta'da Gazetecilik Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle Libya'nın Tecura şehrinde 1 Martta yayına başlayacak Libya Ulusal Radyosu'nun 7 çalışanı, Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) mesleki eğitim kursu alıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Şubat 2012 16:10
Libyalı Basın Mensuplarına Isparta'da Gazetecilik Eğitimi

Libyalı medya heyetinin sorumlusu Lütfi Ahmet El Aziz, yaptığı açıklamada, iki ülke halkının uzun yıllara dayanan ortak bir geçmişe sahip olduğunu anımsattı.

Lütfi Ahmet El Aziz, "Kaddafi rejimi"nin yıkılmasının ardından Libya hükümetine ülkenin yeniden inşa edilmesi konusunda destek veren Türkiye'nin, şimdi de kendilerine medya alanında destek olduğunu belirtti. Aziz, Türkiye'de eğitim almaktan mutlu olduklarını söyledi.

-"Artık değerli olduğumuzu hissetmeye başladık"-

Libyalı medya mensubu Nuri Süleyman Zaviye de Muammer Kaddafi'nin 42 yıl süren iktidarına karşı başlatılan halk ayaklanması sırasında derin acılar yaşadıklarını anlattı.

Kaddafi'nin kendilerine, "Siz Türkiye'yi çok seviyorsunuz gemilere binip ülkemi terk edin, sizi burada istemiyorum" dediğini öne süren Zaviye, "Kaddafi gitti şimdi ülkemizde insan yerine konulmaya başladık. Artık değerli olduğumuz hissetmeye başladık" diye konuştu.

Zaviye, Tecura halkının Türkiye ve Türklere karşı özel bir sevgi beslediğini ifade ederek, "Biz o bölgede Arapça yayınların yanı sıra Türk kültürü ve müziğini anlatan yayınlar da yapacağız. Radyomuzun önümüzdeki dönemde ülkenin kalkınma ve demokratikleşme sürecine önemli katkılar sunacağını inanıyorum" dedi.

Zaviye, Libya Ulusal Radyosu'nun yayın hayatına başlamasıyla birlikte savaş döneminde yaralanan ve tedavileri Türkiye'de devam eden vatandaşlara da ulaşarak canlı yayın yapacaklarını bildirdi.

-SDÜ Rektörü İbicioğlu-

SDÜ Rektörü Prof.Dr. Hasan İbicioğlu ise Libyalı 7 basın mensubuna Yaşam Boyu Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörlüğü ve Radyo TV Araştırma ve Uygulama Merkezi stüdyolarında verilen mesleki eğitimin 15 gün süreceğini söyledi.

İbicioğlu, eğitimlerde cihazların etkin olarak kullanımı, halka ulaşmada dikkat edilmesi gereken unsurlar, haber değeri olan konuların öne çıkarılması, teknik ve iletişim psikolojisi gibi konuların işleneceğini belirtti. Prof.Dr. İbicioğlu, Libyalı basın mensuplarına Türkiye'nin kültürel özelliklerini de anlattıklarını ifade etti.

Önceki yıllarda Afganistanlı medya mensuplarına da eğitim verdiklerini kaydeden İbicioğlu, Afganistan'da medya çalışanlarının yaklaşık yüzde 65'inin SDÜ tarafından eğitildiğini söyledi.

İbicioğlu, bundan sonraki süreçte Moritanya'dan gelecek medya çalışanlarına eğitim vereceklerini ve daha sonra Balkan ülkelerine yönelik yeni bir eğitim programı düzenleyeceklerini bildirdi.

Bir üniversitenin evrensel düzeyde anlam ifade edebilmesi için uluslararası arenadan ilgi çekmesi gerektiğine değinen İbicioğlu, SDÜ'nün bu konuda gerekli altyapı ve akademik kadroya sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.