Lise Öğrencisinden Depreme Dayanıklı Tuğla

Isparta'da Süleyman Demirel Fen Lisesi 10. sınıf öğrencisi Tuğçe Kocagöncü, cam elyaf, çevresel atıklar ve pomza madeninden depreme dayanıklı esnek tuğla üretti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Şubat 2012 18:46
Lise Öğrencisinden Depreme Dayanıklı Tuğla

Isparta'da Süleyman Demirel Fen Lisesi 10. sınıf öğrencisi Tuğçe Kocagöncü, cam elyaf, çevresel atıklar ve pomza madeninden depreme dayanıklı esnek tuğla üretti.

Isparta'nın 1. derece deprem kuşağında yer aldığını belirten Tuğçe Kocagöncü, depremde meydana gelen hasarların ve ölümlerin yapı malzemelerinin kalitesizliğinden kaynaklandığını hatırlattı. TÜBİTAK'a sunduğu projeyi Kimya Öğretmeni Alattin Geçimli'nin öncülüğünde hazırlayan Kocagöncü, "Tuğlaya esneklik vermesi için cam elyaf kullanıldı. Sağlamlığını artırmak, atık maddeleri doğaya kazandırmak ve hafif ürün elde etmek için çevresel atıklar da kullanıldı. Esnek ve gözenekli yapısından dolayı pomza da kullanıldı.

Pomzalarda ağırlık dengesini ayarlamak amacıyla çimento da kullanıldı. 10 cm3 kalıplara birinci tuğla ve ikinci tuğla karışımları ayrı ayrı dökülerek, kurumaya bırakıldı. Tuğlalar kurutulduktan sonra kalıplardan çıkarıldı. Esneklilik ve dayanıklılık testine tabi tutuldu" diye konuştu.

Yapılan testler sonucu normal tuğlalardan daha dayanıklı ve diğer tuğlalarda olmayan esneklik özelliği kazandığını gözlemlediklerini belirten Kocagöncü, projesinin kabul görmesi halinde inşaat sektöründe güvenli yapı malzemesi olarak kullanılabileceğini söyledi. Projeyi hayata geçirmek için çevresel atıklardan da yararlandıklarını ifade eden Kocagöncü, bu sayede çevreyi de koruduklarını söyledi. Kocagöncü, "Yatağan Termik Santrali atığı olan uçucu kül ve Seydişehir Alüminyum Tesisleri'nin boksit cevherlerinden alüminyum eldesinden sonra oluşan atıkları proje malzemesine dahil ettik" şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.