Lisinia; Anti Kanser Projesi

Demokrat Gazetesi Yazarı Candan Fırtına Yazdı...

Yayınlanma:
Lisinia; Anti Kanser Projesi

Bu hafta sonu Burdur tarafına küçük bir gezinti yaptım. Uzun zamandır merak ettiğim Lisinia’ya doğru yol aldık. Lisinia Doğa, Burdur’da Veteriner hekim Öztürk Sarıca tarafından  kurulmuş; Bir  Anti Kanser-Doğa-Yaban Hayatı alanında Türkiye’de  bir ilki temsil etmektedir.

Lisinia Doğa ve Anti Kanser projesinin temel amacı, Doğayı koruyarak kanser riskini düşürmektir. Proje kapsamında gölün çekilmesine bağlı olarak, suyun dibinde kalan bakterilerin gün yüzüne çıkmasıyla; Bunun da havaya, toprağa karışarak bazı çevre ilçelerde kanseri tetiklemeye başladığı görülmektedir. Sayın  Sarıca’nın yürüttüğü projede, Suya ihtiyaç duymayan bitkilere önem verilmiştir. Bunlardan biri, hepimizin de bildiği gibi ‘Lavanta’dır. Suya ihtiyaç duymayan bitkilerin üretimini üstlenmiş ve doğal yollarla üretimleri yapılmaktadır.

Lisinia’da bu bitkiler, doğal yollarla işlenmektedir. İşlenen bitkilerin şekeri, yağı, çayları yapılmaktadır. Aynı zamanda Yaban hayvanlarının tedavilerini ve korunmasını üstlenmektedirler. Bu projede gönüllü olarak çalışan, özellikle yurtdışından gelen insanlar bulunuyor. Sanıyorum ki Türklerin azınlıkta olmasının nedeni, Gönüllü olarak bu projeye katılabilineceğini bilmemelerinden.

Lisinia Doğa’da Anti kanser hakkında eğitimlerin yanı sıra, Doğayı koruma adına yürütülen çalışmalarda bulunmaktadır. Zaman zaman ilçelere gidilip, yerel halka eğitimler verilmektedir. Bu projede görev alabilirsiniz. Sizde yaban hayvanlarının bakımlarına yardımcı olup, Anti kanser hakkında eğitim alabileceğiniz gibi, Aynı zamanda bitkiler konusunda Lisinia Doğa ailesine yardımcı olup seslerini duyurmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Sayın Sarıca’nın söylediği bir cümle üzdü beni; ‘Yurtdışında herkes projemizi biliyor ve sık sık ziyarete geliyorlar. Ancak Türkiye’den katılım çok az’. Bu topraklarda yaşayan ve yok olma riskiyle ciddi anlamda burun burunayız. Yurtdışından gelen bireyler aldıkları eğitime bağlı kalarak, ülkelerinde farklı düzenlemeler uygulamaktadırlar. Böylelikle kanser riskiyle nasıl başa çıkabileceklerini öğrenmiş oluyorlar. Ancak bizler  varolan bu projeden bir haber yaşıyoruz.

Lisinia Doğa’ya gönüllü olarak nasıl katılabilirsiniz?  Bana sorarsanız öncelikle  gidip yapılan bu alanı görmelisiniz. Minyatür bir köyü temsil ediyor. Yaban hayatı rehabilitasyon merkezi olarak işlev görüyor. Lisinia Doğa ailesi, gönüllülere kucak açıyor. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.