Lüks Değil Zorunluluk

Lüks Değil Zorunluluk

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Temmuz 2019 01:59
Lüks Değil Zorunluluk

Yalıtımın lüks değil bir zorunluluk olduğunu belirten Arma Yalıtım işletmecisi Fatih Hakkı Meydan, kentsel dönüşümde ısı yalıtımının doğru malzeme ile standartlara uygun kalınlıkta işinin ehli kişiler tarafından uygulanması gerektiğini söylüyor.

Arma Yalıtım sahibi Fatih Hakkı Meydan, kentsel dönüşümde ısı yalıtımının doğru bir şekilde uygulanması gerektiğini belirtti. Isparta da yalıtım bilincini yaymayı kendine misyon edinen Arma Yalıtım, Kentsel dönüşümde en az “TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları” standardına uygun yalıtım yapılması gerekliliğine vurgu yapıyor. Yalıtımın lüks değil bir zorunluluk olduğunu belirten Fatih Hakkı Meydan, kentsel dönüşümde ısı yalıtımının doğru malzeme ile standartlara uygun kalınlıkta işinin ehli kişiler tarafından uygulanması gerektiğini söylüyor.

Kentsel dönüşümün sürdürülebilir şehirler oluşturmada gerekli olduğunu belirten Meydan “Kentsel dönüşümü, özellikle çarpık yapılaşma içindeki niteliksiz konut stokunun hızla ve güvenli yenilenmesi, daha etkin enerji verimliliği sağlanması, konforlu yaşam alanları oluşturulması ve sağlıklı çevre ortamına kavuşulması açısından önemli bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.

YÜKSEK BİNALARDA TAŞ YÜNÜ VAZGEÇİLMEZ TERCİH OLMALI
Kentsel dönüşüm projelerinin yalıtımında dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Meydan; “Daha kalın yalıtım malzemesi kullanımı, sistemdeki diğer maliyetleri yükseltmeden, tasarrufun orantılı bir şekilde artırılmasını sağlıyor. Kentsel dönüşüm ısı yalıtımının yanı sıra ses yalıtımı için de bir fırsat… Ses yalıtımı sesin bir bölmeyi geçmesi, sesin belli oranlarda durdurulması yolu ile ona özgü hesaplarla önlem alınarak istenen ölçüde azaltılabiliyor. Ses yalıtımı için binaların inşasında Taş yünü gibi mineral elyaflı levhaların kullanılması önemli... Binanın dışının yanı sıra duvarların iç bölmelerinde, kat aralarında, tavan ve ara bölmelerde de yalıtımın uygulanması gerekir. Yalıtımın sağladığı çözümlerden biri de yangın güvenliği… Kentsel dönüşümün yangın güvenliği için çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor” bilgilerini verdi.

Meydan, “Özellikle çarpık kentleşmenin neden olduğu yangında can ve mal kaybı oranları bu sayede düşürülebilir. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'e uygun özellikle yüksek binalarda taş yünü vazgeçilmez tercih olmalı… Binaların yüksekliğine ve konumlarına göre yangın yalıtımı da değişkenlik gösteriyor. Yönetmelik, 28,5 metre ve daha yüksek binalarda yangın güvenliği için sıvalı dış cephe ısı yalıtım sistemi uygulamalarında A1 sınıfı hiç yanmaz “taş yünü” malzeme kullanımını şart koşuyor. Ayrıca yönetmeliğe göre yüksek binalarda kat aralarında yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemelerin kullanımı zorunlu hale getirildi. Diğer yandan binalarda Enerji Kimlik Belgesi oluşturularak sera gazı salımının kontrol altında tutulması ve enerji tüketimlerinin yıllara bağlı olarak azaltılması zorunluluğu da vurgulanıyor.
Yeni ve mevcut binaların enerji verimli hale getirilmesinde vergi azaltımı, kredi gibi teşvik kanallarının geliştirilmesi gerekliliği ise bir kez daha hatırlatılıyor. Hedeflere ulaşılması için yeşil bina, pasif ev, sıfır enerjili ev tasarımlarının yaygınlaştırılması ile enerji ihtiyacının minimuma indirilmesi önem taşıyor. Binalar ve Kentsel Dönüşüm bölümünde yer alan pasif evlere ulaşılması sadece doğru tasarım ve kalın yalıtım uygulaması ile mümkün olabilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.