Maaşına İntibak Payı Olarak 3 Lira Yansıdı

Tam 15 yıl boyunca emeklinin intibak yasasını çıkarmak için mücadele veren Türkiye Emeklileri Derneği Isparta Şubesi Mali Sekreteri Sabri Şahin’e intibak sadece 3 lira yansıdı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Ocak 2013 17:22
Maaşına İntibak Payı Olarak 3 Lira Yansıdı

Maaşlarında en az 100-150 lira intibak farkı bekleyen pek çok emekli de rakamı görünce şoka uğradı.
Hükümetin 2000 yılından önce emekli olanlarla bu tarihten sonra emekliye ayrılanların maaşları arasındaki makasın kapanması amacıyla çıkardığı intibak çok sayıda emekliyi memnun etmedi. En az 150 lira intibak farkı bekleyen çok sayıda emekli SSK sorgulamasında 3-5 lira gibi rakamlarla karşılaşınca şoka uğradılar. İntibak yasasının emekliyi tatmin etmediğini söyleyen Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, “Kimine 2 lira, kimine 5 lira verilmiş Bunu gören emekli ‘Hiç almasak daha iyi’ diyor” yorumunda bulundu Hükümetin 2000 yılından önce emekli olanlarla bu tarihten sonra emekliye ayrılanların maaşları arasındaki makasın kapanması amacıyla çıkardığı intibak çok sayıda emekliyi memnun etmedi. İntibak kapsamındaki 1 milyon 100 bin emekliye 100-340 TL arasında, 800 bin emekliye ise 100 TL ve altında zam yapılacağını Hükümet tarafından açıklandı. Ardından 2000 öncesi SSK kapsamındaki emeklilerin dosyalarında bulunan bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılarak güncellenmesi işlemleri tamamlanarak intibak farkları hesaplandı.

DERNEĞE GELENLER HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI
Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şubesi’ne giden emekliler SGK'nın internet sayfasında (www.sgk.gov.tr) yer alan ''İntibak Farkları'' bağlantısından sorgulama yaptıklarında hiç de beklemedikleri intibak farkını görünce tam bir hayal kırıklığı yaşadılar.

İNİTABAKTAN ÜÇ LİRA ALACAK
Onlardan biri de 15 yıl boyunca intibak yasasının çıkarılması için mücadele veren Türkiye Emeklileri Derneği Isparta Şubesi Mali Sekreteri Sabri Şahin oldu. 23 yıl çalıştıktan sonra ekmeliye ayrılan Şahin, intibak farkının 3 lira olduğunu görünce şoka uğradı. Şahin, “ Onca yıl intibak yasası çıksın diye mücadele verdik. 23 yıl hizmet ettim. İntibak farkı üç lira yansımış. Keşke hiç vermeselerdi. En azından 100 lira bekliyorduk. Madem bu kadar düşük hiç verilmese daha iyi olur. Bu parayı bana vermesinler. Bağışlamaya hazırım” dedi.

NEREYE HARCAYACAĞIM BİLMİYORUM
1981 yılında emekli olan Hasan Yurt’un intibak farkı 36 lira olarak hesaplandı. Yurt, “ 15 sene Isparta Belediyesinde çalıştım ardından 4 yıl fabrikalarda çalıştım. İntibaktan 150 lira bekliyordum 36 lira çıktı. Bu parayı nereye harcayacağımı bilmiyorum” dedi.

EMEKLİYİ TATMİN ETMEDİ
Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şube Başkanı Abdülkadir Ersal ise, intibak yasasının emekliyi tatmin etmediğini söyledi. Ersal, “SSK emeklilerimiz 17-26 ocak tarihleri arasında alacakları maaşları intibak farkı yansıtılmış olarak alacak. Ayrıca yüzde 4’lük zamda ekleniyor. İntibak yasasını aslında böyle istemiyorduk. Az alan çok çok alana az verilsin şeklinde makas kapansın istiyorduk. Ama maalesef Hükümet edenler dosyaları tek tek ele alıp ödediği prime maaş bağlama oranına ve maaşına göre intibak yasasını teşekkül ettirdiler. Bu da en fazla 310 TL’ye tekabül etti. Tabi rakamlar beklentilerin çok altında. En az 885 lira alan emekli en azından bin TL alıp açlık sınırının üstünde bir maaşa kavuşmak istiyordu. Malesef bazı arkadaşlar geliyor derneğimize, intibak sorgulaması yaptıklarında hayal kırıklığına uğruyorlar. Kimine 2 lira, kimine 5 lira geliyor. ‘Hiç almasak daha iyi’ diyorlar. Ben 25 yıl çalıştım. 1997 yılında emekli oldum 100-150 lira beklerken intibak farkı 15 lira yansıdı” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.