Madde Bağımlılığında Isparta İçin Acı Gerçek

Sağlık İl Müdürlüğü Akıl ve Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatrisi Şule Tola, Isparta’da madde bağımlılığı nedeniyle eğitime tabi tutulan çocuk sayısının 24 olduğunu açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Aralık 2011 14:09
Madde Bağımlılığında Isparta İçin Acı Gerçek

Sağlık İl Müdürlüğü Akıl ve Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatrisi Şule Tola, Isparta’da madde bağımlılığı nedeniyle eğitime tabi tutulan çocuk sayısının 24 olduğunu açıkladı

BAĞIMLILAR ÇİFT ÇAKMAK TAŞIR

Ailelere ‘çocuğunuzu takip edin’ çağrısında bulunan Tola, madde kullanan kişilerde görülen belirtileri şöyle sıraladı:

Yoksunluk belirtileri, halüsinasyon, titreme, göz kontağı kurmaktan kaçınma, içe kapanıklık, çift çakmak taşıma, eskiye oranla daha çok parfüme düşkünlük, kollarda morluk, göz kızarıklığı burunda geçmeyen akıntı.

Madde bağımlılığının küçük yaşlarda başladığını belirten Sağlık İl Müdürlüğü Akıl Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatrisi Şule Tola, bozuk aile yapısının madde bağımlısı olma ihtimalini yükselttiğini söyledi. Uyuşturucu madde kullanım yaşının 14-16 arasındaki yaşlarda daha sık görüldüğünü söyleyen Tola, “Parçalanmış, sokağa terk edilmiş ve ailesiyle iletişimi olamayan çocuklar genelde madde bağımlısı. Bu nedenle bu tür çocuklarda maddeye erken başlama yaşı ve madde bağımlılığı yoğunluğu daha fazla oluyor” diye konuştu.

ÇOCUĞU OKULA GÖNDERMEKLE İŞ BİTMİYOR

Uyuşturucu maddenin çok ucuza satıldığına dikkat çeken Tola, aileleri daha dikkatli olmaya çağırdı. Tola, “Çocuğu okula göndermekle iş bitmiyor” dedi. Madde kullanımının arkadaş çevresinde başladığının altını çizen Tola, “Yüzde 70 e yakın kesimin arkadaş çevresinden etkilenerek bu işe başladığını görüyoruz. Dolayısı ile bu gruba çok dikkat edilmesi lazım. Çocukların okuldaki durumu ve sonrasını da takip etmek gerekiyor. Aileler çocukları ile yakın ilgi ve temas halinde olmalı. Veliler, okul aile birlikleri, okul idaresi iş birliği yapmalı. Rehber öğretmenleri ile ve her okulun danışman polisi ile irtibat halinde olunmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

BAĞIMLILAR ÇİFT ÇAKMAK TAŞIR

Madde kullanan kişilerde görülen belirtiler hakkında bilgi veren Tola, ”Yoksunluk belirtileri, halüsinasyon, titreme, göz kontağı kurmaktan kaçınma, içe kapanıklık, çift çakmak taşıma, eskiye oranla daha çok parfüme düşkünlük, kollarda morluk, göz kızarıklığı burunda geçmeyen akıntı varsa madde bağımlılığı söz konusudur” dedi.

24 BAĞIMLI MADDE EĞİTİMİNDE

Merkez olarak maddebağımlısı olan çocuklara ruhsal tedavi hizmeti verdiklerini bildiren Tola, “Tedavi madde bağımlısı kişinin tedavi görmesiyle mümkündür. Şu anda madde bağımlısı olup kendi isteğiyle tedavi gören 24 kişi var. Bu tedavi sürecince bağımlı kişilere maddenin zararlarını görmesini sağlıyoruz. Fiziksel tedavi içinde Antalya Alkol, Madde, Araştırma ve Tedavi Merkezine bağımlı kişileri tedaviye gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

BU YOLCULUKTA TEK BAŞINA YÜRÜYEMEZLER

Bağımlı kişilerin tedavi sürecinde ailelerin desteklerini esirgememesini isteyen Tola, ”Elmasları çamura bulaşmış gibi çocuklarına daha fazla sevecen davransınlar yalnız bırakmasınlar. Birinci derece destek yakını olmadan bağımlıktan kurtulunmaz. Aileler tutarlı, koşulsuz sevgi göstererek çocukları herhangi bir hastalığa yakalanmış gibi düşünsünler. Bağımlılığın tedavisi vardır ama iyileşmeyen bir hastalıktır. Şeker hastalığı gibi düşünsünler bağımlılıkta öyledir tedavi edilse bile uyur bir yerde. Bu yolculukta tek başına yürüyemezler” açıklamalarına yer verdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.