Mağduriyetler Giderildi

Mağduriyetler Giderildi

Yayınlanma:
Mağduriyetler Giderildi

SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, kurum tarafından emeklilikle ilgili beş önemli düzenleme yapıldığını belirterek; “Böylece başta emeklilik olmak üzere birçok konuda oluşan mağduriyetler giderildi” dedi. 

Emeklilik maaşı bağlanma aşamasındaki mağduriyetlerden ölüm aylığına, iş kazası ve meslek hastalıklarından borçlanma konusundaki mağduriyetlerin önlenmesine kadar önemli değişikliklerin uygulamaya başlandığını ifade eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hüseyin Karagöz, emeklilikle ilgili beş önemli düzenlemeyi şöyle açıkladı; “Ülkemizde yaşayan tüm bireylere sosyal güvence sunan SGK, emeklilikle ilgili yaşanan beş önemli sonunu Yönetmelikle çözüme kavuşturdu. Bu yazıda, 5 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği değişikliklerini sizlere sunmak istiyoruz.

“AYLIK BAĞLAMADAKİ 

SORUNLAR GİDERİLDİ” 

İlk değişiklik, emeklilik aşamasında ortaya çıkan prim borcuna yönelik mağduriyetleri giderme alanında yapıldı. Daha önce prim borcu çıkınca borcun ödenmesi gerektiği gibi emekli aylığı borcun ödendiği ayı takip eden aybaşından başlatılıyordu. Bu da maaş kaybına neden olmaktaydı. Hatta bazen emeklilik hakkının yitirilmesi bile söz konusuydu. Artık emeklilik müracaatı itibariyle prim borcu olmamakla birlikte, emeklilik müracaatı öncesine ait süreler için asgari ücretin iki katı tutarına kadar prim borcu olduğu aylık bağlama işlemleri sırasında tespit edilenlerin aylık başlangıç tarihlerinde değişiklik yapılmaksızın aylıkları bağlanacak. Örneğin emeklilik müracaatı yapan Ali Bey’in müracaat tarihinde borcu bulunmamakla birlikte vergi kaydının değişikliğine bağlı daha sonra 1.000 TL prim borcu oluşmuşsa bu borç emekli maaşından kesilip bir kayıp yaşamayacak.

“MAAŞLARI ARTIK 

KESİLMEYECEK” 

İkinci düzenleme sigortalı çalışması nedeniyle maaşı kesilmesi gerektiği halde kesilmeyenlerin mağduriyetini gidermiştir. Düzenlemeye göre; malullük, yaşlılık, ölüm aylığı veya ölüm geliri almakta iken, gelir veya aylıkları sigortalı olması nedeniyle kesilmesi gerektiği daha sonra tespit edilenler hakkında yersiz ödenen aylıkların tespitinde sadece sigortalılık süreleri esas alınacak. Sigortalılığı sona ermiş olanların malullük veya yaşlılık aylıkları, sigortalılığın sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek, bu tarihi takip eden ödeme dönemi itibarıyla yeniden bağlanacak.

“ÖLÜM AYLIĞINDAKİ 

MAĞDURİYETLER GİDERİLDİ” 

Üçüncü önemli değişiklik ölüm aylığında hak sahiplerinin sorununu çözmüştür. Daha önceki uygulamaya göre, bir kimsenin hak sahibi olup olmadığının tespitinde ölümün gerçekleştiği tarihteki yasaya bakılmaktaydı. Yapılan değişiklikle hak sahiplerine ilişkin koşulların tespitinde, hak sahibi olma niteliğinin kazanıldığı tarihteki Kanun hükümleri uygulanacak. Daha önce bu köşede Bağ – Kur yetim kızlarla ilgili yapılan düzenlemeyi açıklamıştık. Aynı oldu anne-baba için de geçerli olacak.

“1 EKİM 2008’DEN ÖNCE ÖLENLER 

İÇİN DE ÖLÜM GELİRİ ÖDENECEK” 

Dördüncü değişiklik iş kazası veya meslek hastalığı sonucu yüzde 50’nin altında engelli olup 1 Ekim 2008 öncesi ölen sigortalıların aile bireylerine gelir bağlanmasıyla ilgili. Bu değişiklik sonrası yüzde 50 altında engelliliği bulunup gelir almakta iken 1 Ekim 2008 öncesi ölen sigortalıların eş-çocuk-anne-babasına ölüm geliri ödenebilecek.

“MEMURUN HATASINI 

EMEKLİ ÖDEMEYECEK” 

Beşinci ve belki de en önemli değişiklik borçlanma hakkıyla ilgili. Daha önce emekli maaşı bağlanan ancak hiçbir kusuru bulunmamasına rağmen başkasının hizmetleriyle kendi hizmeti karıştığı sonradan tespit edilen ve bu hizmetler çıkarılınca emeklilik hakkı kaybolup borç çıkarılanlar için bu sorun yaşanmayacak. Çünkü eksik kalan süreler borçlanmayla tamamlanacak. Sigortalıya duruma göre borç çıkarılmamış olacak. Gerçekten de bu uygulama hatası bulunmamasına rağmen hizmet karışması nedeniyle ilerleyen dönemlerde maaşı kesilmesi gereken emeklileri rahatlatacak” dedi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.