Maliyetini Düşürücü Tedbirler Alınacak

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, elmaya ihracat başına 100 dolar teşvik verilmesi yönündeki taleplerinin devam ettiğini söyledi.

Yayınlanma:
Maliyetini Düşürücü Tedbirler Alınacak

ITSO Başkanı Başdeğirmen, üretimin maliyetini düşürücü tedbirlerin alınması konusunda da çalışma yapıldığını söyledi. Başdeğirmen, şöyle konuştu: "Elmacılık bizde ileri seviyelere geldi.

Dünayda 3. ülkedeyiz TÜkriye’de Isparta birinci. Elmayı ihraç etmemiz için önümüzde engeller var. Mısır, Suriye, Irak bizim için iyi piyasaydı. Ama buralarda bize yüzde 30 gümrük uygulanıyordu. Hem de 100 dolar ihraç desteğine ihtiyacımız vardı. Ankara’ya giderek Ekonomi Bakanı, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Kalkınma Bakanımıza gittik. Bakanlarımız bu konudaki hassasiyetlerimizi ve taleplerimiz iyi karşıladı. Bizler burada öncü olduk.

Bu ülkelerdeki yüzde 30 olan kapılardaki gümrük oranının birçoğunun kaldırılmasına sebep olduk. İran 1 ay gümrüksüz kapılarını açtı. Kuzey Irak’a elmalarımızı götürdük ve işadamlarına dağıttık. Ticaret Odaları sayesinde orada elma, mobilya ve mermerimizi anlattık. O günden sonra bizim ticaretimizde 3 kat artış oldu. Biz oraya çok ciddi elma gönderdik. Isparta’nın şu anda elması çok az kaldı. Kilosu 1 liraya satılan elma şuanda 2,5 lira.

Elmanın tonunda 100 dolar ihracat teşviği verilmesi talebimiz oldu. Dönemin bakanı bunun uygun olmadığını söyledi. Ahmet Adar’la Başbakanımızın gezisinde kendisiyle görüştük. Başbakanımız Ekonomi Bakanına talimat verdi. Kendisi de bana 'teşviki veriyoruz' dedi. Nihat Zeybekçi bakanımızla Isparta’da 4 saat toplantı yaptık ve elmayı kendisine çok iyi anlattık.

Bakanımız 'teşvikin yanında farklı çalışmalar yapalım' dedi. Bizde üzerinde çalışıyoruz. Maliyeti düşürürsek rekabet şansımız artacak. Dünyada en fazla maliyetle üreten biziz. Teşvikten de vazgeçmiyoruz. Ama gümrük kapılarının açılması elimizdeki elmaların satılmasına neden oldu. Ama önümüzdeki yıllarda neler olur onu bilmiyoruz."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum