MAREM'de duyusal analiz eğitimi yapıldı

MAREM'de duyusal analiz eğitimi yapıldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Kasım 2018 09:10
MAREM'de duyusal analiz eğitimi yapıldı

Isparta’nın Eğirdir İlçesi Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde (MAREM) “İç Pazar Tüketici Beğenisini Oluşturan Armut Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi” projesi kapsamında eğitim verildi.

Konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede “Türkiye’de meyve ıslah çalışmaları, son 15 yıldır büyük bir ivme kazanmıştır. Bu kapsamda Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM)’nde 4 adet meyve çeşit, 4 adet de meyve anaç ıslah çalışması yürütülmektedir. 2006 yılında başlayan “Ateş Yanıklığı Hastalığı’na Dayanıklı Armut Çeşit Islahı” projesinde sona yaklaşıldı. Geliştirilen yeni çeşitlerin pazarda yer bulabilmesi; üreticiden tüketiciye, pazardaki tüm paydaşların ihtiyaçlarını karşılaması ile mümkündür. Tüm paydaşların istek ve beklentilerine ait veri setlerine sahip olmak, seleksiyonları bu veriler ışığında yapmak, ıslah çalışmalarının başarısında anahtar rol oynamaktadır.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen “İç Pazar Tüketici Beğenisini Oluşturan Armut Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi” isimli araştırma projesi; MAREM koordinatörlüğünde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) işbirliği ile 2018 yılında başlamıştır. Üç aşamalı planlanan proje ile “tüketicinin beğendiği armut kalitesi”, tanımlanacak ve laboratuvardaki karşılıkları duyusal ve enstrümantal olarak belirlenerek, veri setleri oluşturulacaktır. Oluşturulan tüm bu veri setlerinin; seleksiyonların tüketici beğenisi doğrultusunda yapılmasına imkan sağlayarak, ıslah çalışmalarının başarısına katkı yapması hedeflenmektedir.

Çalışmanın ilk aşamasında MAREM bünyesinde “eğitimli duyusal analiz panel grubu” oluşturulmuştur. Panel grubu oluşturma eğitimlerine, MAREM proje personeline ilaveten gönüllü personel de destek vermiştir. Eğitimler, İTÜ Gıda Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Esra ÇAPANOĞLU ve İKÇÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğretim üyelerinden Dr. Perihan KENDİRCİ tarafından 4 aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Değerli hocalarımızın özverili çalışmaları ile samimi bir ortamda yapılan eğitimler neticesinde MAREM’de, 10 kişilik bir duyusal analiz panel grubu oluşturulmuştur. Panel grubu, kurumun AR-GE insan kaynağı kapasitesinin geliştirilmesine, duyusal analiz verilerinin kalitesine ve AR-GE perspektifinin daha da genişlemesine önemli bir fayda sağlanmıştır. Tüm bunlar, Ar-GE çalışmalarında yoğun olarak duyusal analizlerden faydalanmakta olan MAREM’in, ulusal ve uluslararası bilime katkılarını artırması bakımından çok önemli kazanımlar olarak görülmektedir” denildi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.