Meclisin Kararı Ankara'dan Döndü

Meclisin Kararı Ankara'dan Döndü

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Ekim 2015 12:17
Meclisin Kararı Ankara'dan Döndü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediyeye ait ISBAŞ şirketinin ürettiği bims bloğun yöresel malzeme tanımı ile uyuşmadığını bildirdi, Belediye Meclisi'nin kullanma zorunluluğu getirdiği 5 Aralık 2014 tarihli kararının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

MECLİS YENİDEN DEĞERLENDİRECEK

Tuğla ve Kirimet Sanayicileri Derneği'nin başvurusu üzerine Isparat Belediye Meclisi'nin ISBAŞ'ın ürettiği bims blok malzemenin inşaatlarda kullanımını zorunlu tutan kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda incelendi. Bakanlık, pomza hammaddeli bims blok tuğlanın yöresel malzeme tanımı ile uyuşmadığını karar verdi. Belediye Meclisi, ekim ayı oturumları kapsamında 5 Aralık 2014 tarihinde verdiği bu kararı yeniden gözden geçirecek.B Isparta Belediyesi'nin inşaatlarda yöresel malzeme olan ISBAŞ bims bloğunun kullanılmasını zorunlu tutan kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda veto yedi. Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği'nin 08 Mayıs 2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yaptığı başvuru sonucunda bims blokun yerel malzeme tanımlamasına uygun bir ürün olmadığı belirtildi. Bakanlık, meclis kararının yeniden değerlendirilmesini istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Bakan adına Müsteşar Prof. Dr. Mustafa Öztürk imzasıyla gönderilen yazıda şöyle denildi:

"Bakanlığımıza iletilen ilgi dilekçede yer alan, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 10. maddesinde bahsi geçen ".....yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına......" ifadesine dayanarak sıva ve diğer kaplamalar ile kapatılarak gözükmeyen duvar malzemesinin seçimi konusunda Isparta Belediyesi'nin bims blok kullanılmasını zorunlu tutup tutamayacağı, yöresel malzeme kapsamına bims blokların girip girmediği, bu kararın duvar sektöründe faaliyet gösteren sektörler arasında haksız rekabete sebebiyet verip vermeyeceği hususlarında görüş talep edilmektedir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 10.maddesinde 'ilgili idare, meclis kararı alarak uygun gördüğü yerlerde yapılan estetiği, rengi, çatı ve ceple kaplaması ile ilgilgi kurallar getirmeye, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye yetkilidir...." hükmü yer almaktadır.

İlgi dilekçede bahsi geçen bims malzeme 'TS EN 771­3:Kagir birimler­özellikler­bölüm 3:Beton kagir birimler" uyumlaştırılmış standardına tabi ürün olup, yöresel malzeme tanımı ile uyuşmamakla birlikte ülkü genelinde bu standarta tabi olarak kullanılmaktadır. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 10.maddesinde yer alan hüküm gerekçe gösterilerek yöresel
malzeme adı altında yapılacak bu tür uygulamalara izin verilmemesi ve ilgi dilekçe eki 05/12/2014 tarih ve 264 nolu kararın bu kapsamda yeniden gözden geçirilmesi hususunda; bilgilerinizi ve gereğini rica ederim." NÇevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu görüş ve kararı doğrultusunda Belediye Meclisi, 5 Aralık 2014 tarihinde aldığı kararı yeniden değerlendirecek. Meclisin bugün başlayacak ekim dönemi oturumları kapsamında bims blok kullanma zorunluluğuna dair karar gözden geçirilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.