Mecliste Kentsel Dönüşüm Tartışması

Belediye Meclisi Ekim ayı ilk oturumuna Kentsel Dönüşüm tartışmaları damga vurdu. Belediye Başkanı Günaydın da, kentsel dönüşüm süreci ile ilgili meclis üyelerinden yardım istedi.

Yayınlanma:
Mecliste Kentsel Dönüşüm Tartışması

Geçen ay İmar Komisyonu üyesi 2 MHP'li Meclis Üyesinin kararına AK Partili ve DP'li üyelerin de destek vermesi sonucunda Gülistan Mahallesi'nde 2 sitede yapılaşmanın 5 kattan 12 aya çıkarılması üzerine başlayan kentsel dönüşüm tartışmaları devam ediyor. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın yetkisini kullanarak MHP grubuna rağmen çıkarılan bu kararı veto etmesi sonrasında da kentsel dönüşüm konusunda çalışma başlatması ekim meclisinin en önemli gündem maddesi oldu. Kentsel dönüşüm konusunda genel görüşme yapılması ve karar alınması maddesinin görüşülmesi sırasında tartışmalar yaşandı.ajans32

BURDUR’A 10 KİŞİLİK HEYET GÖNDERİLDİ
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kentsel dönüşüm konusunda genel görüşme yapılmasının görüşülmesi maddesinde ilk konuşmayı kendisi yaptı. Isparta'da kentsel dönüşümün konuşulduğunu ve gündemde olduğunu belirterek "Burdur 1 mahallesinde kentsel dönüşümü başlatmış. Arkadaşlarımız gitti, toplantıya katıldılar. Ancak halkın endişesi gündemde, Bu işi üstlenen firma ile halk arasında kavgalar yaşanmış. Yani Burdur'da olumlu bir durum olmamış. Biz 6 kişilik komisyon kurduk. En tecrübeli mühendisleri bu konuda görevlendirdik. Riskli alan belirleme ile çalışmalar başladı. Gülistan Mahallesi'ni ön planda tutuyoruz" dedi. Belediye Başkanı Günaydın daha sonra sözü komisyon üyesi Hüseyin Altın'a verdi. Altın, riskli alan belirlemede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirlediği iş ve işlemleri şöyle sıraladı: "Riskli alan belirleme sürecinden önce yapılmazı gereken bazı iş ve işlemler var. Hali hazır harita hazırlanacak, zemin etüdleri yapılacak, risk tespiti yapılacak, anket çalışması, tasarım ve konsept çalışması yapılacak. Problemler giderilecek, dönüşümün fizibilitesi çıkarılacak, mimari proje hazırlanacak ve tapu devir çalışmaları tamamlanacak. Ondan sonra Bakanlıkla birlikte yapılacak çalışma ile Bakanlar Kurulu'na teklif verilecek. Bakanlığın teklifi Bakanlar Kurulu'nun onayından sonra riskli alan belirlenebilecek."

GÜNAYDIN YARDIM İSTEDİ
DP'li Nuri Selçuk, Belediye Başkanı Günaydın'a bu konuda çalışma başlatılmasının sebebini ve gerekçelerini sordu. Başkan Günaydın, konunun mecliste tartışılması için gündeme alındığını belirterek "geç kalınmış olabilir. Ama en iyisi yapmak istiyoruz. Yardımcı olun" dedi. Belediye idaresinin konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapmadan, hazırlık yapmadan konuyu meclise taşımasına tepki gösteren DP'li Nuri Selçuk, "bize burada havanda su dövdürüyorsunuz. Mecliste boşa vakit harcatmayın" diye tepki gösterdi.

BELEDİYE ÖNCÜ OLMAK İSTİYOR
MHP Grup Sözcüsü Metin Kaya da Isparta'nın 1.derece deprem bölgesinde olduğu gerçeğini hatırlatarak "Devlet deprem riski taşıyan alanlarda yaşamı güzelleştirme ve daha güvenilir olması için yasa çıkarmış. Bu yasadan halkımızı nasıl faydalandırabiliriz? Gülistan Mahallesi'nin adının geçiş sebebi şu; 1.5 yıldır oradan dönüşüm için talepler var. Vatandaşın talebi var. Bu konuda 2 yol var. Ya riskli alan tespiti yapılacak ya da vatandaşın şahsi talebi olacak. Bu konuda Isparta Belediyesi'ni öncü yapmak istiyoruz. Gülistan Mahallesi 400 dönümlük bir yerleşim yeri. 1350 adet konut var. 300-400'ü 2 katlı evler, diğerleri 4,5 katlı. Belediyenin yapmak istediği öncü olmak. Mahalle halkı ne istiyorsa onu yapalım. İdare olarak bu konuya el atalım ve insiyatifi elimizden çıkarmayalım. Geçende mecliste alınan karar 12 dönümlük alanı kapsıyor. Biz Belediye olarak 400 dönümdeki halkın haklarını düşünmüşüz suç mu?" dedi.ajans32

RİSKLİ ALAN VEBAL ALTINA SOKAR
DP'li Meclis Üyesi Mimar Kadir Özkan da yasa kapsamında vatandaşa haklar verildiğini söyledi. Isparta'da 450 TL kira yardımında bulunulduğunu belirten Özkan, "Devlet bu kira yardımının ilk 6 ayını peşin veriyor. Bu bir teşvik. Kentsel dönüşümü teşvik. Isparta'da lütfen mahalle adı kullanmayalım. Arkası-önü rant konuşuluyor o zaman. Benim için Davraz Mahallesi daha önemli. Biz meclis olarak kat artışı vererek insanların önünü açıyoruz. Bu şekilde insanların önü açılmalı. Riskli alan ilan edersek vebal altına gireriz. Bu işi yapan Burdur yanı başımızda, süreç tıkanmış durumda. Sizler de görmüşsünüz. Isparta Belediyesi olarak riskli alana ön ayak olursak süreci tıkarız. Bu konuyu riskli alan belirleme olarak değerlendirmeyelim" dedi.www.ajans32.com

KOMİSYON MECLİSE HAZIRLIKLI GELSİN
DP'li Nuri Selçuk, Gülistan Mahallesi'nde vatandaşlar ve sitelerin ferdi talepleri ile kentsel dönüşümün sağlanabildiğini söyledi. Belediyenin bu konuya girmesi durumunda sürecin 2 yılda tamamlanacağını iddia eden Selçuk, komisyonun çalışma yapmasını ve meclise hazırlıklı gelmesini istedi.

Mecliste komisyonun çalışma yapması ve bir dahaki meclis toplantısına konuyu getirmesi kararlaştırıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum