Meclis'te Performans Gerginliği

Meclis'te Performans Gerginliği

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Kasım 2015 10:17
Meclis'te Performans Gerginliği

İl Özel İdaresi 2016 Yılı Bütçesinin 2015-2019 Stratejik Planı’na uygun hazırlanmadığı gerekçesiyle MHP grubu 2016 Yılı Performans Programı Raporuna şerhi koydu. MHP grup Sözcüsü Kerem Araz idarenin, Meclisin yatırım ve çalışma programını kabul etme görevini yerine getirilmesini engellediğini söyleyince Meclis'te ser tartışmalar yaşandı.

ARAZ'DAN YETKİ GASPİ ÇIKIŞI
İl Genel Meclisi'nde 2016 yılı Performans Programı, MHP grubunun şerh koymasına rağmen kabul edildi. MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz, "Stratejik Plan’da belirlenen hedefleri yılı içinde uygulamaya konulması, yani somut bir şekilde uygulama yerinin proje maliyetinin ve benzeri huşuları kapsayan yatırım ve çalışma programı 5302 sayılı kanunla yetki İl Genel Meclisi’ne verilmişken bu yetki gasp edilerek, yatırımlar ve çalışma programı, performans taslağında ve bütçe taslağında bulunmamaktadır" dedi. AK Parit Grup Sözcüsü Nail Yaşar Akgül ise '2016 yılında hangisi öncelikliyse ona ayırmamız gerekiyor. Bizi bypass etme gibi bir düşüncenin olduğunu sanmıyorum. Performans programı stratejik plana hangi bölümde aykırı?' diye sordu.

İl Genel Meclisi İl Özel İdaresi 2016 Yılı Bütçesini görüşme öncesi 2016 Yılı Performans Programı Raporunu oyladı. MHP grubu rapora şerh koydu. Gerekçelerini sıraladı. Meclis'te sert tartışma yaşandı. İl Özel İdaresi 2016 Yılı Bütçesinin 2015-2019 Stratejik Planı’na uygun hazırlanması gerektiğini kaydeden MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz, “Stratejik Plan’da yatırımlar için 25 milyon TL öngörülmüş, 2016 bütçesinde bu 20 milyon lira gibi görülüyor. Eleştiriyi bütçede getireceğim” diye konuştu.

KAÇ KÖYE SONDAJ YAPILACAK BELLİ DEĞİL
İdarenin, Meclisin yatırım ve çalışma programını kabul etme görevini yerine getirilmesini engellediğini kaydeden Araz, “Çünkü böyle bir yatırım ve çalışma programı meclise getirilmemiştir. Örneğin sayfa 66. 1 milyon 875 bin lira yol ve ulaşım için ödenek belirtilmiş. Fakat idare bize kaç kilometre asfalt yapılacak ve nereye yapılacak diye gösterilmemiş. Sayfa 72’de 47 bin 500 lira öngörme var. Açıklama kısmında ihtiyaç olan köylerde sondaj kuyuları açılacaktır diyor. Ben inşaat mühendisiyim. 47 bin 500 lira neyle ölçülür? Metreküple, adetle, kilogramla bir şeyle ölçülür ve fiyat konur. Hangi köye ihtiyaç, kaç köye sondaj yapılacak? Bu belli değil. Doğru örnek var mı? Var.

YETKİ GASPI YAPILIYOR
Bütçede Stratejik Plan’dan, hedeflenenden maalesef kısıtlı imkanlardan dolayı geriyiz. Sratejik Plan’da belirlenen hedefleri yılı içinde uygulamaya konulması, yani somut bir şekilde uygulama yerinin proje maliyetinin ve benzeri huşuları kapsayan yatırım ve çalışma programı 5302 sayılı kanunla yetki İl Genel Meclisi’ne verilmişken bu yetki gasp edilerek, yatırımlar ve çalışma programı, performans taslağında ve bütçe taslağında bulunmamaktadır. İdare, İl Genel Meclisi’nin yetkisini bypass ederek uygulamaları kendi inisiyatifinde değerlendirmek istemektedir. Bu yetki gaspı bir önce yatırım ve çalışma programı yani neyin nereye yapılacağı, ne kadar yapılacağı, ne kadar ayrıldığı İl Genel Meclisi’ne sunulması gerekmektedir. Aksi durum hukuk dışıdır. Çünkü çalışma programı tarafımıza verilmemiştir. Meclis iradesini kullansın. Hazırlanan performans programı Meclis iradesinin, idare tarafından devralınmasıdır” şeklinde konuştu.

PROGRAMIN DETAYLI YAZILMASINI BİZ DE İSTERİZ
AK Parti Grup Sözcüsü Nail Yaşar Akgül de 2015-2019 Stratejik Plan baz alınarak 2016 yılı Performans Programı hazırlandığını açıkladı. Akgül, “Yani falanca köprüye şu kadar lira, filanca okula şu kadar lira diye bir ibare yok burada. Aynı şekilde çalışma programı derseniz çalışma programına detaylı yazılmasını biz de isteriz. Eğer elimizde yeterli kaynak varsa o kaynakları parça parça edelim ayıralım. 2016 yılında hangisi öncelikliyse ona ayırmamız gerekiyor. Bizi bypass etme gibi bir düşüncenin olduğunu sanmıyorum. Performans programı stratejik plana hangi bölümde aykırı? Bunu soruyorum” diye konuştu.

BÜTÇE YETERSİZLİĞİ VURGUSU
MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz yeniden söz alarak “Sayfa 99 tablo 19’a bakabilirsiniz. Orada yatırıma 25 milyon 494 bin 815 rakamı var. Biz stratejik plana uymuyor demedik. Stratejik Planı’nın gerisinde dedik. 2014’de kabul edilen stratejik planda 25 milyon öngörülmüş, 2016’da 20 milyon ayrılmış. Bu bütçe yetersizliğinden kaynaklanan bir şey, ben bunun farkındayım. Burada ayrılan rakamlar var. Bütçe bunu esas alacak. Çalışma programında bu açıklamalar kısmın ayrılan miktarların nereye ne kadar yapılacağı yazması lazım. ben fotoğrafın büyük kısmına bakıyorum. Ben bunun için ret veriyorum. Ödenekten 250 bin lira spora göndermişsiniz, ben buna ret vermiyorum. Benim ret verdiğim meclis iradesinin elinden alınmasıdır” dedi.

HERKES İŞİNİ YAPIYOR
AK Parti Meclis Üyesi Fevzi Özdemir ise Özel İdare bütçesinin dışında genel bütçeden her yıl gelen bir pay olduğunu belirterek, "Bürokratları bu konuda suçlamıyoruz. Herkes işini yapıyor. İl genel meclisi üyesi birçok arkadaşımız bütçe vs bilmeyebilir. Ama yıllardır bu işi yapan bir bürokrata bize dikte etti lafına aldırış ederim. Kimse bize dikte edemez, herkes burada işini yapıyor. Biz genel bütçeden gelen paralarla her türlü takviyeyi yapabiliyoruz” dedi.

2 KATI GELECEK
AK Parti Grup Sözcüsü Nail Yaşar Akgül bir kez daha tartışmalar dahil olarak “Kimse dikte ettiremez. Bizler seçilmiş insanlarız. Biz burada kendi hakkımızı hukukumuzu koruyamazsak milletin hakkını hukukunu koruyamayız. Bu meclis şimdiye kadar bunu korudu bundan sonra da koruyacak. Stratejik Plan ile Performans Programı arasında uyum yok denildiğinde örnek istedim. Burada okul yapıyoruz dedik de burada yapmıyor muyuz? Kitapçığın sonundaki tahmini tablo üzerinden işlem tesis etmeye çalışıyor bu yanlış. Biz 5 yıl sonra ihtiyaçların neler olacağını köy köy yazacak olursak işin içinden çıkamayız. Genel ihtiyaçlar yazılmıştır, genel strateji çizilmiştir. 5 yıl içinde biz Isparta’yı ve köyleri nasıl görmek istiyoruz bu tespit edilmiştir. Performans programı da yıllıktır. Rakamlar tahmini rakamlardır. 5 yıl sonrasında enflasyonun, teknolojinin ne olacağını ve köylerimizin ihtiyaçlarını bilmiyoruz. Bizim ihtiyaçlarımız, köylerimizin ihtiyaçları sınırsız ama bütçemiz sınırlı. Bütçemiz sınırsız olsaydı bütçe yapmamıza gerek yoktu. Herkese istediği parayı verirdik. Arkadaşlarımız ciddi bir çalışma yapmışlar. Bir emek sarf ediyorlar. Bu arkadaşlarımızın emeklerine saygı gösterilmesini isterim. 2016 yılı bütçemiz 70 milyon lira. Ama bu 70 milyonun üzerine göreceğiz en az 2 katı kadar da merkezi bütçeden yardım gelecek. Bunların da planlamasını ilimiz ve ülkemiz için yapacağız.”

MECLİS İRADESİNİN ELİNDEN ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
Meclis Başkanı Ali Bolat ise hiç bir güç ve kuvvetin meclisin iradesinin üstünde olamayacağını belirterek “Meclisin iradesinin elinden alınması gibi bir durum söz konusu olamaz. Buradaki arkadaşlar vermiş oldukları önergelerde tamamen kendi hür iradeleri üzerine tekliflerini vermekteler ve kullandıkları oylar kendi hür iradeyle kullandıkları oylardır” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından İl Özel İdaresi 2016 Yılı Performans Programı MHP grubunun hayır oyuna karşı AK Parti grubunun oy çokluğu ile kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.