Mecliste Performans Tartışması

Belediye Meclisinde büyük tartışma...

Yayınlanma:
Mecliste Performans Tartışması

Isparta Belediyesi 2016 yılı Performans Programı’nın görüşüldüğü Belediye Meclisi’nde AK Partili Özdemir ile MHP’li Aslan arasında büyük tartışma yaşandı. Özdemir, 280 milyonluk tahmini bütçede 13 milyonluk asfalt işinin nasıl olacağını merak edince üyeler arasında söz dalaşı yaşandı.

Belediye Meclisi Ekim ayı son oturumu dün Meclis Başkan Vekili Nedim Yürekli Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Son oturumun ana gündem maddesi Isparta Belediyesi 2016 yılı performans programı görüşmeleri oldu. Görüşmeler neticesinde belediyenin 2016 yılı için 280 milyon TL’lik tahmini bütçesi içerisinde yer alan kalemler incelendi.

EKSİKLİKLER VAR BİR SONRAKİ AY TEKRAR GÖRÜŞELİM
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan tarafından üyelere açıklanan program sonrası AK Parti Meclis Üyesi Emine Yaşar Bilir Özdemir, söz alarak düşüncelerini açıkladı ve programın bir sonraki ayda tekrar görüşülmesini talep etti. Özdemir, kendilerine dağıtılan program kitabını incelediğini ve bir takım eksikliklerin bulunduğunu ifade ederek, ‘’Komisyon çalışmaları esnasında yaptığımız görüşmeler neticesinde şerh koyduk. Şerhimizin gerekçesi de öncellikle bu programda bazı aksaklık ve eksiklikler var. Mesele Isparta’ya hizmet etmek. 2016 yılının performans programını bugün kabul edersek, 2016 yılı bütçesi de buna göre hazırlanacak. Performans programı öylesine geçiştirilecek. Bu karalama defterine dönmüş bir kitapçıkla kabul edilebilecek bir şey değil. Kitapçıkta paragraflar doğrultusunda o kadar eksiklikler var ki; Belediye Başkanımızın yaptığı sunumda dahi kelimeler eksik. Oralar nasıl dolacak? Bu vaziyette bunun olmayacağını düşündük. Düzeltilmiş halini görelim dediğimizde yine eksiklikleri gördük. Bütçeye esas alınacağı için karalama defteri gibi değerlendirilecek bir program değil. Bunun bir düzene sokulması lazım. Bilgisayar programından yaşanan sorundan kaynaklandığı söylendi. Bu sorunlar giderilebilir. Bunu 1 ay sonraya erteleyelim. Bir sonraki ay imzalayalım’’ dedi.

BUNA NASIL EVET DİYELİM?
Öte yandan kendilerine yeteri kadar bilgi verilmediğini ve bunun izahatını istediğini bildiren Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’Bu programın dayanağı olan Belediye Kanunun 41. Maddesinde belirtildiği performans programı hazırlanırken üzere sivil toplum örgütlerinin, üniversitenin ve meslek odalarının da görüşleri alınır. 300 küsur sayfa kitapçıkta bununla ilgili bir cümle göremedim. Komisyon çalışmalarında sadece baskıda görevli arkadaş katıldı. Burada açıklama yapabilecek birini de bulamadım. STK’ların görüşleri alındı mı? Üniversiteyle bir çalışma yapıldıysa izahatını isterim. Yapılmadıysa da neden yapılmadı? Nasıl bir Isparta yönetiyoruz? Nasıl bir belediye nasıl bir gelecek vaat edilecek? Belki zaman darlığından bunlar bana yeteri kadar anlatılamadı. Ama yeteri kadar anlatılmadığından nasıl evet diyelim. Bu şekilde mi bütçeye esas alınsın?

ASFALT İŞLERİ BİTTİ DENİYOR AMA 13 MİLYON TL’LİK
KAYNAK AYRILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR
Başkanının sunumu ve vizyon, ilkelerimizde denetlenebilirlik, şeffaflık hedefimiz deniyor. Yüzde 100 şeffaflık hedeflendiği belirtilmiş. Ama bu hedeflemeyle ilgili programın içerisinde şeffaflığı sağlayan daha çok şey görmek istiyorum. Memurlar görevlerini yapmışlar. Önceki Sayıştay’ın denetimlerine kulak vererek, ikazlarına kulak vererek bir program hazırlamaya çalışmışlar ama dün dündür. Bugünü ileriye taşımak lazım. Şeffaflık için daire birimlerinin yaptıklarını ve yapacaklarını halka açıklayabilir bir çalışma yapılması lazım. Belediye Başkanımız altyapı sorununu kökünden çözdük diyor. Programın 335. sayfasında asfalt kaplama, yol bakım çalışmaları için bir yerde 11 milyon lira, başka bir yerde 2 milyon lira gibi 2016 bütçesine bir masraf konulması hedefleniyor. Şimdi ‘Altyapı bitti, ufak tefek işler kanıldı’ deniyor. 13 milyon lirayla nasıl bir çalışma yapılacak?’’

KARDEŞİMİZ ISPARTA’YI DAHA TANIYAMAMIŞ!
Diğer taraftan Özdemir’in bu açıklaması üzerine söz alan MHP Meclis Üyesi Akif Aslan, ‘’Kardeşimiz Isparta’yı daha tanıyamamış. Hanımefendi Çünür’de Yeni Şehir diye bir mahalle kuruldu. Farkında mısınız? Aynı yerde Bakanlığınız ve sizin iktidarınız 5 bin kişilik yurt kararı aldı’’ dedi.

İŞTE O TARTIŞMA
Aslan’ın bu söylemi ikiliyi karşılıklı tartışamaya götürdü. İşte Meclisteki o tartışma;
Özdemir: Burada Çünür’den bahsetmiyor
Aslan: Bahsetmeyecek tabi. Isparta’yı tanımadığınız bu söylediklerinizden belli.
Özdemir: Performans Programında neden açıklanmıyor. Komisyonda bize neden açıklanmadı? Benim karşıma neden bir daire amiri gelmedi?
Aslan: Sayın hanımefendi Isparta’yı köy, kasaba gibi bir yer zannetmekte.
Özdemir: Siz aşağılayıcı bir üslup kullanıyorsunuz. Isparta’yı tanımıyor diyorsunuz. Ben doğma büyüme Ispartalıyım.

RAHAT OLUN SAYIŞTAY MÜFETTİŞLERİ BİZİ DİDİK DİDİK DENETLİYOR
Tartışmanın sonrasında yeniden söz isteyen Aslan, ‘’Hanımefendi 13 milyon lira asfalt rakamından bahsetti. Çünür’de 9 bin konutluk bir proje var idi. Orada kooperatifler yüzde 50-60 seviyelerindeler. 2016’da orada iskân durumu olacak. Dolayısıyla altyapısını belediyemiz bitirmiş durumda. TEDAŞ çalışmaları devam ediyor. Asfalt çalışmaları da 2016’ya alınmış durumda. Hanımefendiye tavsiyem şudur; Antalya, Çevre ve Sav yolunda kendi iktidarlarının yaptığı bir ihaleden kaynaklanan asfaltlar paramparça. Kepaze halde devam etmekte. Hanımefendi lütfen kendi bakanlıklarını uyarsın, o asfaltlarını düzelttirsinler. Ispartamız sahipsiz değil. Gayet şeffaf bir yönetim tarzımız var. Şuanda bile Sayıştay müfettişleri belediyemizde rutin kontrolleri yapıyorlar. Kendileri rahat olsun’’ diye konuştu.

BUNUN ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAK DOĞRU DEĞİL
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan da programın mali kriterler noktasında hiçbir eksiğinin bulunmadığını belirterek ‘’Performans Programı metin ve paragraf üzerinden tartışılamaz. Bunun en büyük kriteri mali kriterlerdir. Isparta Belediyesi bunu yerine getirmektedir ve getirmiştir. Rahat olun. Geçen yıl biz bu programı eksikliklerinden dolayı ertelemiştik. Bilgi İşlem Müdürlüğü’nde hazırlanmıştı şimdi Mali Hizmetler’de hazırlandı. Bu Excel programında hazırlanıp, PDF formatını dönüştürülmüştür. Basım ve matbaa hatasıdır. Niteliğinde hata yoktur. Mali kriterler noktasında hiçbir eksikliği yok, nitelikli ve düzgün bir programdır. Bu bakanlığa da gönderilmektedir. Bütçelemeden bahsediyorsak oradaki cümle hatası niteliğini bozan bir şey değildir. Bunun üzerinden siyaset yapmak doğru değil’’ şeklinde konuştu.
Özdemir yine söz alarak programın bu şekliyle Bakanlığa gönderilemeyeceğini ileri sürdü.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
Tartışmalardan sonra Isparta Belediyesi 2016 yılı performans planı AK Partili üyelerin red oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.