Mecliste ‘Şeffaflık’ Tartışması

Belediye’nin 2018 Mali Yılı Bütçesini 620 milyon lira olarak oy çokluğu ile meclisten geçti. Ak Partililerin grup olarak red oyu verdiği bütçe konusunda mecliste ‘şeffaflık’ tartışması yaşandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Kasım 2017 19:10
Mecliste ‘Şeffaflık’ Tartışması

Belediye Meclisinin Kasım ayı olağan toplantıları dün sona erdi. Bu ayın son meclis toplantısında Belediye’nin 2018 Mali Yılı Bütçesi görüşülerek kabul edildi. Dün saat 14.00’de Belediye Meclis Salonunda Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündemdeki maddeler görüşülerek karara bağlandı.

GÜNDEMİN ANA MADDESİ
BELEDİYE’NİN 2018 YILI BÜTÇESİ
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, gündemin ilk dört maddesinin görüşülmesinin ardından beşinci maddesinde bulunan ve ilk toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen; Belediye’nin 2018 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesi konusu ele alındı. Bu konuda hazırlanan rapor Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan tarafından okundu. Söz konusu raporda; “Belediyemizin 2018 Yılı Bütçe Kararnamesi ile Bütçesi, 5393 Sayılı Belediye Kanununda, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe yönetmeliğine ve ayrıca diğer mevzuatlara uygun olarak hazırlandığı; Gelirlerin yasal dayanakları ile birlikte gösterildiği, Kararnamenin mevzuata uygun bulunduğunu ve aykırı maddelere yer verilmediği, bağlı cetvellerin tamamen mevzuata uygun olarak hazırlanarak bütçeye bağlandığı, faaliyetlerin bütçe tekniğine uygun olarak hazırlandığı görülmüştür. Birimler ve fonksiyonları itibariyle 2018 yılı Bütçesi şöyledir:

BELEDİYE GİDER BÜTÇESİ:
Özel Kalem giderleri; 3 milyon 526 bin lira, Destek Hizmetleri Müdürlüğü; 3 milyon 147 milyon lira, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü; 44 milyon 440 bin 553 lira. Sağlık İşleri Müdürlüğü; 20 milyon 281 bin lira. Bilgi İşlem Müdürlüğü; 775 bin 300 lira. Dış İlişkiler Müdürlüğü; 344 bin 783,72 lira. Yazı İşleri Müdürlüğü 900 bin lira. Mali Hizmetler Müdürlüğü; 73 milyon 083 bin 988,28 lira. Hukuk İşleri Müdürlüğü; 1 milyon 390 bin lira, Basın – Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü 7 milyon 212 bin 895 lira. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü; 21 milyon lira. Etüd Proje Müdürlüğü 596 bin lira. Fen İşleri Müdürlüğü; 220 milyon 080 bin lira. Hal Müdürlüğü; 747 bin 500 lira. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü; 26 milyon 425 bin lira. İşletme ve İştirakler Müdürlüğü; 56 milyon 934 bin 500 lira. İtfaiye Müdürlüğü; 6 milyon 466 bin lira. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü; 7 milyon 418 bin lira. Mezarlıklar Müdürlüğü; 3 milyon 293 bin 500 lira. Park ve Bahçeler Müdürlüğü; 17 milyon 873 bin lira. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü; 4 milyon 854 bin 500 lira. Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü; 48 milyon 813 bin lira. Temizlik İşleri Müdürlüğü; 29 milyon lira. Veteriner İşleri Müdürlüğü; 2 milyon 856 bin 500 lira. Zabıta Müdürlüğü; 7 milyon 683 bin lira. Muhtarlık İşleri Müdürlüğü; 846 bin lira. İşletme Müdürlüğü; 15 milyon 012 bin lira. Giderler Genel toplam: 620 milyon lira.

BELEDİYE GELİR BÜTÇESİ:
Vergi gelirleri: 44 milyon 885 bin lira. Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri: 77 milyon 364 bin lira. Alınan Bağış ve Yardımlar ile Özel Gelirler: 920 bin lira. Diğer Gelirler: 467 milyon 609 bin lira. Sermaye Gelirleri: 29 milyon 322 bin lira. Red ve iadeler (-) 100 bin lira. Gelirler Genel Toplamı: 620 milyon lira.

Isparta Belediyesi 2018 Mali Yılı Bütçesinin yukarıda okumuş olduğum gibi 620 milyon lira olarak yapılması 5 Ekim 2017 tarih ve 30201 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2018 – 2020 Dönemi Bütçe Hazırlama rehberine göre 2019 ve 2020 mali yılları için % 5’er olarak artırılması uygun görülmüş ve 2019 mali yılı için 651 milyon lira, 2020 mali yılı için ise 683 bin 550 bin lira olarak komisyonumuzca değerlendirilmiş olup, Bütçenin Isparta halkımıza hayırlar getirmesini diler, yüce meclisimizin takdir ve tasviplerine arz ederiz” dedi.

DAŞDÖNER; “BÜTÇE
ACELEYLE YAPILMIŞ”
Söz konusu raporun okunmasının ardından Ak Partili Meclis Üyesi Faruk Daşdöner, bütçe ile ilgili konuşmak istediğini belirterek şunları söyledi; “Keşke bütçemiz aceleye gelmeden kanunların bizlere tanıdığı süre zarfında daire müdürlerimizin de ayrıntılı bir şekilde sunumuyla yapılmasıydı. Mutlaka biz meclis üyelerinin de bu bütçeye katkısı olur, bütçemiz daha net, daha şeffaf, daha katkılı bütçe olur kanaatindeyiz. Bu bağlamda bazı sorular cevap beklemektedir. Örneğin 2016 yılı ve 2017 ilk yarısında sağlık işleri müdürlüğümüz, çevre koruma müdürlüğümüz ve fen işleri müdürlüğümüzde bütçe gerçekleşme oranları çok düşük kalmıştır. Bunun neden böyle olduğu noktasında izah gereken bir durum olduğunu düşünüyoruz.

“BÜTÇEDE ŞEFFAF DEĞİL”
Ayrıca 2018 yılı performans raporumuzun ilk sayfasında sayın başkanımızın önsözünde şekilde şehrimize fabrikalar kurulduğu ve işsizliğe bir nebze de olsa çare bulunduğu yazılmaktadır. Grup olarak ISBAŞ fabrikamızın şehir içinden şehir dışına taşınmasından dolayı sizlere teşekkür ediyoruz. fakat bu kurulan fabrikada ne kadar üretim yapıldığı, kaç kişiye istihdam sağlandığı, belediye bütçemizden buralara ne kadar para aktarıldığı, verimli çalışıp, çalışmadığı konusunda meclisimize ayrıntılı bilgiler verilseydi, kafalarda oluşan bazı soru işaretleri netlik kazanır, karşılıklı güven ön plana çıkardı düşüncesindeyiz.

“BÜTÇEDE TRAFİK İÇİN
BİR PLANLAMA YOK”
Aynı zamanda 2018 yılı bütçesi hazırlanırken şehrimizde artık ciddi rahatsız vermeye başlanan trafik sorunu için neler planlanmıştır? Alternatif yeni yol güzergahları planlanmıştır? Trafik sorunlarının daha hızlı çözümü için bir ulaşım müdürlüğü kurulması düşünülmekte midir? Karayolları, otogar kavşağı gibi yerlere Özkanlar altgeçidi gibi benzer yerler planlanmakta mıdır? Şehrimizin merkezinde tehlike saçan gençlerimizin, dolayısıyla ülkemizin geleceğini karartma noktasında madde satıcılarının mesken tuttuğu metruk binalar hakkında bir planlama var mıdır? En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın oyun alanları olan çocuk parklarında sıkıntılarımız var. Onlarla ilgili bir çalışma var mıdır? Bunlarla ilgili birçok soru işaret kafamızda aydınlanmadı.

“BÜTÇEYE AK PARTİ GRUBU
OLARAK RED VERECEĞİZ”
Keşke burada daire müdürlerimiz ayrıntılı bilgi verip daha iyi bir bütçe olsaydı.
Sayın başkanımız sizler de defalarca bu 4 yıl zarfında çalıştığım en iyi, en uyumlu meclisimiz diye söylediniz. Bizler de Isparta’mız için birçok olumlu karara imza attık ve oybirliği ile çıkardık. Geçen yıl nasıl denetim kurulu raporunu oybirliği ile çıkardıysak keşke böyle olsaydı da bütçeyi de oybirliği ile el ele çıkarsaydık, Isparta’mız için daha faydalı hizmetler noktasında kararlar alınabilirdi diye düşünüyoruz. Fakat bu sorular netlik kazanmadığı için Ak Parti grubu olarak ret oyu vereceğiz” dedi.

GÜRAKAN; “BÜTÇE DAHA
NE KADAR ŞEFFAF OLABİLİR?”
Daşdöner’in konuşmasına cevap veren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan da konuşmasında; “Faruk bey komisyonda birlikte çalışıyoruz. Şeffaf olmadığımızı söylediniz, daha ne kadar şeffaf olabilir, bilmiyorum, tüm rakamlar herkese bir gün önce geldi. Belediye bütçesinin şirketle hiçbir ilgisi yok. İlgili müdürlüklerin bütçe artışlarını gerçekleştirdik. ISBAŞ’ı bu işe neden kattınız onu anlamış değilim. Onu ayrı sorun cevaplayalım.

“ORTAMI GERMEK İSTEMİYORUZ”
Bunun üzerine, Faruk Daşdöner de; “Gerekirse bütçe 700 milyon olsun, problem yok. Bizler de katkı yapabiliriz anlamında bunları söylüyoruz. Yoksa ortamı germe durumumuz yok.

GÜNAYDIN; “BURADA
ÖN YARGI VAR”
Bu tartışmalara Belediye ve Meclis Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da dahil oldu. Günaydın da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Faruk bey, çok çelişkiye düşüyorsunuz. Baştan ret vereceğinizi söylüyorsunuz. Daha size açıklama yapacaktık. Burada bir ön yargı olduğu belli” dedi.

DAL; “DAİRE MÜDÜRLERİ
BURADA SUNUM YAPMALIYDI”
Başkan Günaydın’ın önyargı sözünün üzerine bir konuşma yapan Ak Parti Grup Sözcüsü Kadir Dal da konuşmasında; “Daire müdürlerinin mecliste birebir Isparta halkını aydınlatması gerekirdi. İl genel meclisinde devamlı bunu yaptık. Halk da öğreniyor. Çelişki ve kopukluk olduğunda bunları bağlamış oluyoruz” dedi.

BÜTÇE ‘OY ÇOKLUĞU’
İLE MECLİSTEN GEÇTİ
Belediye’nin 2018 Yılı Bütçe Taslağı üzerinde yapılan konuşma ve görüşmelerin ardından Belediye ve Meclis Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, gündem maddesinde yer alan komisyon raporunu kanun gereği meclis üyelerinin tek tek onayına sundu. Rapora, MHP’li Meclis üyeleri ‘kabul’ oyu verirken, Ak Partili üyeler ise ‘red’ oyu verdiler. Böylece, Bütçe oy çokluğu ile meclisten geçmiş oldu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.