Medeniyetimizin Mimarı Koca Sinan SDÜ’de Anıldı

Medeniyetimizin Mimarı Koca Sinan SDÜ’de Anıldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Nisan 2017 22:35
Medeniyetimizin Mimarı Koca Sinan SDÜ’de Anıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından “Mimar Sinan"ı anmak amacıyla bir konferans düzenlendi.

Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu ile Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Kürsüsü hocası Suriyeli Mahmud Zeynel Abidin konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Gül, matematikle mimarlığı kusursuzca birleştiren bir insan olan Mimar Sinan’ı anlamanın önemine değinerek anladıklarımızı kendi hayatımıza yansıtmamızın fayda sağlayacağını dile getirdi.

Osmanlı tarihinde klasik dönem olarak adlandırılan döneme damgasını vuran ve 50 sene baş mimarlık yapan Mimar Sinan’ın sadece bir mimar olmakla kalmadığını vurgulayan Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu, "Mimar Sinan ve Eserleri" konulu konuşmasında, çok iyi bir mühendis ve şehir planlamacı olan Sinan’ın mimari dehasının ve etkileyiciliğinin, eserlerinde rahatça hissedildiğini söyledi. 

Sinan’ın mimari kişiliği hakkında bilgi veren Urfalıoğlu, belli başlı eserlerinden olan Şehzade Cami ve Külliyesi, Süleymaniye Cami ve Külliyesi, Sokullu Külliyesi, Mihrimah Sultan Külliyesi, Edirne Selimiye Camii gibi birçok eserlerinden örnekler sundu.

Konuşmasına dünya mimarlığı alanında önemli bir yere sahip Mimar Sinan’ı anlatarak başlayan Mahmud Zeynel Abidin de "Mimar Sinan'ın Suriye'deki Eseleri" konulu konuşmasında, Vakıflar hakkında bilgi verdi. Osmanlı’da vakıfların önemine değinen Abidin, vakıfların, Osmanlı kentlerinde kentsel hizmetlerin görülmesini, kentsel alt yapının oluşturulması ve halkın kullanımına açık dinsel ve hizmet amaçlı yapıların inşasını sağlayan temel kurum olduğunu söyledi. Abidin, Mimar Sinan’ın Suriye’deki eserleri: HüsreviyeKülliyesi, Süleymaniye Külliyesi, Adliye Camii hakkında detaylı bilgi verdi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.