Mehmet Ağar'a 5 Yıl Hapis

Susurluk davasında yargılanan İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar'a 5 yıl hapis cezası verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Eylül 2011 15:01
Mehmet Ağar'a 5 Yıl Hapis

Eski DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın, Susurluk davası kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili 'Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu' iddiasıyla yargılandığı davanın görüşülmesine, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Cumhuriyet Savcısı eski özel harekatçı Ayhan Çarkın, duruşmada ifadesinin alınmasını talep etti. Mahkeme, bu talebi reddetti. Mahkeme, kararında, Ağar'a 5 yıl hapis cezası verildiğini açıkladı. 7 gün içinde karara itiraz edilebilecek. Beşte üç indirim yapıldığından dolayı Ağar, 3 yıl hapis cezası yatacak.

12. duruşmaya Ağar'ın avukatları Abdulkadir Toluç ve Abdullah Egeli ile davaya katılma talebinde bulunan avukatlar katıldı. Avukat Selçuk Kozağaçlı, Mehmet Ağar hakkında yeni açılmış bir dava olmadığını savundu. Eski özel harekatçı Ayhan Çarkın'ın ifadelerini hatırlatarak, Ağar'ın isminin açıkça bahsedildiğini belirten Kozağaçlı, Ağar'ın hükümetten bu davanın genişletilmemesini istediğini iddia etti.

Kozağaçlı, buna gerekçe olarak ise genel seçimlerde Ağar'ın AK Parti'yi destekler mahiyette yaptığı açıklamaları gösterdi. Şemdinli ve Danıştay ile Susurluk'taki gibi bunun gerisi olduğunu ileri süren Kozağaçlı, erken verilecek bir kararın ise mahkemeyi töhmet altında bıracağını savundu. Ayhan Çarkın soruşturma ifadelerinin mahkemeye getirilerek yeni bir davanın açılması ve gerçek yargılamanın yapılmasını talep eden Kozağaçlı, ancak böylece gerçeklerin ortaya çıkacağını ifade etti.

Cumhuriyet savcısı ise davaya katılma taleplerine ilişkin yargılama konusunu oluşturan iddianame şeklinde anlatılan olay olmaması, gerçekleşen bu olayla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma bulunup bu soruşturmanın konusunu oluşturması gözetilerek reddedilmesini istedi. Cumhuriyet Savcısı, özel harekatçı Ayhan Çarkın davanın iddianamesi kapsamında ifadesinin alınması için duruşmada hazır edilmesini talep etti. Sanık avukatları da taleplerin reddini istedi.

Mahkeme heyeti, davaya katılma taleplerini oy birliğiyle reddetti. Çarkın tanık olarak dinlenmesine ilişkin mahkeme heyeti, talebi oy birliğiyle redddetti. Cumhuriyet Savcısı ise dava hakkındaki mütaalasını tekrar etti. Sanık avukatları da önceki savunmalarını tekrarladı ve Mehmet Ağar'ın beraatini istediler.

Mahkeme, Ağar hakkındaki kararını açıklamak için 20 dakika ara verdi. Aranın ardından Ağar'a 5 yıl hapis cezası verildi.

Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki görüşünde, Ağar'ın, 'örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte bulunduğu konum itibariyle mevcudiyetini bilmemesi mümkün olmayan ve haksız ekonomik çıkar amacıyla faaliyet gösterdiği anlaşılan, mahkemece varlığı tespit olunan silahlı örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiğini' belirtmişti. Mehmet Ağar'a isnat edilen eylemle ilgili suçlama sırasında, 765 sayılı TCK'nın yürürlükte olduğunu belirten savcı, Ağar'ın lehine olan 765 Sayılı TCK'nın 314/1. maddesi uyarınca 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.

DAVanIN GEÇMİŞİ

Mehmet Ağar, Susurluk Davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, 'cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu' gerekçesiyle yargılanıyor. Danıştay 1. Dairesi, Ağar'ın, "cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek" iddiası yönünden lüzumu muhakemesine ve eylemine uyan TCK'nın, "suç işlemek için örgüt kurmak" başlıklı 220. maddesi gereğince yargılanmasına karar vermişti.

Danıştay İdari İşler Kurulu da 1. Daire'nin kararını onayarak dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti. Mehmet Ağar'ın vali statüsünde olduğu gerekçesiyle, dosya Yargıtay 8. Ceza Dairesinde görüşülmüş, Ağar'ın isnat edilen suç tarihinde Emniyet Genel Müdürü olduğuna işaret eden daire, görevsizlik kararı vererek dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti. Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemeside görevsizlik kararı vererek dava dosyasını, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.