Meme Kanseri Vakaları Arttı

Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM)Uzmanı Dr. Filiz Aydaş, Isparta’da meme kanseri vakalarının arttığını belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Şubat 2011 15:57
Meme Kanseri Vakaları Arttı

Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM)Uzmanı Dr. Filiz Aydaş, Isparta’da meme kanseri vakalarının arttığını belirtti.

Isparta’da kadınlarda en sık görülen hastalığın meme kanseri olduğunu belirten Dr. Filiz Aydaş, KETEM’de ücretsiz yapılan taramalar sonucunda meme kanseri vakalarında artış gözlemlediklerini söyledi. Taramalarda 2009 yılında bin 174 kişiye mamografi çektiklerini, 6 kişide kanser vakası görüldüğünü belirten Dr. Aydaş, 2010 yılında ise bin 632 kişiyi taramadan geçirdiklerini ve 8 kişide kanser tespit edildiğini bildirdi. Meme kanseri görülme sıklığının nedenlerinin evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam şartlarının zorlaşması, kontrolsüz ve uzun süreli horman kullanımı, çevre kirliliği ve dengesiz beslenme olduğunu kaydeden Dr. Aydaş, genetik faktörlerin de hastalığa yakalanma riski açısından önemli olduğunu söyledi.

Aile yakınları arasında meme kanseri vakası görülen kadınların, hastalığa yakalanma olasılığının diğer kadınlara göre daha fazla olduğunu belirten Dr. Aydaş, meme kanserinin en sık rastlanan belirtilerin ağrısız ve zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi olduğunu vurguladı. Dr. Aydaş, nadir olarak memede çekinti, deride kalınlaşma, şişliklik, meme ucunun hassaslaşması gibi belirtilerin de ortaya çıktığını belirtti.

Meme kanserinin ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer aldığını ifade eden Dr. Aydaş, şöyle konuştu: ”Meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulaması çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden doktora başvurulmalı.Normalde 20 yaşından sonra kendi kendine meme muayenesi ve 40 yaşından sonra yılda bir kez klinik muayene, gerekli görülürse mamografi çekimi yaptırmak gerekiyor. 50 yaş ve üzerinde ise yılda bir kez klinik meme muayenesi ve 2 yılda bir mamografı çekimi yapılmalı. Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma olduğu tespit edilmiştir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.