Meme Kanseri'nde Erken Teşhis Hayat Kurtarır

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürü Meral Kişioğlu, meme kanserinde erken teşhisin hat kurtardığını hatırlattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Ekim 2012 10:17
Meme Kanseri'nde Erken Teşhis Hayat Kurtarır

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürü Meral Kişioğlu, meme kanserinde erken teşhisin hat kurtardığını hatırlattı.

Kişioğlu açıklmasında şu bilgileri aktardı;

Meme kanseri ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınları bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri Ekim ayında Meme Kanseri Bilinçlendirme etkinlikleri yurt genelinde düzenlenmektedir.

Etkinlikler kapsamında ilimiz KETEM’ de de Müdürlüğümüzün katkılarıyla faaliyetler yürütülmektedir. Bu faaliyetler sağlık personelleri ve halka yönelik “meme kanserinin nedenleri, belirtileri, tarama programları, korunma ve erken tanı” konularında eğitimlerle başlayarak yaş grubuna göre muayene ve mamografi çekimiyle devam etmektedir.

Meme kanseri görülme sıklığı yaşla birlikte artış göstermektedir.%80’i 50 yaş üstünde görülür. İleri yaşta evlilik, doğurganlık ve emzirmenin azlığı, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanımı, dengesiz beslenme, obezite, alkol tüketimi hastalığın daha sık görülmesine neden olan etkenlerdendir. Ayrıca genetik faktörlerde hastalığa yakalanma açısından önem arz etmektedir.

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.

Meme kanserinden korunmada erken teşhis çok önemli bir yer tutar. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programları uygulanmalıdır. Meme kanserinin erken evrede teşhis edilmesi, tedavide başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem:

• Evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri,
• Bir doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve
• 2 yılda bir mamografi (meme filmi) çekimi olarak sayılabilir.
Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Kendi kendine yapılacak meme muayenesinin zamanları şu şekildedir;

• Menopoz öncesi dönemde adet bittikten sonraki 5-7. günlerde,

• Menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde.

Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden doktora başvurunuz. Aşağıda belirtilen tabloya göre takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde %30 oranında azalma olduğu tespit edilmiştir.

İlimiz hastanelerinde 2011 yılında meme kanseri teşhis edilen kişi sayısı 107’dir. Bu sayı aynı dönemde teşhis edilen diğer kanser türlerinin %37,5’ ine tekamül etmektedir.

Memede ele gelen kitlelerin çoğu kanser değildir. Memede belirleyeceğiniz kitlenin niteliğini (kanser olup olmadığını) konunun uzmanı bir doktor tarafından tespit ve takip etmelidir. 05 Ocak 2007 itibaren Anadolu Mahallesi Sosyal Tesislerinde ilimize hizmet vermekte olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Nisan 2012 tarihinden bu yana Müdürlüğümüz bünyesindedir.

Erken teşhis ile meme kanserli 10 kadından 9’u hayatta kalmaktadır.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.