Mermer Ocağına Kurban Edilecek

Mermer Ocağına Kurban Edilecek

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Ekim 2015 15:44
Mermer Ocağına Kurban Edilecek

Isparta’da kekik yağı ve suyu üretiminde kullanılmasının yanında ilaç, parfüm ve sabun sanayinde kullanılmak üzere ihraç edilen Sütçüler kekiğinin en çok yetiştiği sahalardan biri olan Gümü köyü, Çatalgözlek tepe mevkiine mermer ocağı izni verilmesi tepki ile karşılandı. Ispartalı doğa savaşçısı Mahmut Aksu yeniden inceleme yapılarak verilen mermer ocağı izninin iptal edilmesini istedi.

Isparta’da mermer ocaklarının oluşturduğu doğa tahribatına karşı mücadelesi ile tanınan Mahmut Aksu Sütçüler’de dünyaca ünlü Sütçüler kekiğinin en çok yetiştiği alanlar arasında yer alan Gümü Köyü, Çatalgözlek tepe mevkiine mermer ocağı açılması için ruhsat verilmesine tepki gösterdi. Aksu konu ile ilgili Isparta Valiliği, Isparta Tarım İl Müdürlüğü, Isparta Orman Müdürlüğü, Isparta Çevre Ve Şehircilik Müdürlüğü ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yaparak verilen ruhsatın iptal edilmesini istedi. Geçtiğimiz günlerde Isparta Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada Sütçüler kekiğinin bölge insanı için önemli bir gelir kapısı olduğu belirtilerek bu yıl için 500 ton rekolte beklendiği açıklanmıştı.

GÖRMEZDEN GELMEK İHANETTİR
Ispartalı doğa savaşçısı Mahmut Aksu yazdığı dilekçede Isparta ili Sütçüler ilçesi, Gümü köyü, Çatalgözlek tepe mevkiine 201000474 Ruhsat numaralı 3240030 erişim numaralı sahaya mermer ocağı açılmasına izin verildiğini söyleyerek “Sayın valim, Sizlere yalvarıyorum. Artık koltuğunuzdan kalkıpta bölgeye bir gidin. Yalan yanlış sahte raporlarla devletimin nasıl kandırıldığını gözlerinizle görün rapor edin. Bölgeye gittiğiniz anda Bölge de tek bir mermer ocağı açılamaz iken Isparta’daki ilgili kurumların nasıl görmezden geldiklerini, nasıl bir ihanet içinde olduklarını göreceksiniz. Açıklayacağım nedenlere göre bu iznin iptal edilmesini, bölgeyi görmeden izin veren tüm ilgililer hakkında görevini yapmamaktan, görevi kötüye kullanmaktan dava açılmasını kamu adına arz ederim” dedi.

SÜTÇÜLER KEKİĞİNİN EN YOĞUN YETİŞTİĞİ ALAN
Mermer ocağı izni verilen alanın Sütçüler kekiğinin en yoğun olarak yetiştiği yerlerden biri olduğunu belirten Aksu “Yöremizde Sütçüler Kekiği ve Tota Kekiği olarak da bilinen Yayla Kekiği (Origanumminutiflorum O. Schwartzet.H.Davis), ülkemizde sadece Isparta İli Sütçüler ilçesi Gümü köyü ve çevresinde yayılış gösteren endemik bir tür. Isparta İli Sütçüler İlçesi Gümü Köyü, söğüt yaylası, çatalgözlek, Akçal Mevkiinde, 1200-1800 m. yükselti arasındaki alanlarda yetişmektedir. Yayla kekiğinin (sütçüler kekiği) ilaç sanayiinde çok aranılan bir madde olan carvacrol bakımından çok zengin olması (yağ oranının yaklaşık %95’i) kıymetini arttırıyor” ifadelerine yer verdi.

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI
Alana mermer ocağı açılmasına ruhsat verilmesinin uluslar arası sözleşmlere de aykırı olduğunu iddia eden Aksu “Çatal gözlek mevkii bölgede Sütçüler kekiği olarak bilinen Yayla Kekiğinin tam yaşam alanıdır. Bölgenin her karış toprağı özellikle Çatalgözlek mevkii alanın tamamı uluslar arası sözleşmelerden Bern ve Cites sözleşmesine göre yaşam alanlarını korumaya namus ve şerefimiz üzerine imzaladığımız bu endemik kekik türü, kekik, şalba, oğlan otu ile doludur. Bölgedeki yaşayan halkın söylediğine göre bu mermer ocağı açılacak alanın bölgenin en değerli en verimli bu kekik türü ne sahip çok değerli bir alandır” ifadelerini kullandı.

İZİN İPTAL EDİLSİN
Mahmut Aksu verilen mermer ocağı ruhsatının iptal edilmesini isteyerek “Yukarıda saydığım nedenlere göre doğaya daha fazla zarar vermeden, geri dönüşü olmayan yola girilmeden bu Hayati Işık tarafından Isparta ili Sütçüler ilçesi, Gümü köyü, Çatalgözlek tepe mevkii 201000474 Ruhsat numaralı 3240030 erişim numaralı saha da açılacak olan mermer ocağının iptal edilmesini, zamanında görevini yapmayan, görevini kötüye kullanan Isparta orman bölge müdürlüğü, Isparta Çevre il müdürlüğü, Isparta çevre ve şehircilik müdürlüğü, Isparta milli parklar müdürlüğü ilgilileri hakkında dava açılmasını kamu adına arz ederim” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum