Mesai Saatlerinde Yeni Düzenleme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kadın çalışanların gece çalışma şartlarını yeniden düzenledi. Doğum sonrası emziren kadınların gece nöbeti tutma yasağı 6 ay uzatıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Temmuz 2013 12:16
Mesai Saatlerinde Yeni Düzenleme

Kadınlar işyerlerinin gece postalarında her ne şekilde olursa olsun 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacak.

Gebe kadınlar doğuma kadar, emziren kadınlar ise 1 yıl süreyle gece çalıştırılmaları yasak olacak. Kadınların işyerlerinin gece postalarında çalışma koşullarının düzenleyen yönetmelik yenilenerek Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri ile belediye sınırları içinde olmakla beraber, posta değişim saatlerinde toplu taşıma araçları ile gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın çalışanları, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgâhlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlü olacak.

Kadın çalışanın kocası da işin postalar halinde yürütüldüğü aynı veya ayrı bir işyerinde çalışıyor ise kadın çalışanın isteği üzerine, gece çalıştırılması, kocasının çalıştığı gece postasına rastlamayacak şekilde düzenlenecek.

EMZİRME KOLAYLIĞI
Kadın çalışanlar, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın çalışanlar ise doğum tarihinden başlamak üzere kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla bir yıl süre ile gece postalarında çalıştırılamayacak. Ancak emziren kadın çalışanlarda bu süre, anne veya çocuğun sağlığı açısından gerekli olduğunun işyerinde görevli işyeri hekiminden alınan raporla belgelenmesi halinde 6 ay daha uzatılıp bu süre 1,5 yıl olabilecek. Bu kadınların çalışmaları, gündüz vardiyasında düzenlenecek. Kadınlara gündüz de emzirme için gerekli izin ve emzime odası gibi imkanlar sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.