Meslise Eski Özel İdare Binası Damgasını Vurdu

İl Genel Meclisi’nin başlattığı hareket ve kamuoyuna yönelik anketi sonucunda otel olarak değerlendirilmesine karar verdiği eski İl Özel İdare binasıyla ilgili imar değişikliği talebi dün Belediye Meclisi'nde görüşüldü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ağustos 2011 12:37
Meslise Eski Özel İdare Binası Damgasını Vurdu

İl Genel Meclisi’nin başlattığı hareket ve kamuoyuna yönelik anketi sonucunda otel olarak değerlendirilmesine karar verdiği eski İl Özel İdare binasıyla ilgili imar değişikliği talebi dün Belediye Meclisi'nde görüşüldü.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın başkanlığında yapılan ağustos dönemi son oturumunda görüşülen imar değişiklikleri maddesi kapsamındaki eski fi Özel İdare binasına ilişkin imar değişikliği teklifi mecliste tartışmalara neden oldu. İmar Komisyonu tarafından uygun görülen kamu alanından ticari alana dönüştürülmesi teklifine meclis üyeleri karşı çıktı.

İmar Komisyonu tarafından uygun görülerek meclise sunulan eski İl Özel İdare binası imar değişikliği mecliste görüşülürken ilk tepki DP'li Nuri Selçuk'tan geldi.

Selçuk, binanın bulunduğu alanın kamu alanından ticari alana geçmesinin nedenini sordu. Belediye Başkanı Günaydın da bu değişiklik olmadan otel yapılamayacağını söyledi. Binanın en uygun katlı otopark için değerlendirilebileceği görüşünde olduğunu belirten Günaydın, "Benim buradaki önerim. Şehir merkezlerinin etrafında katlı otoparklar olması gerekiyor. Bir projemiz var. Gündeme gelmemesinin nedeni şehrin etrafında yeterli otopark alanımız yok. ITKM bitince 1700 araçlık otopark devreye girecek. Şehre en yakın otopark yeri İl Özel İdaresi'nin yeridir. Projelerini çizdim. Grubumuzda tartıştık. Burası bana göre katlı otopark olması gerekiyor. Daha önce proje hazırlanmıştı. Vali değişti. Yeni valimiz projeyi değiştirdi. Anket yapıldı, 2 konu çıktı. Birisi otel, diğeri katlı otopark. Birinci sırada otel gelmiş" diye konuştu.

DP'li Nuri Selçuk da İl Özel İdaresi'nin bu konuda tek başına karar alamayacağını belirterek "bu olacak. Özel idare karar verir diye cevap geldi. Bu bakış açısı yanlış. Ne kadar Özel İdare'ninse o kadar kamunundur. Herkesin hakkı var. Özel İdare şunun hesabını vermeli. Bu bina 5 yıldır atıl duruyor. Bu bina 2 caddeye can veriyordu. Oraya yaşayan esnaflar çok iyi bilir. 5 yıl boyunca atıl kalmasıyla 2 caddedeki esnaflar sıkıntıya girdi. Hepimiz çarşı esnafının içindeyiz. Anket yapıldığı yerde 'anket yapıldı mı' diye soruyoruz 'hayır' diyorlar. Bunu kamu yararından alacaksınız, özel sektörde yap-işlet-devletle yaptıracaksınız. Bunun kararını sadece Özel İdare veremez. Burası kamu alanı olarak kalsın, buraya 10 katlı büyük bina yapalım. Valiliği getirelim, altına da otopark yapılsın. Oteli yapacak olanın savunuculuğunu mu yapıyoruz.

Bu mesele Isparta’nın meselesidir, kendi meseleleri gibi karar vermeleri yanlıştır. Arkadaşlarımın vicdanına bırakıyorum. Ben Türkiye. Cumhuriyeti vatandaşı olarak ve 5 yıllık buranın eziyetini çekenlerden birisi olarak bunu söylüyorum. 5 yıldır şehre eziyet yapıldı, bunun karşılığında da bunun savunuculuğu yapılamaz" diye tepki gösterdi.

AKP'Ii Ahmet Aydemir de söz isteyerek alanın kamu alanından ticari alana dönüştürülmesi teklifinin yerine getirilmesini önerdi.

Tartışmalar üzerine meclise 10 dakika ara verildi. Arada davet edilen İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun, meclis üyelerine projeyle ilgili bilgilendirme yaptı. İl Özel İdaresi’nin bu projeye Belediyeyi de ortak etmek istediğini kaydeden Zabun, şöyle konuştu: "Kat yüksekliği ile ilgili, inşaat alanıyla ilgili bir tereddüt söz konusu. Çok uzun süreç alan bir konu. İlk çıkış noktası itibariyle eski İl Özel İdare binası deprem testinden geçti.

Dayanıklı olmadığı anlaşılınca yıkılıp, yenisinin yapılması gerektiği hüküm altına alındı. Öncelikle kamu kuruluşları tarafından boşaltıldı, sonra da müstecirler boşlattı. 1,5-2 yıllık süreç içerisinde ne olacağı ile ilgili olarak 11 Özeli İdaresi bünyesinde değerlendirildi. Otel yapılmasına karar verildi. Katlı otoparkta doğru bir proje. Kamu yararına hoş bir eser bırakmak önemli. Isparta’nın kimliğini ortaya koyacak bir eser bırakmak istiyoruz. Meydan çevresinde kentin vizyonunu ortaya koyan yapı tarzları ön plana çıkıyor. Bu noktadan çıkarak Isparta olarak en önemli mimari yapımız Vilayet binasının tarzıdır. Bu tarzda binanın yapımı için konsensüs oluşmuş oluşmuş durumda. Burada kendine yada bir başkasına çıkar temin etme olayı asla söz konusu değildir.

Burada kamu yararı, kamu menfaati söz konusudur. Belediye Meclisi tarihi bir karara imza atacaktır. Her türlü kararınıza da saygılıyız."

İL ÖZEL İDARESİ İLK KEZ BÖYLE BİR TEKLİF GETİRİYOR

Zabun, DP'li Özkan'ın alınan yerle verilen yerin eşit olmadığına ilişkin eleştirisi üzerine şöyle konuştu:

"İl Özel İdaresi arsa üretmez. Elimizde 10 değil, 20 olsa hepsini verirdik. Bundan bizim ne karımız, ne zararımız olurdu. Dolayısıyla İl Özel İdaresi elindekini vermekten hiç çekinmeyecek bir kurumdur. Elde edebildiğimiz alanların hepsi bu. Böyle bir imkanını ticari alan olarak değerlendirmek istedi. Yıllardır böyle bir teklifi ilk defa getiriyor. Tüm alanlarını kamu için kullanan bir kurumdur İl Özel İdaresi."

ISPARTA'NIN OTELE İHTİYACI MI VAR?

DP'li Nuri Selçuk, tekrar söz isteyerek Isparta’nın ne kadar otele ihtiyacının olduğunun tespitinin yapılıp, yapılmadığını sordu. Selçuk, "Siz kamunun kendisisiniz. Isparta’ya ne kadar otele, binaya, çevreye ihtiyaç olduğunu bilmekle yükümlüsünüz. Bir otelin bu kadar savunuculuğunu yapmanız çok yanlış. Isparta için yanlış. Isparta’nın tarımından ticaretine kadar her şeyden sorumluyuz. Kamunun yeri ise kamu olarak kalsın. Isparta’da otel mi ihtiyaç, Otopark mı, çevre mi bunlara bakılmalı.

Vatandaş olmayanı bulmak istiyor, oteli herkes yapıyor. Sizden beklenen Isparta’nın nefes alacağı hizmet" dedi. İl Genel Meclis Başkanı Zabun, MHP'li Dr. Mehmet Cantürk'ün 10 katın 5 kata düşürülmesini önermesi üzerine "Isparta İl Özel İdaresi bütün Isparta’nın ortak kurumu. Belediye'de öyle. Bazı şeyleri değerlendirirken denge içinde yapıyoruz" dedi.

GÜNAYDIN'DA E=10'A KARŞI ÇIKTI

İmar Komisyonu'ndan gelen raporda yapılacak değişiklikle yapılaşmanın E=10'a çıkacak olmasının kendisi açısından sürpriz olduğunu belirten Günaydın, bundan haberi olmadığını söyledi.

MHP'li Metin Kaya da konunun daha geniş tartışılması için eylül meclisine ertelenmesini önerdi.

Belediye Başkanı Günaydın'm isteği üzerine görüşlerini sunan AKP'Ii Meclis üyesi İnşaat Mühendisi Vecihi Yalçın Erdülek, 10 katlı yapının uygun olmayacağını söyledi. Daha sonra yapılan oylamada İl Özel İdaresi'nin imar değişikliği talebinin eylül dönemine ertelenmesi kararlaştırıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.