"Meşruiyeti Baştan Tartışmalı Hale Geldi"

"Meşruiyeti Baştan Tartışmalı Hale Geldi"

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Nisan 2017 11:14
"Meşruiyeti Baştan Tartışmalı Hale Geldi"

Isparta Bağımsız Milletvekili Nuri Okutan, "Türk usulü olduğu iddia edilen yeni başkanlık sistemiyle ilgili atılacak adımların tamamının meşruiyeti daha baştan tartışmalı hale gelmiştir" dedi.

Isparta Milletvekili Nuri Okutan adil ve tarafsız seçim olabilmesi için seçimlerin mutlaka tarafsız ve güvenilir bir yargı hakemliğinde yapılması gerektiğini belirterek, “Adil ve serbest seçim olmadan demokrasi olmaz. O zaman kurulan sandık, seçim sandığı olmaz. Olsa olsa o sandık Ak Parti’nin oyuncak kumbarası olur” dedi.

Nuri Okutan TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, referandum sonrası yaşanan hukuki süreçleri ve Yüksek Seçim Kurulu’nun tutumunu değerlendirdi.

Yüksek Seçim Kurulu’na güvenin ortadan kalktığını belirten Nuri Okutan, YSK kurulunu teşkil eden üyelerin istifa etmesi ve güvenli bir heyet teşkil edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Okutan şöyle devam etti: “Seçimlerin adil ve serbest bir şekilde yapılacağına dair güven kalmamıştır. Seçim sonuçlarının güvenilirliği kalmamıştır. Anayasa ve yasa hükümlerinden hangisinin yürürlükte olduğu hangisinin geçersiz olduğu belirsiz hale gelmiştir. İktidarın ve tek adamın aleyhine olan herhangi bir yasa veya anayasa hükmü siz onun geçerli olduğunu sanırken bir anda bir hâkim veya mahkeme tarafından geçersiz sayılabilir. Böyle bir ülkede hukukun “h”sinden bahsetmek bile abestir.”

AK PARTİ’NİN OYUNCAK KUMBARASI OLUR

Devasa sonuçlar doğuracak nitelikteki bir anayasa değişikliğinin YSK vasıtasıyla gayri meşru hale düşürüldüğünü ifade eden Isparta Milletvekili Nuri Okutan, “Türk usulü olduğu iddia edilen yeni Başkanlık sistemiyle ilgili atılacak adımların tamamının meşruiyeti daha baştan tartışmalı hale gelmiştir. Milletimizin şaibeli bir sonuca dayanan ve meşruiyeti tartışmalı olan bu değişiklikleri benimsemesi imkânsızdır. Bu referandum acilen iptal edilmelidir. Bizim tavrımız; “evet” cephesinin kazanmasına değildir. Bizim millet adına itirazımız; Yüksek Seçim Kurulunun seçimi tarafsız, adil bir biçimde suhuletle sonuçlandıracağı yerde olaya müdahale etmesine, böylece seçimin hileli ve tartışmalı hale getirilmesine, milletin artık seçimin veya sandığın belirleyiciliğine dair inancının kaybolmasına ve nihayet sandığa güvenin kalmamasınadır. Eğer bu referandum iptal edilmez ve bu kadar hukuksuzluğa rağmen bu YSK heyeti istifa etmezse Türk demokrasisinin ve ülkemizin içine düşeceği kaostan onu kimse kurtaramaz. Bu nedenle YSK heyeti istifa etmeden, referandum iptal edilmeden, adil ve serbest seçim ilkesine geri dönülmeden yeni siyasi parti kurma çalışmalarını da 2019’da seçim kazandırabilecek aday konusunu da, tartışmalarını da anlamsız buluyoruz. Adil ve serbest seçim olmadan demokrasi olmaz. O zaman kurulan sandık, seçim sandığı olmaz. Olsa olsa o sandık Ak Parti’nin oyuncak kumbarası olur. AKP’nin istediği sonucu ilan etmesinin aracı olur.  Adil ve serbest seçim olabilmesi için seçimlerin mutlaka tarafsız ve güvenilir bir yargı hakemliğinde yapılması gerekir.” Şeklinde konuştu.

YARGI GÜVENCESİ OLMADAN, ADİL YARGI OLMAZ

Tarafsız ve güvenilir bir yargı için yapılması gerekenlere ilişkin önerilerini sıralayan Isparta Milletvekili Nuri Okutan, yargıç teminatının olmadığı bir yerde yargının tarafsız ve adil bir şekilde işlemeyeceğini, yargıyı fethetme anlayışının sadece adaleti değil, demokrasiyi de öldüreceğini ve ülkeyi yıkıma götüreceğini belirterek, anayasa ve yasaların yargı eliyle yok sayılması halinde ülkenin sadece hukuk devleti değil kanun devleti olmaktan da çıkacağını söyledi.

Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve HSYK gibi adaletle ilgili tüm yapıların bağımsızlığı ve tarafsızlığının önemine dikkat çeken Okutan, “yargıç teminatı ve yargı güvencesi öncelikle bu yapılardaki başkan ve üyeler için geçerlidir” şeklinde konuştu.

MİLLETİMİZ AYAĞA KALKMALIDIR

Referandum vesilesiyle ortaya çıkan yaraların bilinenden ve sanılandan daha derin olduğunu ifade eden Isparta Milletvekili Nuri Okutan, sözlerini şöyle tamamladı: “Referandum vesilesiyle ortaya çıkan yaralarımız bildiğimizden ve sandığımızdan daha derindir. Sandığa dayalı demokratik sistemin yok olup olmaması ile karşı karşıyayız.Temel sorun, herkesin, milletin, halkın devleti olmaktan çok, birinin, iktidar sahiplerinin devleti olma ile alakalıdır. Bu da millet ile devlet arasında güvensizliği ve toplumsal alt/üst oluşu getirecektir. Bu durum da birlik beraberliğimizi zedeleyecek, dağılmamıza yol açacak ve hatta Allah korusun çöküşümüzü getirecektir. Millet olarak bu yaraları şimdi tedavi etmezsek; hukuk ve demokrasi bir yana bu ülkeyi ayakta tutmak ve yaşatmak imkânsız hale gelecektir. Bu yaraları açanlardan tedavi beklemek abesle iştigaldir. Bu yaraları ancak milletimiz kendisi tedavi edebilir. Konu yasaları değiştirmekle ve yeni yasalar yapmakla çözülebilecek bir konu değildir. Bu ülkedeki her bir fert, hukuku ve demokrasiyi boğan, ülkemizi kaosa ve çöküşe götürmesi kaçınılmaz olan bu yaraların tedavisini istemeli ve bunu açıkça talep etmelidir. Bağımsız ve tarafsız yargı için milletimiz ayağa kalkmalıdır.”

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.