Mezbaha Sorunu Masaya Yatırıldı

Keçiborlu Belediyesi, İlçedeki hayvan üreticilerine ve kesim işi ile uğraşan vatandaşlara yönelik olarak bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Ocak 2014 12:03
Mezbaha Sorunu Masaya Yatırıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayınlanan yönetmelik uyarınca ülke genelinde faaliyette bulunan mezbaha ve gıda işletmelerine yönelik iyileştirme işlemleri ile ilgili olarak Keçiborlu Belediyesi, İlçedeki hayvan üreticilerine ve kesim işi ile uğraşan vatandaşlara yönelik olarak bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Sait Bilgin Turan ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veterineri Ahmet Toker de katıldı.

Belediye Başkanı Turgut Soykan; Belediyeye ait mezbahanın yıllar önce ilçeye yetecek şekilde yapıldığını ve yıllarca hizmet verdiğini, ancak 2011 yılında kendilerinden yeni kriterler istendiğini söyledi.

Belediyenin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkıldığını ve gerekli iyileştirmeleri yapması koşulu ile Belediye Encümeni tarafından 3 yıllığına Davras Et Firmasına verildiğini ve mezbahanın bu şekilde bugüne kadar çalıştığını söyleyen Belediye Başkanı Turgut Soykan: “Ancak Bakanlığın yeni bir yönetmelikle yeni iyileştirmeler istemesi yeniden Belediyenin gücünü aşan bir durum oluşturdu.

Valilikte yapılan iyileştirme yapmayan mezbahaların kapatılacağı ile ilgili toplantıda mezbahalarımızın büyük hacimler için olmasa da düğün, mevlit, kurban kesimi ve kasaplarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde açık kalmasını, aksi halde ahır ve samanlık gibi hijyen koşullarının olmadığı yerlerde kaçak kesimlerin artacağını söyledim.

Ancak genelgenin kesin kurallar koyduğu ve kurallara uymayan mezbahaların kapatılacağı söylendi. Konuyu Belediye Meclisinde değerlendirdik. Fen işlerimize keşif çıkarttık. İstenen şartları Belediyemizin olanakları ile yapamayacağımızı gördük. Yap-İşlet-Devret modeli ile 10 yıla kadar ihaleye çıkması için Belediye Encümenine yetki verildi. Şimdi bu ihaleye hazırlık yapıyoruz.

Kükürt fabrikasının kapatılmasından sonra kendine geçim kaynağı arayan ilçe halkımız için tarım ve hayvancılık çok önemlidir. Mezbahamız çok önemlidir. Ne yapıp edip, bu mezbahayı kapattırmamaya çalışacağız.
Çayır bölgesindeki Toplu Hayvancılık Projesi ile zaten büyük entegre tesisler yapılacak. Şu anda toplulaştırma yapan firma parselasyon işlemlerimizi yapacak. Parselasyon yapıldıktan sonra arsaların satışına geçeceğiz. Sorun çözülecek. Ancak mezbahamızın da işlerliği sürdürülecek. Mezbahamız zaten kapatılmadı ve Sayın müdürüm açıklayacak, 2014 sonuna kadar süre uzatımı yapıldı.“ dedi.

Belediye Başkanı Turgut Soykan sözlerini; vatandaşlarımız arasında “işte Belediye ilgilenmedi de mezbaha kapandı” gibi yanlış konuşmalar var. Bu toplantıya katıldığınız ve bilgiyi doğru kaynaktan aldığınız için çok teşekkür ediyorum, diyerek sonlandırdı.

Toplantıya katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dr. Sait Bilgin Turan, Bakanlık tarafından Resmi gazetede yayınlanan 7 Ocak Salı günkü genelgeyi okudu ve ilden izin alınmak üzere 31.12.2014 tarihine kadar mezbahanın çalışma izninin uzatıldığını söyledi. “Belediye Başkanımızın açıklamaları ile ilgili uzun vadede sorunun kesin çözümü için Keçiborlu ile ilgili önlemlerin alındığını duyduk. Çok sevindik ve teşekkür ediyorum kendisine, şu anki mezbahanın kapatılmaması için de çare önerilerine katılıyorum.

Hayvancılığın geçim kaynağı olabilmesinin yolu toplu hayvancılıktır. Bu projeye sahip çıkıp gerçekleşmesi için Belediyeye yardımcı olun. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak her zaman sizlere yardımcı oluyoruz. Olmaya devam edeceğiz” dedi.

Dedikodular yerine yetkili kişilerden bilgi alan üreticiler toplantı nedeniyle Belediye Başkanına teşekkür ettiler.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.