Migren Hastalarına Beslenme Önerisi

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Diyetisyenlerinden Hatice Yıldız, migren hastalarına beslenme önerilerinde bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Temmuz 2011 18:43
Migren Hastalarına Beslenme Önerisi

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Diyetisyenlerinden Hatice Yıldız, migren hastalarına beslenme önerilerinde bulundu.

Bazı besin maddelerinin migren hastalığının üzerindeki etkisini anlatan Yıldız, besinlerin yanı sıra aç kalmak, kan şekerinin düşüklüğü, sıvı alımının yetersiz olmasının da ağrıları tetikleyebileceğine işaret etti.

“Bu yüzden az az sık sık beslenmek, aç kalmamak ve günlük yeterli sıvı tüketilmesi ve düzenli egzersiz yapılması gerekir” diye konuşan Yıldız, “Halk arasında yarım baş ağrısı olarak tanımlanan migrenin özelliği, ağrının tek taraflı ve periyodik oluşudur. Ataklar halinde gelişen şiddetli baş ağrılarına sebep olan nörolojik bir hastalıktır. Ataklar değişik uzunluklarda olabilir. En yaygın olduğu dönem 25-35 yaş arasıdır, özellikle kadınlarda erkeklere oranla sık görüldüğü düşünülmektedir. Baş ağrılarının çıkışında çeşitli etmenler vardır. Bunlar hormonal değişiklikler, duygusal durum, uyku düzeni, iklim değişiklikleri, kişisel bazı alışkanlıklar ve diyet faktörleridir. Mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurarak sebebin saptanması gerekmektedir” dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Diyetisyenlerinden Hatice Yıldız, migrenin asıl tedavisinin ilaç tedavisi olduğunu fakat bazı besinlerin ağrıları tetiklediğinin düşünüldüğünü ifade ederek, “Bazı besinlerde bulunan tramin, monosodyum glutamat (MSG) ve nitritlerin vasküler sistemi etkilediği düşünülmektedir. Bu maddeler besinlerde doğal olarak da bulunabileceği gibi sonradan da eklenebilir.
Özellikle monosodyum glutamat sinir hücrelerine zarar veren, merkezi sinir sistemi tahribatına yol açan, retinal dejenerasyona sebep olan bir maddedir. MSG yiyeceklere konunca beynin yiyecekleri güzel algılamasını sağlar, bu yüzden de yiyeceklerin fazla tüketilmesine sebep olarak obeziteyi ortaya çıkarır. MSG en çok sucuk, sosis, salam, pastırma gibi şarküteri ürünleri, hazır çorbalar, hazır et-tavuk suyu tabletleri ve konserve besinlerde bulunur. Aynı zamanda bu besinlerin nitrat içeriği de yüksektir. Tramin ise yiyeceklerimizde doğal olarak bulunur. Özellikle eski peynirler ve mayalanmış (yoğurt, ekmek) yiyeceklerde mevcuttur. Ayrıca alkol, çikolata, yağlı ve baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler, salamura besinler, soya ürünleri de migren ağrılarını tetikleyen besinlerdir. Migreni olan bireylerin aldıkları tüm besinlere dikkat etmeleri ve hangi besinin ağrıya yol açtığını saptamaları gereklidir. Psikolojik olarak bu besinlerden etkilendiğini düşünen migren hastaları besin allerjisi tetkikleri yaptırıp gerçekten problem olup olmadığını saptayabilirler.

Tabi ki bunların yanında aç kalmak, kan şekerinin düşüklüğü, sıvı alımının yetersiz olması da ağrıları tetikleyebilir. Bu yüzden az az sık sık beslenmek, aç kalmamak ve günlük yeterli sıvı tüketilmesi ve düzenli egzersiz yapılması gerekir.

Migren ağrılarının başka sebepleri de olduğu için sadece besinler akla gelip ön yargılı olunmamalıdır. Belki de ağrı sebebi stres, uyku düzeni, ışık, gürültü gibi faktörlerdir. Bunun için mutlaka bir nöroloji uzmanına danışılmalı ağrı sebepleri saptanmalıdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.