Milli Bayram Gibi 1 Mayıs

Tüm dünyada büyük bir coşku ile kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı Isparta’da da aynı coşku ve heyecanla kutlandı.

Yayınlanma:
Milli Bayram Gibi 1 Mayıs

Gökçay Mesireliği Amfi Tiyatro’da kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda işçilerin talepleri gündeme getirildi. 1 Mayıs Isparta’da kelimenin tam anlamıyla ‘bayram havası’nda kutlandı.

Türk İş’e bağlı sendikalar… siyasi parti temsilcileri… Belediye Başkanı… İşçiler… ve vatandaşlar… Herkes oradaydı… Gökçay Mesireliği Amfi Tiyatro’da kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı Milli Bayramları aratmayan bir coşku ve heyecanla kutlandı.

Dünya çapında kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, Isparta’da da coşkuyla kutlandı. Birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olan 1 Mayıs Isparta’da sendikacıların eylemleri ve halk oyunları ekibinin oyunları ile müzik dinletileriyle kutlandı.

Kutlama programına Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, CHP ve İşçi Partisi temsilcilerinin yanı sıra işçiler ve aileleri de katıldı..

İSYAN EDİYORUZ
Türk-İş İl Temsilcisi Sadık Kaya, tüm dünyada ki emekçilerin, emeğin uğradığı haksızlıklara karşı hep birlikte seslerini yükselttiklerini ve adaletsizliklere isyan ettiklerini belirterek; “Tüm dünyada emekçiler, bir asır önce 8 saatlik çalışma uğruna canlarını veren emekçi kardeşlerimizi anıyoruz isyan ediyoruz. Ülkemizde güvencesiz yaşama biçimlerine, adaletsizliğe, işsizliğe, yoksulluğa, sağlık ve eğitim hizmetlerinin paralı hale getirilmesine, sosyal devletin gün geçtikçe budanmasına isyan ediyoruz. Bugün ülkemizde emekçilerin yarısı kayıt dışı çalışıyor. Kıdem tazminatımıza göz dikiliyor.

Asgari ücret bölgeselleştirilmek isteniyor. İş kazası adı verilen cinayetler durmak bilmiyor. Dünyaya ve ülkemize eşitliği, barışı, kardeşliği çağırıyoruz. Daha çok demokrasiyi herkes için istiyoruz. Çünkü bunu hak ediyoruz. Özgürlükçü, sivil, demokratik anayasa istiyoruz. Tüm çalışanlar için sendikal hak istiyoruz. 1 Mayıs alanlarından verilen mesajlar hükümet tarafından iyi anlaşılmalı. Emekçilerin sefaletinin kimseye refah getirmeyeceği bilinmeli. Hükümet emek karşıtı politikaları bir an evvel terk ederek, taleplere kulak vermeli. Bu çağrımızın gerektirdiği bir mecburiyettir” dedi.

Asgari ücret insan onuruna yakışır biçimde yeniden belirlenmelidir diyen Kaya: “Esnek ve kuralsız çalışma biçimlerini yaygınlaştırma girişimlerine son verilmeli. Taşeronlaşma ve şirketleşme, asıl işin taşeronlara yaptırılması uygulamasından vazgeçilmelidir” açıklamalarını yaptı.

KENDİMİ SENDİKALI GÖRÜYORUM
Kaya’nın ardından konuşma yapan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın kendisini de bir sendikacı olarak gördüğünü belirterek; “Şimdi işveren ve çalışan konusu var. Ben kendimi iki türlü görüyorum. Birincisi çalışanız ve kendimi sendikalı görüyorum. İkincisi elbette işverenim. Hz. Ömer işçilerimizin alın teri soğumadan ücreti ödensin demiştir.

Çalışanların hakkının en güzel şekilde verilmesini istemiştir. Kaç yıl önce böyle bir uygulama yapılmış. Biz bu devirde niye yapmayalım? Hak yemek işçilerin hakkını yemek hangi kurumda hangi belediyede nerede olursa olsun, oraya hayır, bereket başarı getirmez. Biz belediyece, işçilerimize tüm çalışanlarımıza haklarının karşılığını en yüksek ücretle çalışıyoruz. Arkadaşlar da hakkıyla çalışıyorlar.

Hangi belediye 1 sezonda bizim yaptıklarımızı yapmıştır. Kendi imkânlarıyla 80km alt yapı değiştirilir mi? sonra 80 km dayanıklı asfalt yapılır mı? Biz o işçi ve ustalarımızla yaptık, yapıyoruz. Kendi imkanlarımızla yaptık. Hak almak ve hak vermek olay burdur. Biz bu konuda çok hassasız. Neden sendika var? Hak aramak için. Herkes benim gibi işçinin çalışanın hakkını gözetse adaleti sağlasa sendikalara da gerek kalmazdı”dedi.

İşçi onuruna yakışır bir yaşam
Son olarak CHP İl Başkanı Vedat Şenol asgari ücretin yoksulluk sınırının çok altında olduğunu belirterek;“ 1Mayıs işçinin emekçinin birlik, dayanışma günüdür. 1 Mayıs 1977 katliamı unutulmayacak bir gündür. Taksimde öldürülen insanların hesabı sorulamamıştır. bu katliam unutulmamalıdır, araştırılmalıdır. Katliamın arkasında Amerika vardır.

Bugün kutlanan 1 Mayısı kutlarken sorunlarda çözülmelidir. Sendikalar zayıflatılmakta, işçilerin kıdem tazminatı yok edilmekte, iş güvencesi yok edilmekte. Grev yapan işçinin karşısında lokavt var. Böyle bir ortamda sendikalı bir işçinin mücadeleyle elde ettiği geliri de çok görülmekte. Asgari ücretten vergi kaldırılmalıdır.

Mademki 1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı, onuruna yakışır bir yaşam düzeyinde bir gelir sağlanmalıdır. Onurlu bir şekilde iş güvencesi altında çalışacak işçilerimiz, özgürlük, eşitlik ve dayanışma beklemektedir. CHP olarak işçi sendikalarının yanındayız” dedi.

Halk oyunları ve mehteran gösterileriyle devam eden programa katılan katılımcılara helva kabune ikram edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum