Milli Bir Tehdit Olarak Paralel Devlet Yapılanması

Bu sempozyum Türkiye'de Bir İlk

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Aralık 2015 12:42
Milli Bir Tehdit Olarak Paralel Devlet Yapılanması

Süleyman Demirel Üniversitesi PANGEA Kulübü tarafından Paralel mücadelenin akademik bir ortamda masaya yatırılması amacıyla “Milli Bir Tehdit Olarak Paralel Devlet Yapılanması” başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenlendi.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumda, Paralel Devlet Yapılanmasıyla ilgili bilgiler verilerek yurt içi ve yurt dışındaki yapılanmalar ele alındı.

Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Ferhat Ünlü moderatörlüğündeki sempozyumun ilk oturumunda, Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, İnönü Üniversitesi Akademisyeni Ruhi Abat, yaşananların pratik ve teorik yönlerini anlattı.



Paralel yapıyı “devletin tüm organlarına nüfuz eden bir kanser” olarak nitelendiren Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, ülkemizin marjinal gruplarının hedefi olmasını; “Üç kıtanın kesişme noktası ve köprü konumu”, “Ortadoğu petrolüne yakınlığı”, “Boğazlara olan hakimiyeti”, “Demokrasiyle yönetilen tek İslam devleti olması” şeklinde sıraladı. Türk Ceza Kanunu’nda yer alan terör örgütü tanımına değinen Arslan, terörizmin; siyasal, dinsel veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla uygulanan baskı, cebir, sindirme, tehdit, yıldırma gibi yöntemlerin kullanımı olduğunu ifade etti. Arslan, yaşanan soru çalma, atanma, yükselme, dinlenme, şantaj gibi pek çok olayın; bu örgütün her siyasi, dini duygu ve ideolojiyi kullandıklarının bir örneği olduğunu kaydederek konuşmasını noktaladı.

İlk kez bir eğitim kurumunun bu konuya yöneldiğini ve bu durumun kendilerini gururlandırdığını belirten Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun da hiçbir polisin; insanları, fikir, düşünce ve dini inancına göre değerlendirme yetkisine sahip olmadığını söyledi. Bu örgütün yapmak istediklerini, Hitler modeline benzeten Uzun, örgütün pek çok faaliyetiyle biat eden, düşünemeyen ve bireysellikten uzak cemaat olma bilinciyle hareket eden cemaat yurttaşları yetiştirmeyi amaçladıklarını belirterek bu gençlerin okul, meslek ve evlilik gibi kararlarında da cemaatin etkin olduğunu vurguladı.



Toplumsal olaylara, objektif bilim ölçekleriyle bakılması ve bu konuların üniversitelerde tartışılması gerektiğinin altını çizen Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, hukuku, demokrasiyi, fikir ve düşünce özgürlüklerini, ekonomiyi ve insan haklarını üstün tutarak terör olaylarının önüne geçilebileceğine değindi. Avcı, hoşgörü yaymak isteyen, yurt dışında okullar açarak eğitime önem veren, daha adil ve huzurlu bir ortamı savunan cemaat profilinin; hedeflerinin engellenmesiyle birlikte nasıl bir paralel örgüt haline geldiğini yakın geçmişteki olaylardan örnekler vererek anlattı.

Konuşmasına “Vahiy, Peygamber Efendimiz(s.a.v.) ile son bulmuştur. Son elçi, Peygamber Efendimiz’dir. Günümüzdeki hiçbir düşünce, kuram, paradigma tartışılamaz değildir.” diyerek paralel yapının dayatmalarına tepki gösteren İnönü Üniversitesi Akademisyeni Ruhi Abat, katılımcılara “analitik düşünmeliyiz ve rasyonel aklı üst seviyede kullanmalıyız” mesajını verdi. Paralel yapıyı bütün-parça ilişkisi içerisinde aktaran Abat, küresel hesapları algılayamayanların yaşananları da sağlıklı bir şekilde değerlendiremeyeceğini ifade etti.



Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Ferhat Ünlü moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğin ikinci oturumunda, Gazeteci-Stratejist Osman Softic, “Paralel Yapılanmanın Bosna Boyutu”, Yeniçağ Gazetesi Editörü Aqil Alesger “Yapılanmanın Azerbaycan Boyutu”, Gazeteci A. Muhammed Bedu ise “Yapılanmanın Nijerya Boyutu”na değindi.

Gazeteci - Stratejist Osman Softic, yurt içi ve yurt dışında pek çok ülkede faaliyet gösteren teşkilatının yürüttüğü ekonomik faaliyetler hakkında bilgi verdi. Softic, bir yardım kuruluşu olarak görülen cemaatin, ekonomik faaliyetlerde etkin olarak rol aldığını söyledi.

Yeniçağ Gazetesi Editörü Aqil Alesger ise paralel yapının Azerbaycan boyutunu, “Eğitim”, “Medya”, “Biznes”, “Devlet İçinde Kadrolaşma” konu başlıklarıyla ele aldı.

Gazeteci A. Muhammed Bedu ise yapılanmanın Nijerya ayağını “İslam”, “Sivil Toplum” ve “Devlet” başlıkları adı altında anlattı.


HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum