Milyonlarca Esnaf Zor Durumda Kalacak

BDDK’nın kredi kartına getirdiği taksit sınırlaması, toptan ticaretini senet yerine ticari kredi kartlarıyla yapan milyonlarca esnafı zor durumda bırakacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Şubat 2014 15:48
Milyonlarca Esnaf Zor Durumda Kalacak

Esnaf, bugünden itibaren ticari kartla taksitli toptan alım yapamayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kredi kartına getirdiği yasaklar sürpriz bir uygulamayla başladı. BDDK’nın taksit yasağı, esnafın toptan gıda alımlarını yaptığı ticari kredi kartlarını da kapsadı.

Ticari ve kurumsal kredi kartları, bireysel kredi kartlarından farklı olarak bankalar tarafından küçük esnaf ve işletmelere veriliyor. Kart doğrudan işletmenin üzerine kaydediliyor. Böylece bu kartlardan yapılan alışverişler ticari işlem olarak da kayda giriyor. Bu kartların uygulamaya girmesiyle birlikte milyonlarca esnaf şahsi kredi kartını iptal ettirip ticari kredi kartına geçti.

Taksitle 150 koli yağ
Özellikle küçük esnaf ile lokanta, otel gibi işletmelerin ticari kredi kartına yoğun olarak geçmesinde gıda dahil yapılan her türlü toptan alımlara taksit sınırı getirilmemesi etkili oldu. Bireysel kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde gıda harcamalarına taksit uygulanamazken, esnafın ticari kredi kartıyla toptan aldığı gıda ürünleri 10-12 aya kadar taksitlendirildi.

Uzun taksitlendirmede bankaların karta kredi desteği de etkili oldu. Bu sayede örneğin bakkallar 100 paket margarini, 150 koli yumurtayı; kasaplar yüzlerce kilo eti, oteller her türlü gıdayı toptancılardan düzenli olarak kartla alıp taksitle ödeyerek işletmelerini ayakta tuttu.

Tartışıp ‘olmaz’ dedi
BDDK’nın kredi kartında taksitlere sınırlama getiren son düzenlemesinin ticari kredi kartlarını da kapsayıp kapsamayacağı esnaf temsilcileriyle toptancı derneklerinde tartışma yarattı. Esnaf ve toptancılar, BDDK’nın bu konudaki görüşünü almak için yazılı başvuru yaptı. Başvuruyu inceleyen BDDK yönetimi, itirazlar ve tartışmaların sonunda ‘sıfır’ taksit ve 9 taksit şartlarının aynı şekilde ticari kredi kartlarında da uygulanacağı yönünde karar aldı. Sürpriz karar esnaf ve toptancılara iletildi.

Uygulama geniş bir kesimi etkileyecek
BDDK’nın aldığı son karara göre, gıda ürünlerini toptan alıp tüketiciye perakende satan milyonlarca bakkal, manav, kasap, lokanta ve şarküteri gibi esnaf ile başta oteller olmak üzere turistik tesisler artık ticari kredi kartlarıyla dahi yaptıkları gıda alışverişlerinde taksitlendirme avantajını kullanamayacak.

Ticari hayatı kilitler küçük esnafı vurur
Yeni düzenlemeyi değerlendiren esnaf ve toptancı temsilcileri, ticari kredi kartlarıyla tüketime yönelik değil, ticarete yönelik harcama yapıldığını, BDDK’nın bu kararıyla amacına ters düştüğünü söylediler. Yasağın ticareti kilitleyeceğini, yeniden riskli senet ve çekli ticarete dönüleceğini belirten esnaf temsilcileri, “Bu uygulama dönüp dolaşıp garip esnafı vurur” dediler.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.