Milyonlarca Kişin Gözü Torbada

Seçim sonrası Meclis'e gelecek torba tasarı büyük beklenti yarattı. Emekliden memura, akademisyenden işçiye her kesimin gözü Ankara'da.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Mart 2014 10:42
Milyonlarca Kişin Gözü Torbada

Emeklisinden çalışanına milyonlarca kişinin gündeminde torba yasa tasarısı var. 30 Mart seçimlerinin hemen ardından Meclis'e gönderilecek çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili tasarı, büyük heyecan ve beklenti yarattı. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar intibak, yıl ve yaş şartını tamamlamış prim günü eksiği bulunanlar ise emeklilik düzenlemesi istiyor.

4C'liler kadro, akademik personel zam, kamudaki üniversite mezunu işçiler memurluk, sayıları 7 bini bulan işsiz iş ve meslek danışmanları atama talep ediyor. Ayrıca memurların gündeminde de disiplin affı ve bir derece verilmesi var. Tüm bu kitleler, taleplerine ilişkin düzenlemelerin tasarıda olmasını bekliyor.

4 DÜZENLEME KESİN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmıştı. Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası borçlularına af, emeklilik için yaşı bekleyenlere düşük primle sağlık hizmeti, taşeron işçilere önemli haklar getiren düzenlemelerin söz konusu tasarıda yer aldığı biliniyor. Emekliler, emekli adayları ve kamu çalışanlarının istediği düzenlemelerin de tasarıda olup olmadığı ya da eklenip eklenmeyeceği ise henüz açıklanmadı. Bu konulardaki kararlar merakla bekleniyor.

TAŞERON SORUNU BİTİYOR
Seçim sonrası çıkacak düzenlemeler arasında bir milyondan fazla taşeronu ilgilendiren tasarı da bulunuyor. Bu konuda uzun bir süredir devam eden çalışmalar tamamlanmak üzere. Yeni tasarı ile taşeronların izin, kıdem tazminatı, farklı maaş gibi sorunları çözüme kavuşacak. taşeronların girdi-çıktı yapılarak izin ve kıdem tazminatı haklarının yok edilmesi önlenecek. Kamu ve özel sektörde bir milyonun üzerinde taşeron işçi bulunuyor.

DESTEĞE NASIL BAŞVURULACAK?
Www.iskur.gov.tr adresinde bulunan "Başvuru Rehberi"nde belirtilen kurallara uygun olarak hazırlanacak projelerin 31 Mart akşamına kadar Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüklerine elden veya posta ile teslim edilmesi gerekiyor. Komisyon tarafından değerlendirilecek projelerden uygun olanlara finansal destek verilecek. Bilgi için 444 75 87 numaralı telefon aranabiliyor.

ENGELLiYE 26 BiN LiRA HiBE
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, kendi işini kurmak isteyen engellilere 26 bin lira hibe desteği verileceğini belirterek, "İŞKUR Genel Müdürlüğü başkanlığında tüm paydaş kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından değerlendirilecek projelerden uygun olanlara finansal destek verilecek" dedi.

120 MİLYONLUK KAYNAK
Yazıcı, yaptığı açıklamada, işgücü piyasasında dezavantajlı konumda yer alan kesimlerin başında yer alan engellilere yönelik olarak, engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan bugüne kadar yaklaşık 120 milyon lira kaynak tahsis edildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Bu kapsamda fonun yönetiminden sorumlu olan komisyona sunulacak projeler ile girişimcilik eğitimi alan veya kuracağı meslekte eğitim almış engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere 26 bin liraya kadar hibe desteği verilebilecek."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.