Mimar Sinan Caddesinde Ne Yapılacak?

Isparta’nın en önemli ve büyük caddesi Mimar Sinan’ın işlevi ile ilgili radikal kararlar, geçtiğimiz nisan ayında alınmıştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Eylül 2011 21:30
Mimar Sinan Caddesinde Ne Yapılacak?

Isparta’nın en önemli ve büyük caddesi Mimar Sinan’ın işlevi ile ilgili radikal kararlar, geçtiğimiz nisan ayında alınmıştı. Dönemin Valisi Ali Haydar Öner, caddenin kısa süreli araç parkına açık olması, uzun süreli araç parkının yasaklanması yönünde, genişletilmiş trafik komisyonunda alınan kararları, uygulama yoluna gitmişti.

Aradan geçen zaman içinde caddede emniyet müdürlüğü tarafından konulan geçici bariyerler kaldırıldığı gibi, eski görüntü yine geri geldi. Yani ne kalıcı bariyer yapıldı ne de araçlara kısa süreli park yasağı tam olarak uygulandı.

Vali Oğuz: “Halk ne isterse ben onu yaparım”
Mimar Sinan Caddesi ile ilgili son kararı, elbette ilin en büyük mülki amiri Vali Memduh Oğuz verecek. Vali Oğuz, haber ekibimizle düşüncelerini paylaşırken, caddenin araç parkına ya da araç trafiğine kapatılması yönünde hiçbir talep gelmediğini söyledi. 8 aydır Isparta’da görev yapan Vali Oğuz, “İlin en büyük mülki amiri olarak bana gelen bir talep yok” dedi.

Göreve geldiği 8 aydan bu yana sadece 1001.caddenin trafiğe açılması talebi geldiğini, bunu da uygun gördüğünü söyleyen Vali Oğuz, “bu karardan esnaf da memnun kaldı” dedi.

Vali Oğuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaklaşık yedi ay bitti buradaki görev sürecimde. Bu dönem içerisinde bu konu ile ilgi baha hiçbir müracaat olmadı. Yani araç parkına kapatılsın mı? Yoksa serbest mi bırakılsın? Bu konu da ne yerel yönetimden ne sivil toplum kuruluşlarından bir talep bir şikayet yada bir öneri gelmedi. Sadece aradaki bir caddenin araç trafiğine açılması konusu il emniyet müdürü tarafından bana getirildi. Bir öneri olarak ta orada araç parkını engelleyici aynı zamanda da trafik akışını saylayacak bir önlem olarak ta yaya kaldırımlarını genişletelim, tek araç geçişi söz konusu olsun. Dolayısı ile fiziki olarak araç parkı mümkün olmasın şeklinde bir öneri ile geldiler. Bende mevzu bahis yeri mahallinde inceledim. Bana da mantıklı geldi ve bu uygulama yapıldı. Bu konu esnaf tarafından da bana iletildi. Hatta esnaf bu uygulamadan o kadar memnun oldu ki geleneklere uygun olarak bir helva kardılar ve efendim buyurun size burada helva ikram edelim diyerek bu uygulamadan memnuniyetlerini dile getirdiler. Halkta memnun esnafta memnun, burada bir ortak çözüm bulundu.

Mimar Sinan ile ilgili elbette idarenin devamlılığı söz konusu. Alınmış olan kararlar hepsi elbette geçerli. Ama Vali Memduh Oğuz olarak bana yoğunlaşmış bir talep yoğunlaşmış bir geri dönüş arzusu hiç olmadı.

Ben sonuç olarak şunu söylemek isterim. Demokratik hayatımızdaki anlayışımız çok çağdaş hale geldi artık. Şimdi katılımcı ve gerçek demokrasiyi yaşamak istiyoruz. Yani vilayet idaresinin tepeden yapılan dayatmaları artık kabul etmiyoruz. Bende kabul etmiyorum. Halkın fikrini almadan, halk kabul etmeden kendi kendine hatta bazen güzel uygulama da olsa çok hoş olmuyor.

Konuyu tekrar düşünmek istiyorum. Elbette ben bir birey olarak orada çıkıp yürümem lazım. Zaman zaman eşim ile o caddede yürüyorum. Bazı sıkıntılar görülüyor ama halkın bu konuda talebi önemli. Ayrıca bu konuda belediyeden de bize talep gelmedi. Tabi bu konuda en üst merci olan vilayet, il trafik komisyonunun başkanı olarak vali, gerektiğinde devletin bütün gücünü alınan kararları tatbik etmek için kullanılır. Ama bunu halkı rahatsız etmek yada dayatma için kullanmayız.”

Emniyet Müdürü, bariyer yapılmasından yana
Mimar Sinan Caddesi’nde söz konusu araçlar olunca Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan’ın fikri de elbet önem taşıyor.

Emniyet Müdürü Gürkan, daha önce alınan kararların uygulanmamasını geri dönüş olarak algılamamak gerek derken, bariyer yapılması gerektiğini söylüyor.

Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ise konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Mimar Sinan Caddesindeki olay aslında geri dönüş olarak algılanmamalı. Bariyerler geçici konulmuş idi. Bariyerleri belediye yapacağını söylüyor. Bilindiği gibi bariyerlerin konulma sürecinde bir defa ihale iptal edilme süreci yaşandı. Ben yakın bir zamanda da belediye başkanımızla oranın önemli olduğunu, mutlaka bariyerlerin olması gerektiğini söyledim. Onunda zannediyorum kafasında bariyerlerle ilgili bir program var. Belki şekli konusunda düşünceleri yada görüşmeleri vardır. Bariyerler oturtuluncaya kadar kısa süreli dur kalklara müsaade edelim. Oradaki cadde esnafının da isteği bu doğrultudaydı. Hatta biz bariyer sistemi olsa bile durma kalkma yerleri için belli alanlar bırakacaktır. Şu anda buna müsaade ediliyor ama bariyer olduğunda, her tarafta olmayacak belki yaya geçiş noktalarında bu durmalar kalmalar yapılacak. Belki de cepler oluşturulacak. Onun dışında uygulamadan geri dönüş diye bir şey yok. Isparta da trafikte genel anlamda ceza caydırıcı bir unsur olabilir ama cezanın tek başına caydırıcı olmadığını mutlaka bilgilendirme ve uyarının da önemli olduğunu ısrarla ifada ediyoruz.”

Günaydın, caddeyi açık AVM yapmayı planlıyor
Caddenin bundan sonraki haliyle ilgili söz sahibi isimlerden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, caddenin yaya için açık AVM olması yönünde projesi olduğunu söyledi.

Başkan Günaydın, şehir içi yolcu taşıyan otobüslerin de güzergahlarını değiştireceğini ifade ederek, “Mimar Sinan Caddesi, tamamen açık AVM olacak” dedi.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Biz bir buçuk yıl önceden bu projelerimizi çizdik hazır vaziyette bekliyor şu andan. Fakat bizim kapalı otoparklarımız olması gerekiyor. Bu şehrin batı tarafı yani kapatacağımız bölgenin batı tarafında bizim bir projemiz var. Bu projemizde 1700 araçlık otoparkımız var. AVM’nin bitmesini sağlıyoruz. İşte buranın doğusunda da valiliğin, özel idarenin otel yapma projesi var. Buranın şehir katlı otopark yapılması için hatta projelerini de çizdim, valiliğe de gönderdim. Valilik açısından buranın otopark yapılmasının, otelcilikten daha karlı olacağını düşünmeme rağmen bu fikre pek sıcak bakılmadı. Kapatılacak alanın dört kenarında otopark olması durumda, bu alan kolaylıkla trafiğe kapatılır.

Bu aylarda bu konu netleşecek. Eğer burası kapatılmayacaksa, çiçek saksıları ile caddeyi süsleyeceğim. Bariyerlerden daha insancıl daha medeni görünüyor. Bariyerlerin ihalesini de yaptık. Ancak rekabet ortamı yaratılamadığı için Allah’tan iptal ettik. Sonra da bu fikirler ortaya çıktı. Ben alüminyum bariyerleri ilkel görüyorum. Bu yüzden bu caddeyi çiçeklerle süsleyelim düşüncesindeyim. Kaldırımlarımızın da genişliği fena değil. Uç kısmına da güzel çiçeklikler, gerçi biraz bakımı zordur ama, o zorluğa karşı geleceğiz.

Artık şehrin bütün otobüs durakları değişecek. Beklide araç parkları oralarda olmayacak, biraz önce bahsettiğim otoparklarda olacak veya şehrin birazda dışındaki yerlerde araçların parkı sağlanmaya çalışılacak. İçeride geçiş önceliği olan araçların dışında girmemeye başlayacak. Ama beklide gecenin belirli bir saatinde bir servis yolu da düşünebiliriz. Artık burada yaya hakim olacak, yayalar istediği gibi dolaşacak, istediği gibi alışveriş yapıp istediği gibi meydanlarda oturabilecek. Yani bir nevi açık AVM gibi olacak” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum