Miras Tarlalar İçin 'Son 3 Ay' Uyarısı

Miras Tarlalar İçin 'Son 3 Ay' Uyarısı

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Temmuz 2015 15:19
Miras Tarlalar İçin 'Son 3 Ay' Uyarısı

Babadan miras tarlalar 3 ay içinde intikal ettirilmezse mahkeme yolu gözükecek. Mahkeme araziyi 'ehil mirasçı' olarak seçeceği kardeşlerden birine veya 3'üncü bir şahsa satacak.

Anne veya babasından miras kalan tarım arazisi olan milyonlarca vatandaş için en kritik üç ay başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını engellemek için Mayıs 2014'te çıkarılan kanun çerçevesinde son bir yılda anne veya babasından miras kalan tarım arazilerinin intikal işlemlerini yapmayan vatandaşlara 3 aylık ek süre verdi.

AĞUSTOSTA SÜRE BİTECEK
Yıllık 17 milyar liralık ekonomik kayba neden olan tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemek amacıyla geçtiğimiz yıl mayıs ayında çıkarılan kanun çerçevesinde tarla miras kalan çocuklara arazi bölünmeden aralarında anlaşmaya varmaları için bir yıllık süre tanınmıştı. SABAH'a konuşan Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, "Vatandaşlara 3 ay ek süre verdik. Bu süre ağustosta dolacak. Anlaşma sağlanamazsa ve intikal gerçekleşmezse mahkeme süreci başlayacak" uyarısını yaptı.

3 SEÇENEK VAR
"Eskiden anne ya da baba vefat ettiğinde arazi çocuklara paylaştırılıyordu. Herkes hisseli olarak tapuya yazılıyordu. Bu da tarım arazilerini parçalıyordu. Parçalanan arazilerde yapılan üretim kimseye yetmiyordu" tespitinde bulunan Küsek, şöyle devam etti: Kanundan sonra kimse kafasına göre arazi satamaz. Bu konuda üç usul belirledik. İlki, mirasçılar araziyi bedeli karşılığı tek bir kardeşin üzerine devredebilir, ikincisi tarlayı kurulacak 'aile malları ortaklığı' ile bütün mirasçılar birlikte işletebilir, üçüncüsü, arazi üçüncü şahsa satılabilir."

KREDİDE KOLAYLIK
Miras kalan arazilerin intikal işlemlerinde damga vergisi, harç gibi masraflar için muafiyet sağlanacak. Yeterli ödeme gücü olmayan mirasçılar için düşük faizli kredi kolaylığı tanınacak.

SON SÖZ MAHKEMENİN
Ağustos sonuna kadar arazi konusunda anlaşma sağlanamaması halinde mahkeme sürecinin başlayacağının altını çizen Küsek, "Mahkeme, kardeşlerden birini 'ehil mirasçı' seçerek bedeli karşılığı araziyi verecek ya da 3'üncü bir şahsa satacak" dedi. Bakanlığın, vatandaşları bilgilendirmek için kamu spotları ve afişler hazırladığını kaydeden Küsek, "Ayrıca dizilerde de bu yasa konusunda bilgilendirici mesajların yer alması için senaristlerle görüşülüyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.