MİT Kaç Kişiyi Dinliyor?

İşte Bakanın açıklamaları...

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Nisan 2014 12:50
MİT Kaç Kişiyi Dinliyor?

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Bugün itibarıyla MİT tarafından ağırlıklı olarak yurt dışına yönelik ve sınır güvenliğini ilgilendiren konularda ve mutlaka mahkeme kararıyla gerçekleştirilen ve TİB’de kayıtlı iletişimin denetlenmesine yönelik faaliyet sayısı 2 bin 473’tür” dedi.

“YANIMDA VAR BURADA, İSTEYENE GÖSTERİRİM”
Atalay, Meclis Genel Kurulu’nda MİT Teklifi üzerinde konuştu.
MİT’in faaliyetlerinin yasadaki görevleri ile sınırlı olduğuna dikkat çeken Atalay, “Şu anda MİT’in çalışmalarının büyük kısmı yasasından ziyade gizliliği olan bir yönetmelikle yürütülmektedir. Buraya getirdiğimiz düzenlemelerin bir kısmı o yönetmeliktedir. Yanımda var burada, isteyene gösteririm. İlk defa MİT’in yasasını şeffaf şekilde tartışıyoruz. Artık yönetmelikle değil, Meclis’in çıkardığı yasayla MİT çalışmalarını yürütecek. Bu yasa teklifinin Meclis’e gelmesi MİT’in saydamlığı açısından çok önemli” diye konuştu.

“BAKANLAR KURULU HUKUK DIŞI BİR TALİMAT VERMEZ”
Eleştirilere yanıt veren Atalay, “Bakanlar Kurulu hukuk dışı talimat mı verecek? Hukuk dışı hiç kimse talimat veremez. Hiçbir kurum hukuk dışı talimatları uygulamaz. Bakanlar Kurulu da hukuk dışı bir talimat vermez” dedi.

Atalay, yasa teklifiyle MİT’in görev ve sorumluluklarının belirginleştirilmesinin hedeflendiğini de söyledi.
Finansal verilerin güvenliği ile ilgili maddeye eleştiriler yöneltildiğini ifade eden Atalay, “MİT Kanununda yapılacak değişiklikle ticari sır ve müşteri bilgilerini denetim altına alacağı gibi yanlış bir algı oluşturulmuştur. Bu kanunun amacı MİT’in vatandaşlarımızın hesaplarını tek tek kontrol edebilmesini sağlamak değil” dedi.

Vatandaşların iletişiminin denetlenmesi gibi bir uygulamanın mevcut olmadığına dikkat çeken Atalay, “Bugün itibarıyla MİT tarafından ağırlıklı olarak yurt dışına yönelik ve sınır güvenliğini ilgilendiren konularda ve mutlaka mahkeme kararıyla gerçekleştirilen ve TİB’de kayıtlı iletişimin denetlenmesine yönelik faaliyet sayısı 2 bin 473’tür. MİT adli dinleme yapmaz. İstihbari dinleme yapar. Mahkeme kararı ile yapar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.