Mor Altında Hasat Dönemi

Mor Altında Hasat Dönemi

Yayınlanma:
Mor Altında Hasat Dönemi

Her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği ve Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşılayan Keçiborlu’nun Kuyucak köyünde lavanta hasadına başlandı.

 

Isparta, Gül’den sonra Lavantasıyla da tanınmaya devam ediyor. Her gün binlerce yerli ve yabancı turist, lavanta tarlalarını görmek için Kuyucak Köyüne akın ediyor. Isparta, gülden sonra lavanta da adını tüm Türkiye’ye duyurmayı başardı.

Isparta’nın lavanta kokulu köyü Kuyucak, altın çağını yaşıyor. Son yıllarda sayısı her geçen gün artan ziyaretçilerin ilgi gösterdiği lavanta bahçelerinde hasada başlandı. Bir taraftan köye gelen ziyaretçiler lavanta tarlalarını gezerken, bir taraftan da köylüler hasadı gelen lavantaları topluyor. 

350 TON REKOLTE 

BEKLENİYOR 

Şuana kadar ziyaretçi sayısı 60 bine ulaşan köyde, ziyaretçi sayısının hasat sonu itibariyle 80 bine ulaşması bekleniyor. Geçen yıl 320 ton olarak gerçekleşen lavanta üretiminin ise bu yıl 350 ton dolayında gerçekleşmesi bekleniyor.

LAVANTA’NIN 

KULLANIM ALANI ÇOK 

Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde, Ağustos ayının gelmesiyle hasat heyecanı yaşanıyor. Kurusundan elde edilen yağın parfümeri sektöründe kullanılmasının yanı sıra gıda ve temizlik sektörleri için de önemli bir ham madde olan lavantanın hasadı, köydeki her yaştan insanı bir araya getirdi.

KÖYÜN EN BÜYÜK GEÇİM 

KAYNAĞI HALİNE GELDİ 

Sabah saatlerinde orak ve elektrikli makinelerle hasadı yapılan lavanta, demetler halinde bağlanarak kurutma işleminin yapılacağı alanlara getiriliyor. Burada açılan geniş bir naylon üzerine serilen lavanta, kurutulmaya bırakılıyor. Akşam saatlerinde alana gelen üreticiler, kuruyan lavantaların tohumlarını eski demir karyolalar üzerinde ayırdıktan sonra elekten geçirerek satışa hazır hale getiriyor. Kuyucak Köyü Muhtarı Mehmet Aydemir, yaptığı açıklamada köy için önemli bir uğraş alanı ve gelir kaynağı olan lavantanın hasadına başladıklarını söyledi.

KÖYDE, LAVANTA ÜRETİM 

ALANI 800 DEKARI GEÇTİ 

Bu seneki iklim şartları nedeniyle lavanta üretiminin yüksek olmasını beklediklerini ifade eden Muhtar Aydemir, geçen yıl 320 ton olan üretimin, bu yıl 350 ton dolaylarında gerçekleşeceğini kaydetti. Köyde 3 yıl öncesine kadar 700 – 800 dekarlık alanda lavanta üretimi yapıldığını ancak, lavantaya olan ilginin bir anda artması üzerine son yıllarda bu üretimin 2 bin 200 dekara ulaştığını vurgulayan Muhtar Aydemir, lavantanın kullanım alanının yaygınlığı nedeniyle ürüne talebin her geçen yıl arttığını söyledi.  

TÜRKİYE LAVANTA ÜRETİMİNİN 

% 80’İNİ KUYUCAK GERÇEKLEŞTİRİYOR 

Türkiye'deki 3 bin 200 dekarlık alanda gerçekleştirilen 450 tonluk üretimin yüzde 80'ini tek başına karşılayan Kuyucak köyünde, lavanta üretimi 2 bin 200 dekarlık alanda yapılıyor.

LAVANTA TURİZMİ, HASAT 

KADAR ÖNEMLİ HALE GELDİ 

Kuyucak Köyünde insanların doğayla iç içe olabileceği bir alan olduğuna dikkati çeken Muhtar Aydemir, gerek yurt dışından gerekse Türkiye'nin farklı illerinden özellikle lavanta bahçelerini görmek için köye ziyaretçiler geldiğine işaret etti. Muhtar Aydemir; “Özellikle tıbbi aromatik bitkiler, ülkemiz açısından çok önemli. Sadece burada değil, yetişebilen her yerde yetiştirmemiz gerekiyor.  Türkiye'nin ithal ettiği parfümlerin büyük bir kısmının ham maddesi ülkemizde yetişebilir. Bunları burada damıtıp, koku haline getirip, daha yüksek seviyede gelir getirecek şekilde değerlendirebiliriz. Katma değeri ülkemizde kalacak şekilde değerlendirebiliriz. Onun için köyümüzde lavanta gibi tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaşmaya başlaması son derece sevindirici bir durumdur”  dedi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.