Moskova Türk-Rus Kültür Merkezi Açıldı

Rusya ve Türkiye arasında siyasi ve ekonomik alanda gelişen ilişkiler kültür köprüleri ile güçleniyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Mart 2011 16:38
Moskova Türk-Rus Kültür Merkezi Açıldı

Rusya ve Türkiye arasında siyasi ve ekonomik alanda gelişen ilişkiler kültür köprüleri ile güçleniyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Rusya'nın başkenti Moskova'da Türk-Rus Kültür Merkezi”nin açılışını yaptı.

Kültür Merkezi'nin açılışında bir konuşma yapan Bakan Günay, kültür merkezleri ile ilgili çalışmaların şimdiye kadar ihmal edilen bir konu olduğunu, emek ve bilgi birikimimizi gönderdiğimiz ülkelerde kültürel konularda da önemli çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Bakan Günay konuşmasında, "Bir yandan bu merkezde olduğu gibi sivil girişimler, diğer yandan Yunus Emre Enstitüleri ile önemli çalışmalar yapıyoruz. Almanya'da, Fransa'da, Avusturya'da yeni Yunus Emre kültür merkezi açmaya çalışıyoruz, Halbuki Türkiye'de yıllardan beri Goethe Enstitüsü, Cervantes, İngiliz ve Amerikan kültür merkezleri var" dedi.

“Rus turist sayısı 10 milyonu aşabilir”
Soğuk savaştan sonra dünyaya örnek olacak kadar ilişkilerin Rusya ile hızla geliştiğine dikkat çeken Bakan Günay, "Bize son yılda 3 milyonun üzerinde turist geldi, Almanya'dan da 4 milyonun üzerinde. Rusya'nın ise 10 milyonu aşabileceğini düşünüyorum. Çok büyük bir coğrafya ve insanlar yeni pasaport almaya başladılar. Rusya'nın değişik şehirlerinde buna benzer merkezlerin kurulması son derece doğru bir karar. Kültür ilişkileri en sağlam dostluk köprüleridir o yüzden büyük bir girişim yapmış oluyorsunuz. Çok teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum" şeklinde konuştu. 

Kültür alanındaki işbirliğinin bütün ilişkilerin temelini oluşturduğunu kaydeden Günay şu ifadeleri kullandı: "Türkçemizde Yunus Emre'nin güzel bir sözü var "gelin tanış olalım işi kolay kılalım" diyor. Tanışmak insanların birbirlerin özelliklerini bilmesi birbirinin duyarlıklarını bilmesi birçok konuda anlaşmanın temelini oluşturuyor. Bu bizimde kültür alanımızda felsefemizi oluşturuyor "tanış olmak işi kolay kılmak". Turizm ayrı bir dünya gibi gözükse de aslında bizi derinden ilgilendiriyor. Bu yıl UNESCO bünyesinde Evliya Çelebi'nin anılmasını gerçekleştireceğiz. Öyle sanıyorum bu çalışmalar bütün ülkelerle özellikle Rusya'ya ile aramızda birçok güzelliklerin yaşanmasına vesile olacak"

Açılışta Rus öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılanan Kültür Bakanı Günay ve beraberindeki heyet, merkezde incelemelerde bulundu. Ebru yapımını izleyen Bakan'a, isminin hüsnü hatla yazılı olduğu bir tablo hediye edildi.

Rusya'da sivil toplum girişimi olarak kurulan ilk kültür merkezi olan Türk-Rus Kültür Merkezinde ebru, hat, takı, folklor, müzik ve Türk kültürünün zenginlikleri paylaşılacak. Merkezde Türk ve Rus mutfağının zengin lezzetleri uygulamalı olarak gösterilirken oluşturulan kütüphanede  iki kültürün seçkin eserlerinden istifade etmek mümkün olacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.