Muhasebesiz Ekonomi Dümensiz Gemiye Benzer

Muhasebesiz Ekonomi Dümensiz Gemiye Benzer

Yayınlanma:
Muhasebesiz Ekonomi Dümensiz Gemiye Benzer

Her yıl 1 – 7 Mart tarihleri arasında kutlanan Muhasebeciler Haftası, Isparta’da da Isparta Muhasebeciler Odası Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ziyaret ve etkinliklerle kutlanıyor. Muhasebeciler Haftası kutlamaları Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Çelenk sunumunun ardından Muhasebeciler Odası Üyeleri Vali Vahdettin Özkan’ı ziyaret etti. Isparta SMMM Odası Başkanı Zafer Büyüknohutçu muhasebesiz bir ekonominin dümensiz bir gemiye benzeyeceğine dikkat çekti.

Gerçekleştirilen ziyaret kapsamında bir konuşma yapan Isparta Muhasebeciler Odası Başkanı Zafer Büyüknohutçu, muhasebecilerin hem devlete, hem de mükelleflere sorumluluklarının büyük olduğunu söyledi. Başkan Büyüknohutçu’nun ardından konuşan Vali Vahdettin Özkan’da, muhasebecilerin kamu kurumları ve mükellefler arasındaki lokomotif olduğunu vurguladı.

Vali Vahdettin Özkan, ziyarete gelen Muhasebeciler Odası’nın haftalarını kutlayarak, muhasebeciliğin toplum arasındaki güvence mekanizması görevi gördüğünü söyledi. Vali Özkan, “Öncelikle hoş geldiniz. Muhasebeciler Haftanızı kutluyorum. Gerçekten muhasebe, mali konuların standartlarını belirlemesidir. Hepimiz açısından meslek mensupları açısından sizler açısından, mükellefler arasından, kamu birimleri arasında, genel olarak toplum arasında çok önemli güvence mekanizmaları, aynı zamanda bir gelişmişlik göstergesi. Hayat ticarileştikçe, ekonomi geliştikçe, ekonomi evrenselleştikçe, küresel anlamdaki bir aktör haline geldikçe muhasebenin önemi ve anlamı çok daha önemi ortaya çıkıyor. Belki bugün 10 sene önceden çok daha önemli. Tabi ki hukuk sistemi de çok önemli. Genelde böyle klasik mukayeseler yapılırdı bizim öğrencilik zamanımızda. Ama diğer mesleklerde böyle meslek çok revaçta olur, ama bir yerde muhasebecilik çok ön plandaysa, artık o toplum özellikle ekonomik anlamda dünya ekonomisine entegrasyon açısından gelişmişliğin göstergesidir. Yani insanlar, meslek mensupları çok daha fazla burayı tercih ediyorsa, bu önemli bir gösterge diye söylenilirdi” dedi.

Vali Özkan ziyarette yaptığı konuşmada, “Bizim tabi ekonomik anlamda hem özel sektördeki gelişmeler, hem de kamu yatırımları, kamu gelirlerinin toplanması, kamu harcamalarının finanse edilmesi her birimiz birer aktör olarak bir tarafında bulunuyoruz. Bu yönüyle hem ilimizde, hem de ülkemizde gerçekten ekonomik göstergeler, hem makroekonomik göstergeler, hem de kamu hizmetlerinin etkin ve yaygın bir şekilde insanlarımıza sunulması yönünde ciddi gelişmelerin olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde bunu finanse edecek kamu gelirlerinin toplanma mekanizmaları da önemli ölçüde, hem kurumsal anlamda, hem hukuki altyapı açısından, hem de nitelikli insan kaynakları arasında gelişti kamu birimlerinde. Bununla paralel olarak ekonomideki bu aktiviteleri izlemek, tarif etmek, kaliteli istatistikler üretmek, mukayeseler yapmak, şeffaf, izlenebilir, hesap verilebilir bir mekanizmanın oluşumunda lokomotif görev sizlere düşüyor. Sizin meslek kuruluşlarına düşüyor. Siz bir kanadınızla kamuyu kuşatıyor, diğer kanadınızla mükellefi, bir kanadınızla da ekonomiyi. Hal böyle olunca, sizin kurumunuz elbette ki önemli. Tabi ki sizin meslek kuruluşu olarak her meslek grubunun hakkını korumaktır. Aynı zamanda hizmet sunduğunuz mükelleflerinde bu yöndeki iyileştirilmesi gereken ne varsa, o konularda da kamu otoriteleri mevzuat üretiyorsa, sizin önerdiğiniz hususların çok önemli olduğunu biliyorum” ifadelerini kullandı.

Isparta Muhasebeciler Odası Başkanı Zafer Büyüknohutçu, muhasebecilerin devlete ve mükelleflere sorumluluklarının büyük olduğunu belirterek, “Her yıl 1 – 7 Mart tarihleri arasında Muhasebe Haftası’nı kutluyoruz. Bu yıl 26’ncısını gerçekleştiriyoruz. Mesleğimiz hazine ile mükellef arasında bir köprü görevi görmektedir. Meslek mensuplarımızın hem devlete karşı, hem de mükelleflerimize karşı sorumluluğu bulunmaktadır. Muhasebesiz bir ekonomi dümensiz bir gemiye benzer diyoruz. Haftamızı da çeşitli etkinliklerle kutlayacağız. Ziyaretlerimize sizinle başladık. Ben bizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.